Mrtvý vlastník pozemku

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Peto
Dátum registrácie: 05 Feb 2013, 10:46

Dobrý deň
Mal by som otázku, kde sa dá vypátrať osoba, ktorá v roku 1940 uzavrela kúpnu zmluvu v obci Rohožník na Záhorí. Štátne archívy príliš nekomunikujú,
tak chcem vziať veci do svojich rúk a skúsiť šťastie ( beriem to ako výzvu
na priučenie sa niečomu novému ). Mám len záznam z pozemkovej knihy a ani
podla menoslovu pozemkovej knihy som nenašiel žiadnu príbuzenskú zhodu-
problém častého výskytu jedného priezviska v obci. Myslím, že vlastníctvo v tejto vznikalo na základe intabulácie. A zmluvy sa registrovali aj na notariáte ( len týmto si nie som celkom istý )
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Ak Vám máme pomôcť, napíšte sem maximum informácií o hľadanej osobe a čo je cieľom pátrania, t.j. jej úmrtie, posledné bydlisko, príbuzní, pozostalosť? Alebo hľadáte nejakého nezisteného vlastníka?
Peto

Bohužial, všetky informácie čo o tom človeku mám sú tie ktoré sú opísané vyššie. V podstate potrebujem informáciu, v ktorom archíve by mohla byť evidovaná zmluva spomenutá v mojom príspevku.
Používateľov profilový obrázok
Burton
Dátum registrácie: 21 Feb 2013, 10:06

Tazko Vam je radit, ked sa naozaj nepodelite o vsetky informacie. Pisete, ze statne archivy nekomunikuju. Ma to znamenat, ze ste uz v niektorych boli alebo ste im pisali? A odbyli Vas s tym, ze take nieco nemaju, alebo Vam povedali, ze take listiny nie su verejne pristupne?

Ak Vam ide o patranie po predkoch ci naslednikoch, tak by pomohla informacia, ci dotycny bol kupujuca alebo predavajuca osoba. Takisto by pomohlo vediet, ci mate len vypis z pozemnokniznej (PK) vlozky (jeden zaznam dotykajuci sa dotycnej osoby), alebo mate v rukach celu PK vlozku (prehlad vsetkych vlastnickych zmien). Tieto informacie mozu (ale nemusia) umoznit pokrocit v patrani aj bez nutnosi vidiet kupnu zmluvu.

Ak Vam vsak ide len o pozemok a kupnu zmluvu, tak listiny, ktore boli sucastou pozemkovych knih a ktore spravoval Kataster nehnutelnosti, sa odovzdavali do miestne prisluchajucich archivov niekedy v 70-80 rokoch. Kde nakoniec skoncili je vo hviezdach. Vo vasom pripade mozu byt v oblastnom Statnom archive Modra alebo v nadradenom Statnom archive Bratislava. Kludne sa moze stat, ze listina bude v jednom archive a jej priloha (napr. geometricky plan) v druhom archive.
Pripravte sa vsak na to, ze v jednom archive Vam umoznia nahliadnut do listin bez problemov, v druhom Vam to umoznia len na zaklade dolozenia, ze ste s dotycnou osobou pribuzni, resp. jej pravny nastupca. Z vlastnych skusenosti s uradmi mozem povedat, ze "Co ves to iny pes".
Peto

Dobrý deň
Ďakujem za odpoveď. Problém je to, že poznám len meno vlastníka, dátum a miesto uzavretia kúpnej zmluvy. Takže o informácie by som sa chcel podeliť, len bohužial nie je o aké. S archívmi som komunikoval telefonicky a písal som tam žiadosti. Len bohužial stále bez odpovedi. Ale informácia, že v Modre by to malo byť je pre mňa momentálne dostačujúca. Vyberiem sa tam osobne a uvidíme.
Používateľov profilový obrázok
Burton
Dátum registrácie: 21 Feb 2013, 10:06

Netvrdim, ze v Modre tie listin su, ale ze tam mozu byt. ;)
Ak mate volu, poslite mi do SS presne znenie "zaznamu z pozemkovej knihy", pozriem sa na to. Mozno sa ukaze, ze bude vhodne najprv nahliadnut do PK vlozky.
Napísať odpoveď