Dakujem za vycerpavajucu odpoved, p. Imrich. Tymto pravdepodobne pada moja uvaha, ze matka poziadala o urcenie otcovstva.
Tymto prichadza dalsia otazka - ci, podobne ako v Cechach, boli v rokoch 1890 a 1900 prevadzane scitania ludu alebo nie.
Proces uznania otcovstva
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Boli, ale neviem o tom, ze by boli niekde archivovane.Marcel napísal:...
Tymto prichadza dalsia otazka - ci, podobne ako v Cechach, boli v rokoch 1890 a 1900 prevadzane scitania ludu alebo nie.
- Marcel
- Člen
- Dátum registrácie: 14 Jan 2013, 20:03
- Predkovia z oblasti: Rajecká Lesná, Ladce, Kolárovice, Váhovce, Plumlov
Dakujem.
Tak som dnes viac zapatral a nasiel som aj zapis o umrti Jana Krajciho, manzela Veroniky. Podla zapisu zomrel 5. 12. 1894 na, pravdepodobne, infarkt vo veku 56 rokov. Takze Juraj bol pravdepodobne jeho pohrobkom.
Tak som dnes viac zapatral a nasiel som aj zapis o umrti Jana Krajciho, manzela Veroniky. Podla zapisu zomrel 5. 12. 1894 na, pravdepodobne, infarkt vo veku 56 rokov. Takze Juraj bol pravdepodobne jeho pohrobkom.
Pán Marcel, dovolím si Vás trochu poopraviť. Juraj sa narodil ako nemanželský syn, to máte pravdu, ale mater illegitima - nezákonnej matke. Nech Vás to nemýli, že bola vdova po Jánovi. Myslím si, že syna Juraja čakala s iným mužom, a to bol možno ten dôvod, prečo ho dala pokrstiť v Malej Jasenici. Logicky, keby to bolo práve naopak, tak jej/ich syn Juraj by bol isto zapísaný ako legitímny s poznámkou posthumus.Marcel napísal:Dakujem.
Pozn.: Malá Jasenica - názov obce je doložený z roku 1598 ako Kys Jeszenicze, z roku 1773 ako Mala Jesenica, maďarsky Kisjeszenic, Kisjeszence. Patrila zemianskej rodine Sunekovcov.
- Marcel
- Člen
- Dátum registrácie: 14 Jan 2013, 20:03
- Predkovia z oblasti: Rajecká Lesná, Ladce, Kolárovice, Váhovce, Plumlov
Dakujem, tato moznost ma nenapadla - treba priznat, ze som tuto vetvu este velmi neskumal, takze nemozem povedat, ci matka bola naozaj nemanzelska alebo nie. Este doplnim, ze Juraj sa neskor ozenil v Hornom Hricove a zapisane tam ma priezvisko Blasko a je tam spomenute len meno matky.milestone napísal: Pán Marcel, dovolím si Vás trochu poopraviť. Juraj sa narodil ako nemanželský syn, to máte pravdu, ale mater illegitima - nezákonnej matke. Nech Vás to nemýli, že bola vdova po Jánovi. Myslím si, že syna Juraja čakala s iným mužom, a to bol možno ten dôvod, prečo ho dala pokrstiť v Malej Jasenici. Logicky, keby to bolo práve naopak, tak jej/ich syn Juraj by bol isto zapísaný ako legitímny s poznámkou posthumus.
Pán Marcel, ja som zápis o krste Juraja pochopila takto:
Ján Krajči a Veronika Krajči rodená Blaško boli manželia, to je jasné. Počas trvania manželstva v r. 1894 Veronika pravdepodobne otehotnela s iným mužom, nie s jej manželom Jánom, preto ten zápis "mater illegitima" a nie, že sa Veronika narodila ako nemanželská dcéra v minulosti. Píšete, že ste našli zápis o sobáši Juraja Blaška v Hornom Hričove a ten Vám to potvrdzuje. Matka pri krste neuviedla priezvisko biologického otca, ale mu dala zapísať jej dievčenské priezvisko Blaško. V každom prípade si nájdite krst Veroniky Blaško a tam zistíte na 100%, ako farár myslel ten zápis.
Ján Krajči a Veronika Krajči rodená Blaško boli manželia, to je jasné. Počas trvania manželstva v r. 1894 Veronika pravdepodobne otehotnela s iným mužom, nie s jej manželom Jánom, preto ten zápis "mater illegitima" a nie, že sa Veronika narodila ako nemanželská dcéra v minulosti. Píšete, že ste našli zápis o sobáši Juraja Blaška v Hornom Hričove a ten Vám to potvrdzuje. Matka pri krste neuviedla priezvisko biologického otca, ale mu dala zapísať jej dievčenské priezvisko Blaško. V každom prípade si nájdite krst Veroniky Blaško a tam zistíte na 100%, ako farár myslel ten zápis.