Hladam potomkov pra pra dedka v amerike

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Jaroslava Kovaľová
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2013, 12:42
Predkovia z oblasti: Kovaľ,Holomaň-Kočiš,Petro-Pavolko,Beď,Dlhé Klčovo,Nižný Hrušov,Hencovce,Trebišov

Nedavno sme doma nasli papiere o tom,ze v roku 1895-1896 priznali obcianstvo mojmu dedovi v Pwnsylvanii -Pitsburgh....Po mensom patrani som natrafila aj na dokument,v ktorom sa uvadza ze v rokoch 1917-1918 pracoval a byval v Pitsburghu ,to je vsetko co vieme,ale z rozpravania viem,ze sa tam aj ozenil a doteraz tam ziju jeho potomkovia-----na najdenom dokumente je registrovany pod menom Michael H.Koscis..ja som ho nasla databaze pod menom Michael Holomany Koscis.Nevedeli by ste mi pomoct nejako ,akou cestou sa uberat dalej
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím, údaje o Vašom príbuznom môžete získať zo stránky ellisisland.org, kde môžete zistiť dátum jeho príchodu do USA.
Na stránke ancestry.com by ste našli údaje o naturalizácii - či a kedy sa stal americkým občanom.V USA sa každých desať rokov (...1900,1910,1920,1930,1940,...) konali súpisy obyvateľstva, ktoré sú až do roku 1940 prístupné na internete na stránke ancestry.com - tieto sú však spoplatnené (k základným údajom z týchto sčítaní sa dá dostať prostredníctvom stránky familysearch.org). Na stránke familysearch.org sa môžete dostať k tzv. World War I/II Draft Cards - išlo o zoznamy bojaschopných mužov, Váš príbuzný mohol byť teoreticky zaznamenaný v WWI Draft Cards, kde sa o. i. dozviete jeho aktuálnu adresu, zamestnávateľa, výšku, váhu a pod. Na tejto stránke môžete s trochou šťastia zistiť aspoň mesiac a rok úmrtia, ak ho familysearch nájde v databáze tzv. Social Security Index.
Ďalšou možnosťou, ktorú uvádzajú odborné publikácie je kontaktovanie generálneho konzula Slovenskej Republiky pre Pennsylvániu - p. Senka som však pri vlastnom pátraní kontaktoval. Povedal, že o genealógiu sa nezaujíma a automaticky mi odporučil spoplatnenú genealogickú službu http://www.genealogy.sk/ - odtiaľ sa mi dodnes (pod 3 mesiacoch) neozvali.
Možno poradí ešte niekto skúsenejší.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Absik
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

Skusil by som Ancestry.com - asi najlepsi zdroj americkych dat. Prihlasit sa na 14 day free trial (nezabudnut sa odhlasit pred koncom testovacieho obdobia) a zadat vsetky zname udaje o danej osobe. System ukaze najpravdepodobnejsie zhody s databazami, resp. uz s existujucimi rodokmenmi.

Edit: Patricius95 bol trochu rychlejsi a zhrnul to celkom dobre.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Par poznatkov z mojho patrania (uspesneho). Jednu vetvu som nasiel priamo cez email. Vedel som, ze je to profesor a ti maju verejne emailove adresy. Skusil som stastie a vyslo to.
Dalsia vetva bola obtiaznejsia. Mal som iba vystrizok z novin o smrti mojho predka. Z toho sa dalo vycitat, v akom meste bol. Pozrel som si stranku http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi. A nasiel som tam podobne meno z tej istej oblasti. Podobne preto, pretoze moj predok si ho po emigracii zmenil (pridal si tam pismeno E, kvoli vyslovnosti). Nakontaktoval som sa na fotografov hrobov a poslali mi dalsie clanky z novin o mojom predkovi. Amici to robili velmi dobre. V clanku bola vypisana cela jeho rodina (dcery aj s manzelmi. Takze som zase vedel dalsie priezviska po ktorych som patral. Tiez som pouzil lokalne noviny, kde uverejnuju okrem inych informacii o zosnulom aj mena pozostalych. Kontaktoval som vsetko mozne, co sa dalo - dokonca aj spoluziakov hladanych osob. No a to pomohlo a dopatral som sa. Trvalo to sice dlho, ale nakoniec sa mi ozvala jedna z hladanych osob. No a ta skontaktovala dalsich svojich pribuznych. Mozem potvrdit, ze "Amici" boli radi, ze som sa im ozval a poslal vsetky dostupne informacie o ich predkoch a co to dopatral aj z inych ich vetiev. No a tretia vetva, ktora emigrovala bola bezdetna, co mi potvrdili najdeni pribuzni.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ad Absik: Ak ste ten trial na ancestry.com skúšali, dajte mi vedieť, chcel by som sa na pár detailov spýtať...
Ad AndyT: Americké nekrológy sú naozaj preplnené dôležitými údajmi. Ja som však šťastie podobné Vášmu nemal, naši americkí príbuzní o nás vedia, no aj tak nemajú o svojich slovenských príbuzných záujem...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Na ancestry.com najdete informacie, aj ked nie ste registrovani na trial. Stacili len roky a od toho som sa odrazal. Ja nemam doveru v institucie, ktore pri "free registration" pytaju od Vas cislo platobnej karty. S ancestry si treba pocakt, ked daju nejaku cast databazy zadarmo. Naposledy to boli prave informacie o emigrantoch. Nevyhoda je ale v tom, ze v case spristupnenia sa velmi nevyspite. Teda aspon ja som v tej dobe chodil nevyspaty, kedze som tam nural kazdy den do nejakej tretej nad ranom.
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Ancestry je pre patranie v USA najlepsi zdroj, ale da sa obist aj bez neho. Napriklad scitania su dostupne zadarmo, len nie su indexovane. Zase familysearch ma zadarmo vyhladavanie v indexoch. Takze si vyhladajte cenzus cez familysearch a potom si najdite prislusny zaznam tu http://archive.org/details/us_census . Treba si vsimat State, County a District (ED), podla toho si vybrat mikrofilm a uz len nalistovat na cislo harku.
Absik
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

Ja mam so vzdialenymi pribuznymi prakticky len dobre kontakty. Az na jeden pripad, ktory vobec neodpovedal na pokus o kontakt (pricom viem, ze to cital), ostatni bratranci a sesternice z 3. a 4. kolena boli radi za "novu" rodinu a niektori sa aj zapojili do vyskumu a aktivne pracuju na spolocnom strome ;)

Co sa tyka nekrologov: neocenitelna stranka je legacy.com.

Na vyhladavanie zivych ludi (a ich rodinnych vztahov) pouzivam MyLife, Intelius, WhitePages a Radaris. Aj bez zaplatenia poplatkov sa z nich daju vycitat zaujimave informacie.
Jaroslava Kovaľová
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2013, 12:42
Predkovia z oblasti: Kovaľ,Holomaň-Kočiš,Petro-Pavolko,Beď,Dlhé Klčovo,Nižný Hrušov,Hencovce,Trebišov

nasla som takyto dokument,len neviem presne precitat adresu zamestnavazela,druh prace a spolocnost pre ktoru pracoval,neviete my s tym pomoct
Prílohy
record-image - kópia.jpg
record-image - kópia.jpg (98.7 KiB) 5394 zobrazení
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

zamestnanie: labourer=robotník, pomocník, nádenník,...
zamestnávateľ: Amer. Locolo
adresa: Beaver Ave. (ulica), Pittsburgh, Allegheny (okres), Pa. (Pennsylvania, štát)
meno: Anna Okrujik
adresa: 2862 California (ul.), Pittsburgh, Allegheny, Pa.
Napísať odpoveď