Dátumy narodenia

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Stretol sa už niekto z vás s takýmto príkladom?

Rodičom sa narodila 13.1.1885 dcéra Zuzana, ktorá ale 14.7.1886 zomrela.
Dňa 8.10.1886 sa tým istým rodičom narodila dcéra, ktorej dali tiež meno Zuzana.
Pri sčítaní ľudu z roku 1930 táto príbuzná uviedla dátum narodenia 13.1.1885.
Ide o jednu farmosť, jednu matriku. Bolo by veľmi nepravdepodobné, že by obe Zuzany mali rovnaké mená aj priezviská rodičov v tej istej obci.

Mali naši predkovia nejaké písomné doklady o narodení, prípadne o uzatvorení manželstva, či smrti?
Ako si pamätali dátumy?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Nemali nic, ak nieco take potrebovali, zasli na faru a vypytali si potvrdenie. Niekolkonasobne pouzitie toho isteho mena bolo bezne po smrti ineho surodenca. Lahko mohlo dojst k dezinformacii, ak dotycna osoba nikdy nepotrebovala potvrdenie z fary a poznala svoj datum len z rozpravania. Ale myslim si, ze nie je nemozny ani omyl farara - vtedy uz bol asi niekto iny fararom, nasiel prvy zapis, tych istych rodicov, co by si on overoval, ci nahodou dieta nezomrelo? Vydal potvrdenie s inym datumom...
Apropos - Vy ste si boli pozriet scitania z 1930 v SNA?
luc
Dátum registrácie: 28 Okt 2012, 01:09

chcela by som k tomuto len podotknúť z vlastnej rodinnej skúsenosti, moja prastará mama mala dve sestry Márie a dve sestry Anny a prastarý otec Ján mal mladšieho brata Jána :) v niektorých lokalitách to bolo asi bežné.
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Áno, bola som v SNA a pozerala som si a porovnávala sčítacie hárky. Aj v nich je množstvo rozdielov, čo sa týka dátumov. Neviem,či by to nemohlo byť aj preto, že to asi písal zapisovateľ a ten možno tiež zle počul. U mojich príbuzných som sa stretla v týchto hárkoch s rôznymi dátumami narodenia. Častokrát mi nesedeli dni, mesiace a niekedy aj roky. To isté bolo aj pri dátume sobáša. Dá sa to upresniť, ale treba si naozaj porovnať viaceré roky sčítania. Najviac sa mi pozdávali hárky z roku 1940, v ktorých je uvedené miesto narodenia, dátum presťahovania, ako aj rodné meno matky (manželky hlavy domácnosti). Škoda, že sa u nás nezachovali hárky zo skoršieho sčítania ľudí. Bola by to výborná pomôcka. Viem, že sú v zahraničí, ale tam nemám možnosť cestovať.
Pred začatím zostavovania môjho rodokmeňu som skoro nič nevedela, poznala som iba najbližších príbuzných. Keď som sa tých, ktorí ešte žijú pýtala na príbuzných, tak mi nevedeli skoro nič povedať, lebo doma sa o tom nikdy nerozprávali. Veľmi mi pomohli matriky zverejnené mormónmi, spomenuté sčítacie hárky a rady z tejto stránky. Dnes poznám veľkú časť príbuzných, predkov, ich potomkov,... Teraz už viem, kto sú moji spoluvlastníci na pozemkoch.
Preto moje veľké poďakovanie patrí aj tým, ktorí nám pomáhajú svojimi radami a príspevkami.
Napísať odpoveď