Praprastarý otec - vyšetruj. spis vraždy, záznam o podnikaní

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Kobielsky
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko

Snažím sa bližšie zmapovať život môjho praprastarého otca, Leona Kobielského (Leon Kobielszky), ktorý prišiel na Slovensko (do Čemerného - mestská čať Vranova nad Topľou) z Poľska. Z rozprávania a niektorých dokumentov viem o ňom nasledovné:

narodil sa v r. 1850 (presný dátum mi nieje známy a ani miesto narodenia, ale malo by to byť z rozprávania v okolí Krakova). Zomrel, bol lúpežne zavraždený, 4. mája 1910 v Juskovej Voli - okres Vranov. Chcel by som sa dozvedieť, či existuje možnosť, aby som sa dostal k vyšetrujúcemu spisu, neviem či takéto veci sa archivujú po tak dlhú dobu a popravde ani neviem, na ktorý archív by som sa mal obrátiť.

Zároveň by ma zaujímalo niečo viac o jeho práci. Vlastnil v už spomínanom Čemernom firmu na výrobu panských kočiarov. Mohli by dnes ešte existovať záznamy o jeho podnikateľskej činnosti?

Pre lepšie ozrejmenie jeho života pridávam spomienku môjho praprastrýka:

Dedko z maminej strany – gróf Leopold Kobielsky bol podnikateľ, do Čemerného došiel z Poľska. V Čemernom vytvoril dobre prosperujúcu dielňu na výrobu súdobých panských kočiarov a sedliackych povozov s 11 zamestnancami. Bol však zavraždený v lese pri Juskovej Voli neznámim, ale medzi ľuďmi známim človekom. Tzv. rukolapných dôvodov nebolo. Do lesa vybral vyhliadnuť si stromy – drevo na spracovanie v dielni. Išlo o lúpežnú vraždu, lebo na kúpu dreva vzal so sebou väčšie množstvo peňazí, ktoré po vražde už nemal. Vrah L. Si žil „na vysokej nohe“, ale dôkazov nebolo. Pamätám sa na toho darebáka, lebo ľudia na neho takmer prstami ukazovali. Iste ho hrýzlo svedomie, lebo kým zomrel, bol chudý, iba kosť a koža.

Budem povďačný za akúkoľvek radu.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Co som pozeral zoznam fondov a ich rozsah v pobocke vo Vranove, tak by ste nemali najst nic. Odporucam Vam preto obratit sa na Statny archiv Presov. S tym vysetrujucim spisom mam dost pochybnosti o jeho naleze, ale o podnikani by sa nieco mohlo najst.
Napísať odpoveď