Familysearch a chýbajúca matrika

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
iobagion
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Apr 2013, 03:50

Dobrý večer,
potrebujem pomôcť dostať sa k celej matrike (grécko-katolická matrika 1826-1912 Trebišov). Familysearch ponúkala doteraz len grk matriku do roku 1825, náhodou som však včera našla pokračovanie, ale nedá sa v nej listovať. Reaguje len na zadané meno vo vyhľadávači a zobrazí sa len príslušná stránka kde je dané meno. Keďže obaja rodičia pochádzajú z Trebišova nevedela som sa pohnúť s rodokmeňom pre chýbajúcu matriku. Včera som celý deň sťahovala matriku po jednotlivých stránkach, takže mám uloženú matriku narodených, chýba mi matrika sobášov a zomrelých, k týmto sa neviem dostať. Aby som sa dostala k celej matrike narodených použila som k zobrazeniu "gs film number" 1982277, alebo "digital folder number 004948353" takže som sa dostala k celému kompletu (23187 položiek). Avšak keď som došla k 100 stránke zobrazilo sa mi upozornenie "FamilySearch zobrazuje maximálne 5000 výsledkov vyhľadávania. Upresníte vyhľadávanie" a tu som skončila napriek snahe upresniť vyhľadávanie, za stránku 100 som sa nedostala a pokiaľ viem FamilySearch nezobrazuje sobáše ani zomrelých aj keď to zadám do vyhľadávania, stále je to len matrika narodených. Takže neviem ako ďalej. Spočítala som, že v matrike narodených je cca 8500 údajov, takže k 23187 chýbajú údaje sobášov a zomrelých. Viete mi s tým pomôcť? Návod však prosím uviesť "laicky", ovládam prácu s počítačom ale odborné výrazy sú pre mňa "španielskou dedinou" a na staré kolená (mám 63 rokov) sa to už určite nebudem učiť. Ďakujem za pomoc
Olinka
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Obávam sa, že sa k chýbajúcim matrikám nedostanete. Problém je, že niektoré filmy obsahujú matriky mladšie ako 100 rokov a tie podľa zákona familysearch nemôže zverejniť. Matriky si budete musieť zohnať v archíve.
iobagion
Veterán
Veterán

Nepotešili ste ma, myslela som, že niekto vie ako obísť tých 5000 povolených údajov. Zobrazila som si prvú stranu, v skutočnosti je to 7 strana a skopírovala nasledovné :

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443

ešte dole je uvedené nasledovné

"Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910," index and images, FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 : accessed 15 Nov 2013), > image 1 of 1.

Vie si niekto s týmito údajmi poradiť? Veľmi by mi to pomohlo lebo táto matrika mi chýba kvôli blízkym príbuznym, ktorí si zobrali za partnerov grekokatolíkov, chýbajú mi teda sobáše a zomrelý, narodených už mám to som si prácne stranu po strane skopírovala. Na východe je totiž pravidlo ak si žena rk vzala muža gk tak synovia sú krstený v gk kostole a dcéry v rk kostole a naopak ak si žena gk vzala muža rk tak synovia sú krstený v rk kostole a dcéry v gk kostole. Takže mám u príbuzného buď len dcéry alebo synov a chýba mi sobáš ak sa sobášili v gk kostole. Uvedená matrika, ku ktorej sa chcem dostať je za roky 1826-1912.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Toto zatial nikto nevie riesit. V sucasnosti sme nadviazali kontakt s veducimi pracovnikmi FS a snazime sa dosiahnut aspon to, aby boli spristupnene tie casti filmov matrik, na ktorych nie su udaje podliehajuce ochrane osobnych udajov (teda spristupnit starsie ako 90 rokov).
iobagion
Veterán
Veterán

Bola by som vďačná keby sa to podarilo. lebo mne mi postačilo keby gk matriku sprístupnili za obdobie 1826-1900. Všimla som si však, že FM "upravila" matriky voči tým čo ponúkali napr. pred rokom. Keď som si teraz otvorila matriku Sečovce našla som chýbajúcu časť matriky 1869-1876, t.j. teraz ponúkajú pozmenenú matriku, nesedia mi v ničom počty strán, takže to teraz znova kontrolujem s tým čo už mám, je to zbytočná strata času. Taktiež som si všimla, že aj údaje príbuzných čo mi odišli do Ameriky je teraz poskromne v porovnaní s tým čo som si skopírovala pred rokom.Preto ma prekvapil mail 04.11.2013 od MyHeritage, kde mi oznámili, že "citujem"
"S radosťou vám oznamujeme, že v najbližších týždňoch bude vám k dispozícii na stránkach MyHeritage viac ako 2 miliardy ďalších záznamov. Je to výsledok nášho nového partnerstva s významnou genealogickou spoločnosťou FamilySearch. Záznamy budú obsahovať rozsiahle zbierky z Európy, Južnej Ameriky a ďalších oblastí po celom svete. Pomôžu vám zistiť viac aj o vašom historickom dedičstve. Ak máte vytvorený rodokmeň na MyHeritage, tak budete mať záznamy k dispozícii pomocou vyhľadávania SuperSearch. Užite si nové záznamy v nasledujúcich mesiacoch."
Keďže rodokmeň mám na MyHeritage som zvedavá čo vlastne bude k dispozícií, či viac ako som doteraz našla alebo to bude zase niečo "ofikané" len aby nás uspokojili. :lol:
Ak by mal niekto záujem môžem ponúknuť s pred roka stiahnuté matriky : Cejkov, Papín, Poša, Sačurov, Sečovce, Trebišov, Trhovište, Veľké Ozorovce, Veľký Kazimír.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

iobagion napísal:...
Ak by mal niekto záujem môžem ponúknuť s pred roka stiahnuté matriky : Cejkov, Papín, Poša, Sačurov, Sečovce, Trebišov, Trhovište, Veľké Ozorovce, Veľký Kazimír.
Davam to sem: viewtopic.php?f=13&t=6473
iobagion
Veterán
Veterán

Všimla som si, že sa "zopár" osôb pozrelo na môj príspevok, takže chcem dodať nasledovné. Gréckokatolická matrika Trebišov je pod číslom filmu 1982277 alebo digital folder number 004948353. Jedno z týchto čísiel zadáte vo FamilySearch pod "film number". Zobrazí sa vyše 23000 údajov, v prvých 5000 je matrika narodených, ďalej Vás to už nepustí, takže do matrík sobášov a zomrelých sa nedostanete. Môžete si však hľadanie uľahčiť hľadanie v matrike narodených ak si zadáte filter na meno príbuzného. Upozorňujem však na dôležitý fakt a to, že som za dva roky pri listovaní akýchkoľvek matrík nenašla tak skomolené mená ako u tejto matriky. Keby som nepoznala najčastejšie používané mená v Trebišove tak nič nenájdem. Napr. svoju pratetu, ktorá sa volá Mancoš (maďarsky Mancsos alebo Manczos) som v tejto matrike našla uvedenú ako Mauczos aj to som ju našla až keď som do filtra dala Ma***. Jej manžela, ktorý sa volá Lopatnik (maďarsky Lopatnyik) mi pri filtrácii Lop*** vyšiel ako napr. Lopaiuyil (napísané asi po fínsky). A to nehovorím o iných menách, ktoré som zo skomoleniny prečítala správne len preto lebo som vedela ako sa dotyčná osoba volá správne. Takže na nevzdávajte pri hľadaní v tejto matrike, len si nastavte najširší filter a potom otvárať a zatvárať údaje pri približných menách.
macbec
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 06 Mar 2013, 10:59
Predkovia z oblasti: Žák, Majdan, Machálek, Morávek, Hrnek, Kopeček, Vanek, Polák, Regásek, Prokeš, Chocholáček, Flajžík, Mikula, Lukeš, Burík - západné Slovensko

Dobrý deň, ja mám podobný problém,
hľadám predkov z obce Chropov, avšak nemôžem nájsť celú matriku, familysearch reaguje len keď zadám meno a priezvisko napríklad:
Michael Chocholácsek

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443

pri iných obciach sa mi väčšinou hore zobrazí názov celej matriky a obce, takto sa mi dosť ťažko hľadá, keďže neviem na ktorej strane z koľkých som atď...
macbec
Nováčik
Nováčik
Predkovia z oblasti: Žák, Majdan, Machálek, Morávek, Hrnek, Kopeček, Vanek, Polák, Regásek, Prokeš, Chocholáček, Flajžík, Mikula, Lukeš, Burík - západné Slovensko

Citala som tento clanok ktory p. Duros spominal v jednom komentari, ale priznam sa, ze tomu prilis nerozumiem, preco sa to neda zobrazit.
macbec
Nováčik
Nováčik

Uz to mam, nazov je Cirkevná matrika, 1775-1943, takze asi z dovodu toho roku ze je to az do roku 1943...no ale to mam cakat do roku 2043? No to som sklamaná teraz
Napísať odpoveď