miesto narodenia Dominika Stranskeho

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
zuzana.hl
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 30 Jún 2013, 15:29
Predkovia z oblasti: Lakšárska Nová Ves, Lozorno, Zákopčie, Kolačno, Veľké Uherce

hladam isteho predka a ciste nahodne, vdaka indexom som nasla jedneho podozriveho :) . mal by pochadzat od Banoviec nad Bebravou (tu je i pochovany). Nasla som ho vo Veľkych Kostolanoch, okr. Piestany, co je v celku od ruky. Ale rodicov aj krstnych ma z Banoviec. ako si to mam vysvetlit? Ak by sa narodil npr. u pribuznych, krstili by ho tu a volali by aj krstnych rodicov z ineho mesta? . Dakujem - c.27 Dominik . https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 2138837352

PS - zamestnanie otca boarius znamená ze sa staral o dobytok? co to bolo konkretne za postavenie?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Velmi pravdepodobne sa nenarodil u pribuznych. Boarius je pastier dobytka. Toto povolanie ceski kolegovia radia medzi tzv. "stahovave", teda casto sa stahujuce za pracou. Cize predpokladal by som, ze otec sa zamestnal ako pastier. V obci bolo viacero zemepanov, na stranke obce som sa docital, ze aj Zayovci tam cosi vlastnili, takze ani by som sa necudoval.
Apropos: pokial ide o BN a okolie - vsetky otazky na mna :-)
zuzana.hl
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Lakšárska Nová Ves, Lozorno, Zákopčie, Kolačno, Veľké Uherce

A je pravdepodobne, ze by sa tento pastier dobytka vypracoval na bohatsieho gazdu? lebo vraj ten Dominik pochadzal z bohatsej gazdovskej rodiny. tak neviem...asi to nakoniec nebude ten "moj" :?
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, inak priznam sa, ze ma prekvapilo, ze Stransky z Banoviec a pastier. Stransky je stary banovsky rod a urcite to neboli chudaci. Toto bude asi nejaka vetva...hmm... neviem...
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Grof Zay mal v okoli TT, PN velke postavenie (hlavne medzi evanjelikmi bol uznavany). Nechcem zachadzat blizsie do historie tohto rodu, ale nezda sa mi, ze by pastier od vychodu utekal az na zapad. Neviem. Pre grofa Zaya robil manzel jednej pani z nasho rodostromu, ako syrar. Potom isel do Pastuchova aj s rodinou a tam robil pastiera. Lenze to nie je taka vzdialenost ako z vychodu na zapad.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Ako ste prisli na to, ze utekal z vychodu na zapad??? Zayovci z Uhrovca a Banovce maju k sebe velmi blizko (teda dufam, ze ste nemysleli Banovce nad Ondavou - tie s tym nemaju nic spolocne).
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Sak toto.. myslel :-). Moja chyba. Teda je velmi pravdepodobne, ze grof Zay si bral svojich poddanych so sebou. Takze ci su Banovce nad Bebravou odruky od Velkych Kostolian v tomto pripade nehra ulohu. Matrika nepusti.
zuzana.hl
Aktívny člen
Aktívny člen

Páni, vdaka za podnetnu debatu ;) . Neostáva iné, len navstivit zivu sobasnu matriku, kde sa dozviem presny rok jeho narodenia. ten 1900 by krasne sedel, vzhladom na to, ze manzelka sa narodila 1902 a on umrel vraj cca 30 rocny, pricom predposledne dieta sa mu narodilo v 1928 a posledne uz ako pohrobok... akurat ten otec pastier tam nesedi, kedze mal pochadzat z bohatsej rodiny...
Napísať odpoveď