DObrý deň, mám len takú otázku na ktorú mi nevie nik odpovedať, alebo aspoň trochu mi ju objasniť. Ako je možne že dávnejšie umieralo toľko detí? Napr. mojmu pra-pra- dedovi z otcovej strany zomreli 3 súrodenci, ďalší 10 žili, to je ešte v norme. Ale napr. z maminej strany, pra-pra dedo, bol z troch surodencov, no ako som sa hrabala v matrikách našla som ďalších 3, dvaja zomreli po pôrode a jeden sa narodil mŕtvy. Možno je to trochu odveci otázka ale naozaj to nechápem že občas na jednej stránke v matrike je možno 1/3 detí ktoré zomreli.
Ďakujem zavase postrehy
časté úmrtia
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Uroven vtedajsej lekarskej starostlivosti, uroven poznania lekarov, miestnych "liecitelov" mali vyrazny vplyv na to, ze ludia (nielen deti) zomierali na bezne choroby, pri ktorych by nam dnes minimalne nedvohlo obocie.
Okrem toho si treba uvedomit aj status rodiny - cim chudobnejsia rodina, tym menej moznosti nielen na liecbu, ale hlavne na vyzivu, takze mnohe deti zomierali na slabost a podvyzivenost (male dieta je nachylnejsie na choroby).
Zenino miesto v rodine bolo predovsetkym porodit schopnych potomkov, ktori dokazu na hospodarstve pracovat, resp. dievciny sa vydat za takeho, ktory by na hospodarstve pomohol. Tym, ze bola umrtnost vysoka, zena bola kazdu chvilu tehotna, neraz zomierala po porode. Aby sa mal kto o tie prezivsie deti starat, byvali caste rychle svadby a - pokracovalo sa dalej aj s potomkami. Nie je nic vynimocne, ak sa stretnete s rodinami, ktorym sa narodilo viac ako 10 deti (zdoraznujem narodilo - nie prezilo).
Okrem toho si treba uvedomit aj status rodiny - cim chudobnejsia rodina, tym menej moznosti nielen na liecbu, ale hlavne na vyzivu, takze mnohe deti zomierali na slabost a podvyzivenost (male dieta je nachylnejsie na choroby).
Zenino miesto v rodine bolo predovsetkym porodit schopnych potomkov, ktori dokazu na hospodarstve pracovat, resp. dievciny sa vydat za takeho, ktory by na hospodarstve pomohol. Tym, ze bola umrtnost vysoka, zena bola kazdu chvilu tehotna, neraz zomierala po porode. Aby sa mal kto o tie prezivsie deti starat, byvali caste rychle svadby a - pokracovalo sa dalej aj s potomkami. Nie je nic vynimocne, ak sa stretnete s rodinami, ktorym sa narodilo viac ako 10 deti (zdoraznujem narodilo - nie prezilo).
V monografii DETVA, z r. 1905, jej autor Vdp. K.A.Medvecký urobil viacero výťahov z rozsiahlych detvianskych matrík. Napr. v prvej polovici 19. storočia sa v Detve
narodilo priemerne ročne 330 detí a zomrelo 160 obyvateľov. Zo zomrelých 1% / 30% / 50% predstavovali deti mŕtvonarodené / deti do 1 roka / deti do 7rokov.
Hovorí aj o príčinách, ktoré sa v podstate zhodujú s tým, čo napísal Juraj.
narodilo priemerne ročne 330 detí a zomrelo 160 obyvateľov. Zo zomrelých 1% / 30% / 50% predstavovali deti mŕtvonarodené / deti do 1 roka / deti do 7rokov.
Hovorí aj o príčinách, ktoré sa v podstate zhodujú s tým, čo napísal Juraj.
Deti často umierali na kiahne (variola). Keď to dostalo jedno dieťa, často nakazilo aj súrodenca,
takže napríklad v roku 1834 môjmu pra-pra-pra-starému otcovi v priebehu jedného týždňa zomreli 2 dcéry.
Často boli postihnuté celé dediny - v obci Hybe medzi 16.4.1807 a 17.7.1807 na kiahne zomrelo 32 detí.
takže napríklad v roku 1834 môjmu pra-pra-pra-starému otcovi v priebehu jedného týždňa zomreli 2 dcéry.
Často boli postihnuté celé dediny - v obci Hybe medzi 16.4.1807 a 17.7.1807 na kiahne zomrelo 32 detí.