Nepriame záznamy

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
staso
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:33
Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná

Môžte sa prosím podeliť o skúsenosť resp. poradiť akým spôsobom pracujete s nepriamymi záznamami z matrík?
Mám na mysli záznamy kde možný predok je uvádzaný ako krstný otec/matka alebo svedok pri sobáši. Nie mi je jasný spôsob identifikácie (asi sa to ani nedá) keď v príslušnom čase a mieste mám napr. 4 možných Jánov alebo 3 Pavlov a tiež ako dané záznamy evidovať eventuálne či to má význam.
Za každý názor budem vďačný.
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Ja by som povedal že takéto nepriame vzťahy (krstní rodičia, svedkovia na svadbe) sú veľmi dôležité pri genealogickom výskume, lebo pomáhajú objasniť sociálne vzťahy predkov ( s kým sa stýkali) a tiež ich sociálny status.

2 príklady:
-z iných zdrojov viem že vo februári 1855 sa brat mojej pra-pra-starej mamy kvôli financiám pohádal s jej švagrom.
V matrike som ale videl, že pra-pra-stará mama aj neskôr bola krstnou mamou švagrových detí.
Z toho vidieť že môj pra-pra-starý otec sa s bratom nepohádal.
Naďalej udržoval vzťahy ako so švagrom, tak aj s bratom.

-v roku 1750 sa v Banskej Bystrici narodil jeden môj predok.
Krstnou mamou mu bola jedna žena z poprednej nemeckej patricijskej rodiny Meerwaldovcov.
Z toho usudzujem, že jeho otec musel byť dosť bohatý a patril medzi popredných waldburgerov.

Ale keď sa pre zhodu mien nedajú rozlíšiť jednotlivé osoby, tak je to dosť velký problém.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pokial ide o tie socialne statusy, tak ten druhy priklad by som nezovseobecnoval. Mam ix prikladov, kedy zemepani boli krstnymi rodicmi deti svojich poddanych.
Jednym zo sposobov vyuzitia krstnych rodicov, ci svedkov na svadbe je prave pripad identifikacie spravnej osoby a rodiny osob s rovnakym menom a priezviskom.
constance4
Člen
Člen
Dátum registrácie: 25 Mar 2013, 23:12

ja som na základe krstných rodičov idetifikovala jedno dieťa (nie v priamej línie) - bolo už s druhou ženou ale nebola som si celkom istá, ale keďže krstní rodičia boli rovnakí, ako pri predchádzajúcich 8deťom - spoľahla som sa na to a potom sa mi to dokonca potrvdilo v sobášnej matrike

inak je to dôležité na utváranie si obrazu, viete potom kto s kým sa "kamarátil", kto bol komu sused napr. atď.
Napísať odpoveď