Dańové súpisy Myjavské kopanice 1715/1720

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
vestsikm
Člen
Člen
Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 21:41

Dobrý den

Nedokáži najít mé předky (Veščík, Veščičík) v daňovém soupisu z let 1715/1720, kteří pobývali někde na kopanicích mezi Myjavou, Sobotištěm a Senicí.
Je možné, že byli kopaničiari osvobození od daní, a tudíž se zde nevyskytují ?

Miloš Veštšík
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
jednou z možností, prečo nemôžete členov Vašej rodiny nájsť je fakt, že nie všetci hospodári sem boli uvedení. Ďalšou možnosťou je, že mohli pochádzať z nejakej priľahlej obce, ktorú ste neskontrolovali. Z Vami uvedeného zápisu by som tipoval, že ste prezerali len indexované záznamy, no ani Maďari neboli pri prepise 100%-ní a tiež spravili pár chýb, je preto dôležité súpisy z daných obcí osobne prezrieť. V čase vyhotovenia tohto súpisu som sa tiež stretol so zmenou priezvisk (r. 1715 bol v Drienove akýsi Krištof Mlinár, no o 5 r. neskôr už bol Mráz...)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Problem by som videl prave v kopaniciach, ktore, ako take, neboli urbarialnou podou a teda sa z nich neodvadzali dane. Supisy 1715/1720 boli "statne", takze v nich tito nefigurovali. Samozrejme, ze svojmu zemepanovi, ktori bol nadalej vlastnikom pody, sa odvadzali dane. Ta poda totiz predtym nebola hospodarskou podou, ale to boli vyklcovane porasty, dodatocne zurodnene, preto sa do urbarialnej pody nezahrnali.
Napísať odpoveď