Vojak - Regiment 71 companion

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Zdravim Vas,
poprosil by som o pomoc s informaciou, na ktoru som natrafil v druhom stlpci pri svadbe Jana Lancina, neviem si dat dokopy suvislosti.....

Juskami Gros Herczog ??????

13.februar
Juskami Gros Herczog, Regiment 71 campaniel ??????

Ján /Joannes / Láncsin syn Jána a Anny Pagačovej spani....????
Pruszka Threncicn, N.Ugrocz 33 – Pruské, Trenčin, V.Uherce 33
RK, 29 rocny, mladenec

Manz.:
Magdaléna Csermanyi – dcéra Jána Csermanyi a Anna Vrbka
Velké Uherce 33, 26- rocna
Mam to chapat tak, ze Jan Lancin bol vojakom 71 regimentu, prisiel neviem odkial (avsak povodom z Pruskeho) akurat do Uheriec , kde nahodou natrafil na Magdalenu narodenu 23.10.1843 v Drietome, byvajucu v tom case v Uherciach a zobrali sa? :o) Skoda, ze nie je uvedena jeho profesia...

Aj ked je pravda, ze Drietoma od Pruskeho je cca 32 km a Magdalena uz mala syna za slobodna narodeneho v r.1869, teoreticky sa mohli stretnut v mieste svojich bydlisk....

Vopred dakujem, za pomoc. :o)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ja by sa priklanal k tej poslednej moznosti - bol este na vojne, poznali sa este od Trencina, ona byvala uz vo V. Uherciach (ci uz bola sirota, to viete Vy asi), sobas bol vo V. Uherciach. A preco pocas jeho vojenciny? Nebolo na ceste dieta?
Inak ta vojenska prislusnost je 71. regiment Velkovojvodu Toskanskeho, 2, kompania.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Dakujem za tip a pomoc. ;)
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Vsetko je mozne. Inak zomrela mesiac po svadbe 15.3.1870 na exdifficili f(s)artn. ...co vsak naozaj netusim co to je...

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1393471782
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

ex difficili partu - z tazkeho porodu... :(
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, takze dovod rychlej svadby je jasny.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Dakujem pani Wera,

to "partu" som si hladal v slovniku, len ked som pozeral v matrike tak som to skratka nevidel..
Tym padom sa potvrdila verzia pana Snopeka, Magdalena sa poznala s Janom uz od Trencina, otehotnela s nim, a on ako spravny chlap si ju vzal.:) Aj ked to dopadlo ako dopadli.....
Dieta zrejme prezilo, kedze som ho v matrike zosnulych nenasiel.

Tak este raz Vam obom pekne dakujem.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Pri sumarizovani informacii som sa este vratil k umrtiu Magdaleny dna 15.3.1870 a zarazila ma jedna vec. Kedze zomrela po tazkom porode – nikde som nenasiel co sa stalo s dietatom.

V matrike narodenych nic:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :608757774

V matrike zosnulych tiez nic (15.3.1870 - por.c.20):
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1393471782

Je mozne, ze to farar nenapisal alebo zabudol zapisat? Ak niekoho nieco napadne, budem vdacny za kazdu radu. Dakujem ;)
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ak bol Ján aj v dobe narodenia členom armády, možno nechal potomka zapísať do vojenskej matriky. Farár by mal každého pokrsteného zapísať, no fakt, že dieťa nie je uvedené ani v úmrtnej matrike môže znamenať, že dieťa prežilo.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Patricius95,

dakujem Vam velmi pekne za tip, aj ked sa priznam, vobec som netusil, ze by sa to mohlo zapisovat do vojenskej matriky. Este som sa s takym niecim nestretol...

Takze predpokladam, ak taka matrika existuje, tak rok 1870 bude zrejme ulozeny v archive v Prahe...
Napísať odpoveď