Číslovanie domov v Uhorsku

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
klietus001
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 01 Máj 2013, 16:03

Čísla domov sú veľmi dobrou pomôcku pri určovaní bydliska, hlavne pri veľmi často opakujúcich priezviskách. Pravidelne sa v matrike začali objavovať až zhruba od roku 1850 a trvalo zhruba do roku 1924, keď sa v rámci ceskoslovenska prečíslovali. Aké bolo moje prekvapenie, keď som objavil čísla domov v rokoch 1787-1790 (toto zrejme súvisí so sčitaním roku 1785, ktorého výsledky zničila šľachta, ktorá veľmi brojila proti tomu, ako som sa dočítal na geni.sk).
Vedel by mi niekto poradiť, či existujú nejaké dokumenty, týkajúce sa číslovania domov? Ako boli priraďované čísla konkrétnej domácnosti-usadlosti ? Na geni.sk som čítal, že pri číslovaní sa postupovalo od dolného konca postupne smerom hore. Podľa starých čísel domu sa mi podarilo identifikovať zhruba 60 % domácností, určiť ďalších 40 % je dosť veľký problém.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ano, to scitanie v r. 1784/5 bolo nariadene Jozefom II., ktory zaroven vtedy nariadil ocislovat domy. Snad sa najde niekto, kto by vedel povedat nieco viac k systemu cislovania...
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Snáď pomôže aj táto diskusia: link - http://pamiatky.obnova.sk/diskusia/cisl ... -minulosti
klietus001
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 01 Máj 2013, 16:03

Ďakujem za zaujímavý odkaz, je tam veľa podnetných názorov na premýšľanie. Myslím si však, že informácie o prideľovaní čísel domov konkrétnym domácnostiam, prípadne usadlostiam neexistujú, resp.nezachovali sa.
Napísať odpoveď