Prosím, vedel by niekto rozlúštiť poznámku na konci druhého riadku?
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :795017479
Anna Vok (Vovk) je moja prababička a dlhé roky nemôžem vypátrať jej zápis o narodení, tak sa chytám každej slamky. Jej predkovia žili minimálne od roku 1815 v Úbreži, podľa zápisov sobáša aj úmrtia by sa mala narodiť v roku 1873, jej súrodenci sa narodili tiež v Úbreži. V úbrežskej gréckokatolíckej rodnej matrike sa nenachádza, ani v okolitých obciach, ani v lokalitách, kde sa Vovkovci vyskytujú podľa indexu.
Vopred Vám ďakujem za rozlúštenie poznámky, prípadne za radu!
Maďarčina 1891
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Poznamku Vam neprelozim, ale viem, ze sa k tomu zapisu o narodeni asi nedopracujete. V tej matrike totiz chybaju dve dvojstrany - 49 a 50 - v r. 1874 (teda zo 49 je len lava strana a z 51 len prava strana). A tam bude pravdepodobne ten "pes zakopany". Asi ani nema cenu pozerat original matriky, lebo mormonmi je nasnimana akoze dvojstrana 51, ale v skutocnosti je to lava strana strany 49 a prava strana strany 51: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 2054745377
Este by som skusil druhopisy matrik. Tie by mali byt v okresnych archivoch.
Este by som skusil druhopisy matrik. Tie by mali byt v okresnych archivoch.
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 10 Feb 2013, 18:05
Ďakujem za postreh, ja som si to číslovanie strán nevšimol! Skúsim ten okresný archív, aj keď pochybujem, že tam druhopisy matrík majú. Pred pár rokmi som si tam bol vyžiadať na preštudovanie všetky materiály o našej dedine, matriky nespomínali.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Ono sa to vacsinou nespomina, pretoze ved matriky su v statnych archivoch a malokto ma zaujem o tie druhopisy. Je to vsak cenny material prave v takychto pripadoch, teda v pripadoch straty, ci poskodenia originalu. Sam mam s tymto skusenost a vyrazne mi to pomohlo pri mojom priamom predkovi.Ján Serbák napísal:Ďakujem za postreh, ja som si to číslovanie strán nevšimol! Skúsim ten okresný archív, aj keď pochybujem, že tam druhopisy matrík majú. Pred pár rokmi som si tam bol vyžiadať na preštudovanie všetky materiály o našej dedine, matriky nespomínali.
To slovo v poznámke je zložené, začiatok neviem rozlúštit, potom nasleduje ...tartalékos = vojak v zálohe. Ten úvod môže byť nejaká skratka od druhu vojska.