Proces uznania otcovstva

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
Marcel
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Jan 2013, 20:03
Predkovia z oblasti: Rajecká Lesná, Ladce, Kolárovice, Váhovce, Plumlov

Dobry den vospolok,

mam specificku otazku, tykajucu sa nemanzelskych deti na konci 19. storocia. Moj prastary otec sa narodil ako nemanzelske dieta v roku 1895. V poznamke k zapisu v matrike narodenych (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :710318141 ; zapis c. 46, meno Georgius) je zapisane nieco, co som pochopil v zmysle, ze matka dietata urcila otca, ale ten aj napriek prikazu (asi sudnemu), nedovolil, aby jeho meno bolo zapisane ako meno otca. Z tohto mi vyplyvaju dve otazky:

1. Je moj preklad a chapanie zapisu spravne?
2. Ak ano, v ktorom archivnom fonde by som tieto akty mohol najst? (Ide o farnost Predmier v okrese Bytca)

Dakujem a prajem pekny den
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Nie, je tam napísané že Jurajovou mamou bola Veronika Krajči, rodená Blažková, vdova po Jánovi Krajči, rímsko-katolíčka, slúžka.
Krstnými rodičmi boli Ján Blažko a Zuzana Gajdoš.
Krstil farár z nejakej inej dediny.
Juraj sa narodil v dome "u Beňov" - u tých asi jeho mama slúžila.
Takže biologickým otcom bol asi ten Beňo.
Marcel
Člen
Člen

Mojmír napísal:Nie, je tam napísané že Jurajovou mamou bola Veronika Krajči, rodená Blažková, vdova po Jánovi Krajči, rímsko-katolíčka, slúžka.
Krstnými rodičmi boli Ján Blažko a Zuzana Gajdoš.
Krstil farár z nejakej inej dediny.
Juraj sa narodil v dome "u Beňov" - u tých asi jeho mama slúžila.
Takže biologickým otcom bol asi ten Beňo.
Nie celkom, je tam napisane, ze Matka bola z Marsovej (dnes cast Marsova-Rasov), ale byvala v dedine Benov (kusok od Predmiera, na druhej strane Vahu oproti Marsovej a Rasovu).

Mne ide o poznamku - "Casus hic sine imatriculationis est insinuatus."
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
v poznámke sa píše: "Casus hic sine imatriculationis est insunuctus." - prekladám to asi nasledovne :"Dôvod, pre ktorý bolo dieťa pokrstené mimo tejto farnosti je, (akýsi druh negatívnej) manipulácie." Myslím, že ľudia z dediny touto ženou natoľko opovrhovali, že jej v miestnom kostole nechceli dovoliť nechať pokrstiť dieťa.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Marcel
Člen
Člen

patricius95 napísal:Dobrý deň,
v poznámke sa píše: "Casus hic sine imatriculationis est insunuctus." - prekladám to asi nasledovne :"Dôvod, pre ktorý bolo dieťa pokrstené mimo tejto farnosti je, (akýsi druh negatívnej) manipulácie." Myslím, že ľudia z dediny touto ženou natoľko opovrhovali, že jej v miestnom kostole nechceli dovoliť nechať pokrstiť dieťa.
Ja tam praveze stale vidim insinuatus - vsimnite si bodku nad pismenom, ktore ja povazujem za i a vy za u. Inde v tej vete, kde je u, bodka nad nim nie je. Pismeno "a" v insinuatus je tiez uzavrete, a preto to nemoze byt "c" - treba porovnat s "c" v slove imatriculationis, kde je "c" zhodou okolnosti tiez na zaciatku riadku.
Mojmír
Veterán
Veterán

Aha tak mama bývala v Beňove, predmiersky farár jej nechcel Juraja pokrstiť, tak išla do Jasenice, kde jej miestny farár Ján Horecký Juraja pokrstil.
Marcel
Člen
Člen

Mojmír napísal:Aha tak mama bývala v Beňove, predmiersky farár jej nechcel Juraja pokrstiť, tak išla do Jasenice, kde jej miestny farár Ján Horecký Juraja pokrstil.
Dakujem velmi pekne. Ak sa smiem spytat, ako ste prisiel na to, ze to je Jasenica? Ja tam z toho mena viem precitat len Kis - Mala.
Mojmír
Veterán
Veterán

Ja tam čítam: "Joannes K/H-orecky, paroch(us) Kis-Jaszeniczensis"
Marcel
Člen
Člen

Mojmír napísal:Ja tam čítam: "Joannes K/H-orecky, paroch(us) Kis-Jaszeniczensis"
Mate pravdu, je to Jasenica - skontroloval som si to v matrikach z Jasenice a je to tak.
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Poznámku čítam ako p. Marcel, t.j. "Casus hic sine immatriculationis est insinuatus". P. Mojmír má pravdu, že dieťa bolo krstené v Kis Jeszeniczensis.
L-S slovník Blanár, Hrabovský uvádza, že "insinuo"="oznámiť" a ide o neklasický význam. Podľa toho poznámka hovorí, že "Tento prípad je oznámený bez imatrikulácie", inými slovami, dieťa bolo pokrstené vo farnosti Malá Jasenica p. farárom Horeckým a na základe oznámenia odtiaľ bolo zapísané až do matriky
v Predmieri. Takéto poznámky sa občas v matrikách vyskytujú. Jednoducho, matka z rôznych dôvodov porodila mimo domov, tam bolo dieťa aj pokrstené ale následne bolo zapísané len v domovskej farnosti. Mám taký prípad medzi predkami. Prípadne si preverte matriku Malej Jasenice okolo toho dátumu. Juraj by tam nemal byť zapísaný.
Napísať odpoveď