Dari napísal:Napíšte obdobie, kedy Váš starký žil. Možno by sa našli aj ďalšie možnosti.
p. Dari, máte pravdu, to som mal spomenúť... Starký, i keď v tomto prípade nejde o neho, zomrel v 2007 ako 69-ročný. Ten prvý príbuzný (jeho strýko, možno bratranec) umrel pravdepodobne dakedy v 2003-2006 asi vyše 70-80-ročný. Neviem, kedy umrela jeho manželka. Ten druhý príbuzný zomrel tiež v 2007 asi ako 70-ročný. Tá pani, menovkyňa, zomrela v 2010 ako 85-ročná, ako som sa dozvedel z jedných obecných novín.
Ešte mi starká povedala, že sa raz v jednej čakárni u lekára stretla s ďalšou svojou menovkyňou, ktorá nám tiež vraj bola do rodiny. Ale tá umrela, predpokladám, dávnejšie. Teraz by už, podľa toho, ako mi ju opísala starká (ale mohol som ju i zle pochopiť), už mala vyše sto rokov.
Takže podľa toho, čo viem, i matriky narodení, ak by som na ne natrafil, sú stále "živé".
AndyT napísal:Skuste faru. Z mojich skusenosti je to priechodnejsie ako statne matriky.
Neviem, či to bude úspešné. I keď sa mohli narodiť ako katolíci, ale ak nechodili do kostola a nemali ani cirkevný pohreb, zapísal ich farár tak či tak do matriky? Inak by cirkevné matriky nemali byť problém.
andrej58 napísal:
Zbierka zákonov č. 420/2006
Nazeranie do matriky a výpisy z matriky
§ 18
(1) Matričný úrad vyhotoví úradný výpis alebo umožní nazrieť do matriky a robiť z nej výpisy
a) osobe, ktorej sa zápis týka, alebo členom jej rodiny,
...
(2) Na účely tohto zákona sa za člena rodiny považuje manžel, rodičia, deti, vnuci, súrodenci a ich deti a v prípade preukázania oprávneného záujmu aj iná blízka osoba.12)
12) § 116 Občianskeho zákonníka.
Predpis č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník
Blízke osoby
§ 116
Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.
p. Andrej58, tie paragrafy som si samozrejme prečítal, ešte predtým, než som tu položil otázku. A ak si to vykladám, mne to vzchádza, že mne bohužiaľ jednako nič neposkytnú... Alebo ako preukážem oprávnený záujem? Podľa toho nespĺňam ani podmienku v odseku (2), ani v § 116. A možno som to len ja zle pochopil... Chcelo by to komentár k tomuto zákonu, ako vidí zákonodarca tento odsek...
Zdá sa, že k tým matrikám sa dostanú až moji potomkovia (kiež dáky budú).
patricius95 napísal: Teoreticky, ak by bol matrikár ochotný, mohol by Vám potrebné údaje poskytnúť.
V opačnom prípade Vám už pomôžu asi len dedičské konania po poslednom spoločnom predkovi...
Dúfam, že sa stretnem s ochotou, ľudia v tomto štáte predsa dokážu i prekvapiť.

Nejaké prípadné dedičské konania vôbec nepripadajú do úvahy, ale vnukli ste mi nápad poobzerať sa na stránke katastra.
Mimochodom, neprekáža, že reagujem na vaše odpovede až teraz?