Rôzne priezviská detí ?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
navi
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 24 Dec 2012, 08:31

Dobrý deň.

Hľadám údaje o rodine Gajdos. Údaje sú v rímskokatolíckych matrikách farnosti Pruské (Ilava alebo Púchov). Prezrel som všetky matriky (krsty, sobáše, úmrtia ) aj indexované záznamy o krstoch z familysearch.
Pri hľadaní v matrikách som našiel Štefana Gajdoša a jeho ženu Evu Komorni. Mali 6 detí. Zaradil som ich do rodokmeňa, ale pre mňa je nepochopiteľné prečo niektoré deti majú priezvisko Gajdoš a niektoré Jurkoviech resp. Gjurkoviech.

Napokon som som našiel rozličné priezviská detí a ich priradenie k rodičom na aj na Pedigree Resource File, ktoré tam pridal mne neznámy autor:

https://familysearch.org/pal:/MM9.2.1/393F-J97

Zaujímavé je aj to, že narodenie Štefana Gajdoša som nikde nenašiel. Zato som však našiel Štefana Jurkoviecha ktorý mal taktiež z Evou Komorni deti (4 ? ) ktoré mali priezvisko Jurkoviech. Už mi iné neostáva iba prijať názor že Štefana Gajdoš, Štefan Jurkoviech je asi ten istý človek.
Má niekto vysvetlenie alebo nápad ako sa posunúť ďalej ?

Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,

v minulosti sa z rôznych dôvodov občas stávalo, že niektorí ľudia zmenili svoje priezvisko. Skúste otvoriť krstné záznamy detí Štefana Gajdoša a aj Štefana Jurkoviecha. Ak budú mať rovnakých krstných rodičov a aj obec, v ktorej bývajú, potom je pravdepodobné, že šlo o jednu a tú istú osobu. V takom prípade, ak budete hľadať predkov Štefana Gajdoša/ Jurkoviecha, musíte mať napamäti obe tieto priezviská.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ja by som skor povedal, ze v pripade tych niektorych deti bola pri zapise pouzita prezyvka. Nie je to nic vynimocne, najma ak si uvedomime, ze priezvisko Gajdos nie je az take vynimocne a je mozne, ze ich tam bolo viac a teda sa rozlisovali. Nie vzdy sa v matricnom zapise uvadzalo povodne priezvisko a alias. Stretol som sa s tym, ze bol uvedeny iba alias.
navi
Nováčik
Nováčik

Pozrel som krstné záznamy detí Štefana Gajdoša a aj Štefana Jurkoviecha. Pochádzajú z rovnakej dediny a niektoré z detí majú rovnakých krstných rodičov ( Adamek ) .

Pozrel som aj deti krstných rodičov Adamek a zaujímavé je že recipročne za krstných rodičov mali dve z detí za krstných Štefana Gajdoša a Evu ( r.1801 a 1804) a a jedno dieťa malo za krstného Štefana Jurkoviecha a Evu (r. 1805)

V záznamoch so mašiel iba jednu Evu Komorni ktorá žila v tomto období. Z toho mi zasa vychádza že Štefana Gajdoš, Štefan Jurkoviech je asi tá istá osoba.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Tak potom ide o alias, ako som vravel. Nikde inde v matrike v suvislosti s priezviskom Gajdos nie je uvedeny vyslovene alias, alebo nieco podobne?
navi
Nováčik
Nováčik

Alias alebo použitie mena Gajdos a súčastne aj Jurkoviech spolu na jednom dokumente nie je.

Štefan Jurkoviech mal však brata Jána. Mám indíciu, že niektoré z Jánových deti ( mal ich 10 ) mohli byť adoptované (vychovávané) niektorým členom rodiny Gajdoš.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

V kazdom pripade by som bola na Vasom mieste velmi opatrna. Nie vzdy sa alias uvadzalo ako alias. Ak uvazite, o aku dobu ide, vobec to nemusi byt cudne...
Mozno to bude zniet az neuveritelne, ale mam podobnu skusenost, samozrejme s inymi priezviskami, prave s farnostou Pruske a pokial ma pamat neklame, priblizne s dobou, ktoru uvadza Pedigree Resource File vo Vasom pripade...
Napísať odpoveď