Zistenie detí

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Dobrý deň,
1.chcel by som zistiť súrodencov môjho prastarkého, preto by som sa chcel spýtať na koho sa obrátiť alebo čo si pýtať. Ja si myslím že súrodencov zistím podľa mena jeho otca to by nebol problém, takže preto by som sa chcel spýtať ako zistiť súrodencov môj prededko je ročník narodenia 1913 takže ostaný tak niečo okoľo toho ak pomôže jeden bo tuším ročník narodenia 1931.

2. Na túto otázku poprosím zvlášť odpoveď, a ide o to keby že chcem vedieť aj súrodencov praprastarkého teda prastarkého otca. O prapradedkovi mám aj narodenie aj úmrtie ide o ročník narodenia 1887 viem aj jeho manželku tá je ročník narodenia 1894. Ale rodičov praprastarkého neviem. Ako v tomto 2. prípade zistím jeho súrodencov bez ich otca a matki?
Dá sa to vôbec?

3. Pozor v 1. otázke ide o pradedka a viem aj rodičov ale v 2.otázke neviem jeho rodičov.
Ale je tu ešte háčik je možné že pradedko mal aj súrodencov ktoré zomreli po hneď po pôrode je možné nájsť aj týchto novorodencov ktorý zomreli? - v 1.otázke podľa mňa by sa tie mrtve deti dajú zistit lebo od roku 1900 bolo to zapisované povinne ale v tých rokoch 1880-1890 rokoch to podľa mňa také dôsledné nebolo.

Ďakujem. :D
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
k otázke č. 1.:
a) Tieto záznamy spadajú pod tzv. živé matriky, do ktorých nemôžete nahliadať, pokiaľ nie ste priamy príbuzný zapísanej osoby (rodič, súrodenec, syn, vnuk). Teoreticky môžete požiadať o vystavenie rodných listov všetkých súrodencov (u potomkov zosnulých v detskom veku bude v poznámke uvedený dátum úmrtia). Každý Vás bude stáť 5 eur, závisí to však od matrikárky, či Vám v takomto prípade vyhovie.
b) pokúste sa nakontaktovať na rodinných pamätníkov, tí Vás nasmerujú na žijúcich členov Vašej rodiny, od ktorých potrebné údaje zistíte.
c)môžete vyskúšať, či Vám to nepohľadá farár z fary, v ktorej Vaša rodina žila.

k otázke č. 2.:
technicky nie je možné pátrať po súrodencoch Vášho predka, pokiaľ nepoznáte jeho rodičov. Najprv nájdite rodný záznam Vášho prapradedka a následne vyhľadávajte deti s rovnakými rodičmi (toto považujem za jeden zo základných princípov genealogického bádania)

k otázke č. 3.:
je jedno, či dieťa zomrelo v detstve, alebo sa dožilo dospelosti, záznam sa musel zaznamenať! Ak dieťa zomrelo hneď po pôrode, bude zapísané vo farskej matrike, ale iba v prípade, že ho stihli pred smrťou pokrstiť (je jedno, či krstil otec, alebo pôrodná baba)
Neviem, na základe čoho usudzujete, že matriky z r. 1880-1890 neboli dôsledné. To by bol relatívne nelogický ťah, aby farské úrady zapisujúce krsty po dobu niekoľkých desiatok, či stoviek rokov zrazu začali zapisovať štýlom "čo sa im zachce"
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď