Databáza predkov

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Karly
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:27

Dobrý deň,
Mám pár otázok, pred vytvorením samotného rodokmeňa si zhromažďujem údaje o predkoch, používam na to obyčajný MS Excel, kvôli jednoduchosti a tiež kvôli tomu aby som si vytvoril obraz o tom, kde mám ešte pátrať, po skompletizovaní všetkých mne dostupných údajov, ich plánujem nahodiť do niektorého genealogického softvéru, kvôli rodokmeňu. Danú databázu som rozdelil na tri časti: rodokmeň otcovej strany, rodokmeň maminej strany a rodokmeň môjho priezviska.

Otázky sú technické: 1. Aké mená používate (mám na mysli krstné a priezvisko) kedže v rôznych záznamoch ide o rôzne variácie napr. Mihály, Michael, Michail čiže záznamy maďarské, latinské, alebo v cirkevnej slovančine písané v cyrilike, kde sú aj variácie priezviska v danom písme resp. jazyku.

2. Plus sa vyskytujú prípady, keď v matrika je sčasti písaná všetkými spomínanými jazykmi, či pri cyrilike resp. v celej matrike kedže ide o grécky rítus neviem či tam nie je posun kalendára z pohľadu terajšieho gregoriánskeho, a tým pádom by vznikli nezrovnalosti ohľadom dátumov (posun o 13 dní), alebo sa dátumy písali v rámci úradného kalendára ?

3. A tiež by som sa chcel spýtať, či používate nejaký kľúč na označovanie poradia jednotlivých predkov (resp. nejaké ID) pre lepšiu orientáciu.

Dakujem za odpovede :)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
k otázke
1. Osobne používam vždy slovenské verzie daných mien, nakoľko je potrebné si uvedomiť, že ľudia cudzojazyčné ekvivalenty ich vlastných mien nepoužívali a mnohí ich ani nepoznali. Nepovažujem teda za správne označiť prapradedka Ondreja menom Endre, lebo toto meno nikdy nepoužíval.
2. neviem, či je toto otázka, resp. čo bolo jej zámerom :-)
3. každý si vytvára vlastný kľúč, pokiaľ chcete sledovať rozrod (t.j. potomkov jedného manželského páru) môžete použiť systém číslovania po generáciách: otec bude mať "kód" 1. Prvý syn 11, druhý syn 12, tretí syn 13, prvý syn prvého syna 111, atď.

Z osobnej skúsenosti Vám neradím písať to všetko do excelu a následne prehadzovať do genealogického software, to budete mať zdvojenú robotu.
Jednu otázočku by som na Vás však mal ja: čo myslíte tým, že sa chystáte vytvoriť rodokmeň otcovej, maminej strany (tomu zatiaľ rozumiem) a rodokmeň svojho priezviska ???
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Karly

Nie som profík čo sa týka tých vecí. Ja pod rodokmeňom priezviska chápem rodokmeň všetkých predkov s jedným priezviskom, čiže nielen priamych pokrvných predkov, ale celú širokú rodinu s jedným a tým istým priezviskom.

Druhá otázka sa týka juliánskeho a gregorianského kalendára. Kedže matriky mojich predkov sú graeci rítus a ten používal na naších územiach v minulosti juliansky kalendár. Som sa zamýšľal nad tým, že či dátumy narodení, sobášov a úmrtí nie sú písané v juliánskom kalendári a preto z pohľadu terajšieho (gregoriánského) kalendára nenastáva posun o 13 dní dopredu, to znamená, že napr. ak sa predok narodil podľa matriky 10.7.1850 v skutočnosti už bolo 23.7.1850 ?

Co sa týka tých mien mojich predkov: napr. maďarské resp. latinské sa používali v úradných záznamoch, pričom bolo obdobie ked sa písali aj cirkevnou slovančinou v cyrilike, a nesedí mi teraz aby som predkom pridával slovenské mená, ked navyše boli ruthéni (rusíni) z pohľadu etnika a vierovyznania. Ale tiež mi nesedí aby som teraz dával každému, čiže neviem riadiť sa iba podľa toho čo píše v záznamoch a vybrať si najpoužívanejšiu variáciu mena. Taktiež aj pri priezviskách sú rôzne formy ...
danny322
Člen
Člen
Dátum registrácie: 02 Júl 2013, 20:30

Moji predkovia sú zčasti Rusíni (Tichý Potok) a tiež používam slovenské krstné mená. :)
Pán farár dokonca aj v roku 1818 písal tie mená tak "hovorovo", napríklad Fetsko Hromják (neskor v matrikách ako Theodorus, Tivadar..)
Zapísal to tak, ako to počul :D lebo meno "Fetsko" latinské alebo maďarské nebude.

Databáza je skvelý nápad, ale musíte to veľmi počlivo rozdelovať,
napríklad ja mam predkov z roznych kútov Slovenska, takže by som to ešte porozdeloval viac...
pradedo - Zázrivá (okres Dolný Kubín)
prababka - Nededza (okres Žilina)
pradedo - Dlhá n/Kysucou (okres Čadca)
prababka - Dlhá nad Kysucou (okres Čadca)
pradedo - Tichý Potok (okres Sabinov)
prababka - Tichý Potok (okres Sabinov)
Tak som napríklad stranu prastarého otca zo Zázrivej a prastarej mamy z Nededze ešte rozdelil. :)
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pokial ide o tie "rodokmene", je potrebne si ujasnit pojmy. Ak som Vas z Vasej druhej odpovede spravne pochopil, tie prve dve tabulky (linia otca, linia matky) chcete robit vlastne vyvod: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDvod ... ealogie%29
a pri tej tretej tabulke rozrod: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozrod
Pokial ide o zapisovanie priezvisk ale aj krstnych mien, naozaj Vam v databaze odporucam (tak ako predrecnici) viest ich v jednom tvare, najlepsie v sucasnom. Tie tvary, ktore najdete, mozete hodit niekam do poznamky. Tema zapisovania verzii krstnych mien a priezvisk bola uz viackrat diskutovana. Konkretne pod tymto clankom hned prva otazka a odpoved http://www.geni.sk/uvod-do-genealogie-6-v-archive/
diskusia na starom fore k zapisovaniu priezvisk: http://www.geni.sk/forum/hladam-predka/ ... riezviska/
diskusia na starom fore ku krstnym menam: http://www.geni.sk/forum/matriky/jazyko ... nych-mien/
Karly

Ano presne som mal na mysli vývod a rozrod, lenže pri tom rozrode nejakého spoločného predka (zakladateľa rodu) nemám je ich viac t. j. že ide o súrodencov alebo bratrancov z I. II. III. pokolenia pričom mám problém si tieto rodinné vzťahy a väzby pospájať.
Možnože ďalším výskumom sa dopracujem k jednému spoločnému predkovi.

Tie mená a priezviská v rôznych tvaroch mi zatiaľ nerobia problémy, viem sa orientovať. Dokonca mi to uľahčuje pokiaľ napr. ide o otca a syna s rovnakým menom Mihály Székely st. a Michal Sekeľ ml. hneď viem o koho ide. Navyše tie rôzne varianty priezviska poukazujú na to ako sa dané priezvisko v priebehu času menilo. Co je podľa mňa zaujímavé. Skôr mam problém pri tých krstných menách, aké dať kedže v rôznych záznamoch sú zapísané rôzne. A chcel by som aby zvolené meno zodpovedalo realite.

Guľáš mam najviac pri tom rozrode, viaceré mená sa opakujú problém nie je tak v jazykových variantoch ale v tom, že neviem daného človeka zaradiť do tej ktorej generácií a vetve celej rodiny. Do rozrodu dávam celý rod, čiže osoby s rovnakým priezviskom, pri ženskom pohlaví už len manžela a ďalej už nejdem. Tak pekne vidno kde sa rod rozrastal a kde sa ukončil, resp. kde pokračuje ďalej.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

To, o čom hovoríte v poslednom odstavci nie je rozrod, ale rodokmeň.
Pokiaľ ide o zapisovanie členov jednej rodiny rôznymi variantami krstných mien a priezvisk, odporúčam dať si obrovský pozor. Na začiatku, kým máte v rodokmeni 100-200 osôb a pracujete s tým častejšie, je orientácia v poznámkach veľmi jednoduchá. Lenže, ak v tom budete pokračovať, počet ľudí sa kľudne môže zdvojnásobiť, či dokonca strojnásobiť. Predstavte si, že si dáte pol roka prestávku, vrátite sa k tomu a nebudete sa zo svojich vlastných poznámok vymotať!
Osobám ktoré skúmate (a sú jedného priezviska, z jedného rodu) by ste mali nájsť spoločných predkov a tým de facto spojiť tie osoby dokopy. Následne by nemal byť žiaden problém odkontrolovať si, z ktorej generácie Vami skúmaná osoba pochádza. Najvhodnejšia metóda takéhoto výskumu je bádanie po vetvách. Po nájdení najstaršieho spoločného predka zistíte mená jeho detí, následne budete skúmať potomkov najstaršieho syna, potom mladšieho, ešte mladšieho, atď.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Davam Patrikovi za pravdu a mam s tym osobnu skusenost (ako som pisal v starsom fore, co som Vam dal odkazy). A obzvlast po pauze je to hrozne! Dokonca aj ked si to vediete rovnako (s rovnakym priezviskom) budete mat po prestavke problem sa zorientovat. Normalne to chce pred opatovnym pokracovanim si to cele prejst, aby to voslo do hlavy - vrelo odporucam! I ked...mozno ste iny lumen a nebude Vam to robit problem :-) Ja uz mam obcas hosipa... :-)
Napísať odpoveď