Neuskutočnený odchod do Ameriky

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
katarina.ku
Dátum registrácie: 19 Aug 2013, 23:43
Predkovia z oblasti: Kahák, Kumičík - Veľké Rovné

Z rodinného rozprávania viem, že dedko (1914 - 1989) mal ísť do Ameriky. Vraj mal kúpený aj lístok na loď. No z nejakého neznámeho dôvodu neodcestoval. Chcela by som sa spýtať, či sa dá niekde zistiť, čo je na tom pravdy?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Na Vasom mieste by som sa obratil na prislusnu pobocku statneho archivu. Citujem z clanku http://www.geni.sk/ked-uz-nepomahaju-ma ... ni-supisy/
Pasy, evidencie osôb, štátne občianstvo – vo fondoch okresných úradov a bývalých okresných národných výborov, resp. obvodných notárskych úradov, je možné nájsť spisy dokumentujúce žiadosti o vydanie pasu, pasové protokoly (vhodné v prípadoch vysťahovalectva, alebo odchodu za prácou do zahraničia), alebo spisy týkajúce sa domovskej, či štátnej príslušnosti. V žiadostiach o vydanie pasu môžeme nájsť uvedený dôvod žiadosti, opis osoby, či dokonca fotografiu.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Osobne som kontaktoval ŠA Košice v Trebišove, keď som sa zaujímal o žiadosti o vydanie pasu z omnoho neskoršieho obdobia - r. 1947, avšak bolo mi povedané, že tieto žiadosti sú uložené v českých archívoch, pokiaľ sa zachovali... Keďže Vám ide o pas z obdobia R. - U., ten môže byť hocikde. Skôr by som skúsil prezrieť databázu ellisisland - osoby s lístkom, ktoré na loď nenastúpili sa zvykli zapísať a preškrtnúť ceruzkou
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď