Remeslo u zemanov

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Ma niekto informacie o tom, ci bolo u zemanov v 17.-18. storoci bezne byt vyuceny a vykonavat remeslo? Ja som si doteraz myslel, ze zemania zili z pody. Ziskal som ale informaciu, ze jeden moj predok, ktory sa vystahoval z rodnej obce, bol kusnir - cize kozusnik. Ono by to aj davalo zmysel, kedze prisiel do ineho kraja, kde ziadnu podu nevlastnil.
Dokonca som zistil, ze pod menom Kusnir bol aj zapisany na viacerych miestach v matrike. Samozrejme som najprv hladal (aj nasiel) zaznamy podla jeho rodinneho priezviska, az neskor som si vsimol, ze clovek s rovnakym krstnym menom (Matias) ale priezviskom Kusnir ma manzelku s uplne rovnakym menom aj priezviskom. Na moje velke prekvapenie som neskor nasiel aj niekolko zaznamov Matiasa s priezviskom Pellio, co je po latinsky tiez kozusnik.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ano, mam take skusenosti. Na druhej strane som videl aj zapis o umrti clena zemianskej rodiny, pri ktorom bolo napisane mendica - zobracka :-) Podotykam, ze ani nahodou neslo o menovkynu, bola 100% z toho rodu.
Napísať odpoveď