Mám pár otázok, pred vytvorením samotného rodokmeňa si zhromažďujem údaje o predkoch, používam na to obyčajný MS Excel, kvôli jednoduchosti a tiež kvôli tomu aby som si vytvoril obraz o tom, kde mám ešte pátrať, po skompletizovaní všetkých mne dostupných údajov, ich plánujem nahodiť do niektorého genealogického softvéru, kvôli rodokmeňu. Danú databázu som rozdelil na tri časti: rodokmeň otcovej strany, rodokmeň maminej strany a rodokmeň môjho priezviska.
Otázky sú technické: 1. Aké mená používate (mám na mysli krstné a priezvisko) kedže v rôznych záznamoch ide o rôzne variácie napr. Mihály, Michael, Michail čiže záznamy maďarské, latinské, alebo v cirkevnej slovančine písané v cyrilike, kde sú aj variácie priezviska v danom písme resp. jazyku.
2. Plus sa vyskytujú prípady, keď v matrika je sčasti písaná všetkými spomínanými jazykmi, či pri cyrilike resp. v celej matrike kedže ide o grécky rítus neviem či tam nie je posun kalendára z pohľadu terajšieho gregoriánskeho, a tým pádom by vznikli nezrovnalosti ohľadom dátumov (posun o 13 dní), alebo sa dátumy písali v rámci úradného kalendára ?
3. A tiež by som sa chcel spýtať, či používate nejaký kľúč na označovanie poradia jednotlivých predkov (resp. nejaké ID) pre lepšiu orientáciu.
Dakujem za odpovede