sobáš Pezinok

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ak sa narodil okolo roku 1800, teoreticky sa mohol dožiť aj sčítania r. 1869...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Teoreticky sa mohol dozit aj scitania 1869, ale je nam to platne ako mrtvemu nohy, ked sa z Bratislavskej zupy nezachovalo :-(
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Vďaka všetkým za pomoc.
Danny, nie, nie som nahnevaná. Ja som rada za každú radu a za každé "nakopnutie", ktoré ma posunie. Teraz postupujem podľa rady p. Durosa, prezerám úmrtia. Našla som nevestinho otca, tiež kolára. Napadlo mi, že Carolus mohol byť tovariš, ktorého zavialo na Cajlu a tu si vzal dcéru kolára. Zatiaľ som úmrtie nenašla.
Pozrela som aj obchodný register a vypísala som si najmä moravské mestá: Vsetín, Šlapanice, Opava, Zlín,, Hodonín, Valašské Meziříčí. Dúfam, že sa nedožil 100, potom budem musieť osloviť faru v Pk. Už som s nimi spolupracovala, boli fajn. :)
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Carolus Machatsek, Moravus, annos 22, coelebs, ad attes tatum quod Parochia servatut est copulatus et ad consensum Vicarii, co by som prelozila ako:

Karol Macháček, z Moravy, 22 ročný, slobodný,
svedectvo (potvrdenie) je ulozene na fare

a je pripojene (spojene) so súhlasom (k súhlasu) vikára

Masu,
pokúste sa vyhľadať v archíve "svedectvo (potvrdenie)", ktoré malo byť uložené na fare v Pezinku ohľadne snúbenca Karola Macháčka. Myslím si, že v ňom nebude len stroho napísané, že pochádzal z Moravy. Čudovala by som sa, keby s takýmto miestom pôvodu súhlasil pán vikár.
masu
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Milestone, mňa to tiež napadlo, že možno na fare v PK to bude. Skúsim tam zajtra doobeda zavolať. Tak som tam volávala aj predtým., lebo poobede majú veľa ľudí.
Zatiaľ postupujem tak, ako poradil p. Duros, prehľadávam úmrtia. Teraz prehľadávam úmrtia, ale v súbore sú väčšinou krsty, ale prezerám radšej aj tie. Už sa mi veľakrát stalo, že súbor bol označený napr. úmrtia a boli tam aj krsty alebo roky, ktoré tam nemali byť.
Vďaka.
masu
Veterán
Veterán

Dnes som bola na fare v PK a mám opäť smolu. Oni majú len 20. stor. Skúsim asi ten súpis z roku 1828. Čo sa týka úmrtia, myslím, že zomrel vo Viničnom, keďže posledné deti sa narodili vo Viničnom. V úmrtiach v PK som ho zatiaľ nenašla, na fare vo Viničnom úmrtia z 19. stor. nemajú, tak skúsim asi ŠA.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Súpis z roku 1828 Vám nepomôže, sú tam spísané údaje o pozemkoch - jediný údaj o "vlastníkoch" sú ich mená, ani vek sa neuvádza, viď. http://www.geni.sk/supis-v-roku-1828/
S pozdravom
Patrik Zakarovský
masu
Veterán
Veterán

Musím sa podeliť s radostnou správou, včera som bola v ŠA v BA a pri úmrtí som našla, odkiaľ sem prišiel Carolus Machácsek. Sú to Šlapanice u Brna. Veľmi som ďakovala už nebohému p. farárovi, že to tam napísal. :D
Napísať odpoveď