Dedičné richtárstvo

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Mám osoby rodiny, ktorej členovia boli dedičnými škultétmi (s najväčšou pravdepodobnosťou, keďže obec bola založená na zákupnom práve). V r. 1715 bol richtárom Pavol, ktorý mal niekoľkých synov. Ich dátumy narodenia nemám, keďže z toho času ešte nie sú matriky. Mám ich len na základe veku pri ich úmrtí. Je mi jasné, že týmpádom ich poradie narodenia nemusí byť správne tak, ako mám v rodokmeni. Ak by to však mala byť pravda, potom mi nie je jasný spôsob získavania richtárstva, lebo mi to nesedí podľa šablóny - otec - najstarší syn, resp. ďalší najstarší brat.
Zatiaľ je to takto:
Juraj (*1697- +1772) - uvedený ako richtár v r. 1760 pri sobáši svojho prvorodeného syna Ondreja, pravdepodobne aj richtár v čase predurbárskeho súpisu Tereziánskeho urbára (r. 1770) - uvedené jeho meno ako richtára pod súpisom, neskôr, v r. 1776 je richtárom Ondrej, zrejme jeho syn - uvedený v dokumente vyjadrujúcom oddanosť panstvu.
Pavol (*1703 - +1748) - uvedený ako richtár v čase svojho úmrtia, v matrike, teda 1748
Jakub (*1705 - +1773) - uvedený ako richtár v r. 1755 pri úmrtí jednej zo svojich dcér

Z uvedeného je zrejmá postupnosť richtárstva medzi bratmi v poradí Pavol-Jakub-Juraj, čo je dosť poprehadzované (stredný-najmladší-najstarší). Myslíte, že by som mal prehodnotiť roky narodenia týchto troch bratov? Alebo je možné, že keď boli z richtárskej rodiny, tak boli v matrikách spomínaní všeobecne ako richtári (to by bol ten horší variant...)?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Takze z Terezianskeho urbaru mi vychadza ta druha moznost - vsetci su tam oznaceni ako skulteti, aj ked richtarom bol len jeden v tom case (Juraj - je podpisany pod urbarom ako iudex).
Prílohy
IMG_3669_u.jpg
IMG_3669_u.jpg (514.5 KiB) 2022 zobrazení
Napísať odpoveď