pomoc s evanjelickou matrikou Banskej Štiavnice

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
nordo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:27

dobrý deň, potreboval by som pomôcť s evanjelickou matrikou Banskej Štiavnice, ak ju niekto študuje. 27. októbra 1861 si v Dolnej Strehovej banskoštiavnický profesor Josephus Putz bral za manželku Annu Algöver

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :884813697

Podľa indexov na stránke mormónov

https://www.familysearch.org/search/rec ... id=1554443

prvé dieťa porodila Anna Algöver 14.9.1862, avšak ako otec bol zapísaný Joseph Kürtösy, s ktorým mala ďalšie tri deti, tie sa už narodili v Lučenci, kde bol Jozef Kürtösy profesorom. napadajú mi dve možnosti, buď Jozef Putz zomrel a Anna sa znovu vydala, alebo farár pri prvom sobáši zle zapísal priezvisko ženícha. viete mi poradiť správnu možnosť? ďakujem
Používateľov profilový obrázok
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

tych moznosti moze byt viac a skoda spekulovat... najlepsie je presvedcit sa na vlastne oci - prezriet zapisy v matrike.... :(
asi vam neostane nic, len archiv, pokial si chcete byt 100% isty :roll:
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Jedná sa o tú istú osobu, ktorý si pomaďarčil priezvisko.

Totiž slovenský národný mýtus že Slováci boli najväčšou obeťou maďarizácie je úplne nesprávny.
Najväčšou obeťou maďarizácie boli uhorskí Nemci. Tí sa pomaďarčili úplne všetci.

Maďarizácia bola založená na sociálnom vzostupe.
Nemci chceli sociálne postupovať a preto si pomaďarčili priezviská.
Slovenskí sedliaci mali nejaký sociálny vzostup na háku a tých pár stovák slovenských intelektuálov, ktorí sa 6-7.6.1861 zišli v Martine na memorandovom zhromaždení sa už cítilo Slovákmi.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

To by ma, pán Mojmír, zaujímalo, ako ste na to prišli. Osobne by som najprv preveril hŕbu možností, než by som tvrdil niečo také.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
wera
Veterán
Veterán

Vyzera, ze pan Mojmir ma pravdu, len by ma zaujimalo :o ako k tomu prisiel, ked tych moznosti je nepocitane... :?

na Radixindexe som nasla nasledovne:

:shock:

Surname changes in Hungary 1800-1893
Query results
putz 186x

Page no. New surname Old surname Given name(s) Place Year
75 Fényesi Putz Lipót Táth 1869

144 Kürtösi Putz József Selmecz 1862
Mojmír
Veterán
Veterán

Lebo medzi mojími predkami som sa stretol s podobným prípadom.

V rodine sa tradovalo že sestra môjho pra-pra-starého otca bola vydatá za luteránskeho farára alebo učitela Fuchsa, jeho potomkovia si pomaďarčili priezvisko na Fenyvés, ktoré si za prvej republiky znovu zmenili na Fuchs.

Ja som zistil že to nie je pravda, Samuel Fuchs bol luteránskym učitelom v Bankách (dnes Vyhne-Banky) pred mojim pra-pra-starým otcom Samuelom Brodnianským, bol to jeho kamarát.
Sestra môjho pra-pra-starého otca Samuela Brodnianského Zuzana bola v skutočnosti manželkou hrebenára Jána Arvaya v Banskej Belej.

Okrem toho Samuelov švagor Michal Figer, luteránsky učitel v Sáse a Samuelov mladší brat Andrej Brodnianský mladší, luteránsky učitel v Krupine boli členmi Matice Slovenskej.

Michal Fíger sa 6-7.6.1861 zúčastnil Memorandového zhromaždenia v Martine.
Keď sa to dozvedel luteránsky farár Ľudovít Muškuly z Pliešoviec, kam Sása cirkevne patrí,
zvolal cirkevný konvent, na ktorom Michalovi Fígerovi otvorene hrozil, že ak ho ešte raz načapá na panslávskom zhromaždení,
príde ho osobne zo Sásy vykopnúť.
A tak sa Michal Fíger odvtedy tváril "ja nič, ja Maďarón".

V skutočnosti ale vstúpil do MS ako riadny člen číslo 231, povinnosti člena si splnil po 5 rokoch, ale on v platbách MS pokračoval a po ďalších 5 rokoch sa stal zakladajúcim členom.

Michal Fíger bol v MS tajne, čo znamená:
-nemohol mať s MS fyzický kontakt - nemohol sa zúčastnovať ročných zjazdov MS v Martine.
Obzvlášť neúčasť na zakladajúcom zhormaždení MS 4-5.8.1863 ho musela velmi mrzieť.
-nemohol mať finančný styk s MS - jeho platby MS museli ísť cez inú osobu
-nemohol mať poštový styk s MS - knižné zásielky od MS musela za neho preberať iná osoba

Všetko nasvedčuje tomu, že tou osobou bol Andrej Brodnianský mladší, brat Michalovho švagra Samuela Brodnianského.
Výmena prebiehala nasledovne:
Michal Fíger rád v nedelu jazdil na návštevu k svojmu švagrovi Samuelovi, ktorý vtedy už bol učitelom v Devíčí, 6km južne od Krupiny.
Na spiatočnej ceste sa zastavil v Krupine u jeho brata Andreja mladšieho, ktorý bol otvorene riadnym členom MS čislo 284, tomu dal peniaze a prebral knižky.
Andrej mladší mohol byť členom MS otvorene, lebo luteránskym farárom v Krupine bol národovec Michal Miloslav Huľuk, ktorý sám bol zakladajúcim členom MS číslo 385.

Ináč v tých časoch vychádzali celé knižky, v ktorých boli uverejnené staré a nové priezviská.
Museli ich kupovať všetci, lebo ste napríklad poslali list pánu Fuchsovi a pošta list nedoručila, lebo on sa už volal Fenyvés :-)
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Aha, takze iba domnienka...
wera
Veterán
Veterán

takze vystrel naslepo, ktory nahodou trafil... aj to sa obcas stava, :shock: ale pri zostavovani rodokmena by som sa tomu striktne vyhybala... v opacnom pripade by sa mohlo stat, ze vsetko bude zle...
Mojmír
Veterán
Veterán

Všeobecne by som povedal že uhorskí Nemci mali len dve možnosti:
-buď sa dobrovolne poslovenčiť, tak ako môj nemecký pra-pra-pra-pra-starý otec Samuel Schader z Banskej Bystrice už v roku 1776
-alebo sa v druhej polovici 19-teho storočia pod tlakom maďarizácie pomaďarčiť.

Na svadbe Samuel uviedol svoje povolanie ešte po latinsky - "bombardier" - výrobca ručníc,
ale pri narodení svojich detí svoje povolanie uvádzal už pekne po slovensky - "ručnikár" - výrobca ručníc.
Jeho deti sú zapísané na pravej - teda slovenskej strane matriky, nie na ľavej, teda nemeckej strane.
nordo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:27

ďakujem Vám za pomoc, budem musieť ísť do archívu a preštudovať konkrétne roky v matrike. s tým, že sa mohol pomaďarčiť, mi to nenapadlo. ak nenájdem úmrtie Jozefa Putza, bude najpravdepodobnejšia možnosť, ktorú napísal pán Mojmír
Napísať odpoveď