János Dutka *1881, kde mohol zomrieť?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
danny322
Člen
Člen
Dátum registrácie: 02 Júl 2013, 20:30

Dobrý deň,

v útorok som bol na Obecnom úrade Likavka - matrika, a zistil som zopár informácií o svojej rodine.
Moj praprastarý otec János Dutka sa narodil 10.4.1881 v Zázrivej, jeho prvá manželka bola Rozália rod. Kazáriková (1871-1915), s tou mal mojho pradeda,
zomrela pri porode, a tak si Ján našiel v roku 1918 druhú manželku - mladú vdovu Rozáliu Drengubiakovú (1891-1961).
Mal s ňou tri deti, Adama (1919), Evu (1920) a Ondreja (1928-1945). Podľa pamatníka, ktorý chodil s Ondrejom Dutkom do triedy vieme,
že vychodil ZŠ v Zázrivej, a keď mal asi 16-17 rokov, tak sa rodina presťahovala do nedalekej Likavky (okr. Ružomberok) v roku 1945 prišli v Likavke v jeden deň o život pri výbuchu míny tri deti
vrátane Ondrejka, rodičov má psaných, že obaja žijú.
Jeho mama zomrela v Likavke 3.12.1961, a je psané:

Rozália Dutková, rod. Drengubiaková, pohlavie: ženské, trv. pobyt: Likavka, ul Jánovčíkova 255, nar. 25.mája 1891 v Zázrivej, manžel: nebohý Ján Dutka, otec: neb. Ján Drengubiak,
mama: Rozália rod. Špitková

Takže viem, že Ján zomrel v rokoch 1945-1961, ale v Likavke sme ho nenašli, vobec neviem, čo mám robiť, kde mohol zomrieť..... je to celé taé čudné..
ďakujem za akúkoľvek radu.
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Na Vašom mieste by som overil, či nezomrel v mieste predchádzajúceho bydliska. Ak nie, snažil by som sa nájsť sobášny list jeho detí, teda Adama (1919) a Evy (1920). Ak sa aspoň jeden z nich sobášil po roku 1945, okrešete obdobie, v ktorom mohol ich otec Ján Dutka zomrieť. V sobášnych listoch sa totiž malo uvádzať, či sú rodičia snúbencov nažive, alebo nie. Teoreticky je možné, že zomrel pri návšteve jedného z detí, preto je ešte dôležitejšie ich prípadný sobáš vypátrať. Ak zomrel napr. u dcéry počas návštevy, potom je pravdepodobné, že pohreb sa konal v mieste jeho bydliska, v Likavke. V takom prípade odporúčam kontaktovať príslušný farský úrad s prosbou o pomoc pri zistení dátumu úmrtia predka.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
danny322
Člen
Člen

Písal som na matriku do Zázrivej, dozvedel som sa, že Ján Dutka, nar. 10.4.1881 v Zázrivej zomrel 7.1.1952 v Zázrivej.
Je mi to ale veľmi čudné... manželka Rozália Dutková, rod. Drengubiaková zomrela v Likavke... a trvalý pobyt mala Likavka (Jánovčíkova 255),
nechám si vystaviť úmrtný list... chcem zistiť ďalšie podrobnosti, pán patricius95, ĎAKUJEM PEKNE :)
patricius95
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Rado sa stalo. Ak Vám je miesto jeho úmrtia čudné, oslovte farskú matriku Zázrivej a Likavky. Ak bol pochovaný v Likavke, znamená to, že zomrel počas bežnej návštevy rodného kraja. Ak ho pochovali vo Veličnej, to by naozaj bolo minimálne neštandardné...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
danny322
Člen
Člen

Práve v Likavke sme sa pozerali do knihy, kde sa zapisujú pohreby + hrobové miesta, dátum ....
a našli sme Rozáliu Dutkovú, rod. Drengubiakovú , ale je tam len datum úmrtia a zbytok nie je vyplnený...
čo je podľa pani matrikárky čudné... vraj ako keby ju nepochovali.. asi už sa viac nedozvieme... a ani Ján Dutka v časovom r. 1945-1961 v Likavke pochovaný práve nebol... :(
patricius95
Veterán
Veterán

Skúste sa presvedčiť, či ho nakoniec nepochovali v Zázrivej. Mimochodom aj ja som pátral po jednom predkovi a záznam o jeho úmrtí som našiel len náhodou. Bol zapísaný zvláštne, priam chaoticky, v cirkevnej matrike bol zápis uvedený zmesou ruštiny, maďarčiny a rusínskeho nárečia.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
danny322
Člen
Člen

áno :D keby to bolo v rusínčine, tak mi to nerobí problém... z maminej strany mám rusínske korene :) po maďarsky ale neviem vobec.
Zázrivské nárečie je také slovenskopoľské... pekné....

Už som napísal do Zázrivej, nech sa pani matrikarka pozrie do Knihy pochovalých, ktorú majú na Obecnom úrade...
patricius95
Veterán
Veterán

Na obecnom úrade by mala byť len štátna matrika, teda kniha zomrelých. Knihou pochovaných sa rozumie farská matrika.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
danny322
Člen
Člen

Nie, nemyslím štátnu matriku...
v Likavke majú zoznam pochovaných (na ObÚ) a tam je datum pochovania, miesto...
dan322
Dátum registrácie: 08 Dec 2013, 10:44
Predkovia z oblasti: Orava, Považie, Kysuce, Šariš

Tak už som zistil, kde zomrel :) bolo to v 7.1.1952 v Zázrivej.

Je to ale veľmi čudné, lebo to znamená, že odišiel od manželky (ktorá v tej dobe bývala v Likavke).
Podľa zázrivského pamätníka sa Dutkovci presťahovali niekedy kolem roku 1945 do Likavky pri Ružomberku,
napísal som do SNA v Bratislave a odpovedali mi, že moji predkovia sú uvedení v sčítaní ľudu 1930 v Zázrivej.
Na Správe katastra v Dolnom Kubíne som sa dozvedel, že r. 1929 Ján Dutka predal svoj majetok Košarišťánovcom.

r. 1930 - Ján Dutka (*1881), Rozália rod. Drengubiaková (*1891), Ondrej Dutka (*1928) - Zázrivá-Demkovská č.281
r. 1945 - zomrel 16.ročný Ondrej Dutka - syn Jána Dutku a Rozálie Drengubiakovej. Trvalý pobyt: Likavka
r. 1952 - zomrel 71.ročný Ján Dutka - manželka: Zuzana Dutková, rod. Vdovinová, Trvalý pobyt: Zázrivá-Dolina 351
r. 1961 - zomrela 70.ročná Rozália Dutková, rod. Drengubiaková - vdova po Jánovi Dutkovi. Trvalý pobyt: Likavka, ul. Jánovčíkova 255

Je záhada, prečo mal Ján zomrel s trvalým pobytom v Zázrivej, keď jeho manželka v ten dobe bývala v Likavke.
Má zapísané v úmrtnom liste: manželka Zuzana Vdovinová (správne: Rozália Vdovin-Drengubiak)

Myslíte si, že sa to dá nejako vyriešiť? Napadá Vás nejaká iná verzia ako mňa?
Daniel
Napísať odpoveď