Matrika bez údajov

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Dobrý deň, pátral som po pradedkovi presne ma zaujímali dátumy narodenia a úmrtia oslovil som matriku a poprosil ich o údaje lenže sa mi vyskytol problém z matriky mi napísali že dátum narodenia nemajú iba dátum úmrtia a napísane že zomrel ako 41 ročný. Ako je možné že matrika nemá dátum narodenia ? kde teraz zistím dátum narodenia ? tieto údaje bez narodenia mi poskytla matrika obci v ktorej žil-narodil-zomrel. Takže prosím každého kto vie kde tento chýbajúci údaj nájdem?

Ďakujem za pomoc. :D
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Štipka konkrétnosti by nezaškodila. Neviem presne, o aké obdobie ide, preto sa pokúsim odpovedať Vám trochu všeobecnejšie. Keď Váš prapredok skonal, musel niekto z Vašej rodiny zahlásiť jeho úmrtie na štátnu matriku, ktorá vydala úmrtný list. Údajne mohol farár osobu pochovať až keď na vlastné oči videl úmrtný list. Osoba, ktorá prišla na matriku vo väčšine prípadov zosnulú osobu poznala. Nadiktovala dátum, kedy došlo k úmrtiu (napr. zahlásila, že to bolo o deň skôr a podľa kalendára doplnil matrikár dátum), následne uviedla všetky do matriky zapisované údaje. Záviselo to napr. od predtlačí, či matrikár od diktujúcej osoby dátum narodenia žiadal, alebo nie. Do r. 1940 som sa takmer nikde nestretol s tým, aby niekto pri úmrtí člena rodiny predkladal matrike rodný list zosnulého. Vek zapísaný pri úmrtí tak závisel od odhadu osoby, ktorá tento údaj do matriky zahlásila. Preto môže byť odchýlka veku diktovaného od veku skutočného niekedy dosť veľká, niekedy byť vôbec nemusí. Ten dátum narodenia nájdete pravdepodobne iba v rodnej matrike.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Ďakujem.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
Kobielsky
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko

V krízových situáciách, keď už skutočne neviete kde hľadať, tak by som sa snažil dostať k súpisom obyvateľstva z obdobia, kde máte zaručené, že váš predok ešte žil. V novších súpisoch daná osoba uvádzala miesto i dátum narodenia...
Napísať odpoveď