Miesto narodenia.

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Miroslav J
Dátum registrácie: 09 Apr 2016, 19:51
Predkovia z oblasti: Krumpach (Zábřeh); Lískovec (Frýdek Místek); Ružomberok

Re "wera"
- Bohužiaľ nemám ani predstavu, odkial František pochádza a ani akej národnosti bol. Babička a jej rodina boli z Moravy, celá rodina (rodičia a 8 detí) sa presťahovali do Rbk (= Ružomberok) za robotou v textilke. Rok neviem, ale prvý syn babičke, ktorá bola najstaršia, sa narodil v Rbk roku 1907. Pepina (Josefína - sestra babičky) sa v 1914 v Rbk vydala za Františka (to viem z poznámky v jej matrike narodených, a je tam ešte, že vystúpila z kat. církve)... Babička sa dožila 95 rokov, a môj otec (tento rok dúfajme, sa dožije 92), ale narodil sa až 1924 tak tieto podrobnosti sa už nespomínali...

Re "duros"
- Ja som ročník 1953, takže sme mali len ruštinu... Ale predpokladal som správne, že orig. je niečo ako " narodený, pôvodne, pochádzajúci... z". Slovo Incola som čítal skôr ako "uncolae, vucolae" a len som predpokladal že - toho času žijúci v... alebo aj obyvateľ. Som tu len od včerajška, a už si začínam vďaka Vám robiť vlastný latinsko-slovenský overený slovník!
Krumpach môhol byť aj na Slovensku, ale to mám overené, že babička a jej rodina sú z Krumpachu u Zábřehu na Morave. Dnes už to je časť Zábřehu.

V každom prípade obom ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

teda dozvedeli sme sa vselico, ale take zakladne veci mi unikli: kedy bol ten sobas? zapis nie je cely, takze nevieme, ci je v zapise uvedeny aj vek sobasiacich sa, dalej ci viete kedy a kde Frantisek zomrel - pokial sa dozil roku 1930 a rodina zila stale v Ruzomberku, bola by snad sanca nieco sa dozvediet zo scitania obyvatelov... atd...
Miroslav J

"wera"
Ten sken neni z dokumentu, týkajúceho sa priamo Františka a Josefíny. Len sú tam zapísaní ako svedkovia, a je jediný, kde je zapísané miesto narodenia Františka.
Sobáš mali 23.9.1914 v Rbk, ale nemám ich sobášny list. Viem o tom len z poznámky v matrike narodených Josefy.
Obrázok
Ostáva už len možnosť napísať do Rbk na faru. Odtiaľ mi asi po troch mesiacoch poslali opis sobášneho listu babičky a deda, ale miesta narodenia uviedli ako Lisková a Krompachy. Dedo sa narodil v Lískovci (u Frýdku) a babička v Krumpachu (Zábřeh). Písmom je to veľmi podobné a keď je to ešte k tomu latinsky a ručne - pochopitený omyl. Na ďalšie dva maily (asi pred rokom) už nereagovali. No a ešte je tam v tej poznámke, že vystúpila z cirkvi Rc, tak svadba ani nemusela byť v katolíckom kostole....
Dnes ráno som telefónoval s otcom (ja bývam v Leviciach). Nevie odkial Franta pochádzal, ale vždy hovorili česky. A po okupácii sa vraj odsťahovali do Čiech niekde k Mimoni... Viac o nich nevieme.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

takto: viete, kde sa narodil Vas otec? (ak Ruzomberok, treba sa pokusit "vyludit" z ruzomberskej civilnej matriky, ci v zapise o jeho narodeni nie je odkial pochadza jeho otec, ak nie, ci je tam presna adresa, kde sa vas otec narodil - ulica a c. domu a nasledne sa pokusit nahliadnut do takto konkretizovanych scitacich harkov z roku 1930....)
pripadne sa pokusit ziskat umrtny list stareho otca, a dufat, ze tam nieco bude... pripadne (neviem kedy zomrel Vas stary otec) pokusit sa nahliadnut do scitacich harkov v Cechach (samozrejme, pokial existuju...)
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Miroslav J napísal:...Už len vylúštiť to Františkove rodisko....
Z toho skenu, čo ste priložili, čítam to krasopisne napísané rodisko, resp. bydlisko ako "Krisésovo".

Pán farár pravdepodobne foneticky zapísal názov obce. Ponúkam Vám tip, ak chcete špekuláciu. :)

Na Morave je obec Křižanov (nemecky Chrises), dnes je súčasťou obce Hynčina v okrese Šumperk: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99i% ... 4%8Dina%29 .
Ten zápis je teda podľa môjho názoru asi skomolený z Chrises - Krises na Krisésovo.

Ak odhliadnem od ostatných obcí v ČR s rovnomenným názvom, tak táto mi je najbližšie k obci Krumpach, kde žila p. J. Krátka rod. Prokopová: https://www.google.sk/maps/dir/Krumpach ... 49.8359632 .

Keď Jozefa a František uzatvorili manželstvo 23. sept. 1914 v Ružomberku, tak Vám odporúčam osloviť Matričný úrad v Ružomberku, tam by mali mať tento civilný sobáš v knihe manželstiev. Vyslovene si žiadajte, kde sa narodil, resp. odkiaľ pochádzal ženích. Toto je asi najrýchlejšia cesta, ako to zistiť.

Inak, to sčítanie ľudu, ktoré Vám poradila p. wera je na FS aj pre ČR. Sú tam aj obe obce - Krumpach aj Křižanov (viac ročníkov).
Miroslav J

Zdravim "milestone".
Konečne odpoveď priamo na to čo hľadám. A vyzerá to, že je to aj správnym smerom, aj keď som celkom nepochodil. Prezrel som si jednu matriku z Krumpachu a okolia (aj keď len indexy narodení, sobášov a úmrtí).
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 263&scan=1
Na strane 5 som našiel jedno meno Krátky, ale na stranách 19, 38, a 50 je ich viac a ešte pár je na stranách 66 a 81. Neviem ktoré strany sa týkali narodení, svatieb.... ale s tým som sa moc nezaoberal, pretože sa jednalo o roky cca 1795 po 1851. Matrika je do roku 1887, ale po tom 51 som už žiadneho Krátkeho nenašiel. Môže to byť a tým, že v roku 1859 sa zmenil matrikár a to písmo je pre mňa skoro nečitateľné... Josefína sa narodila roku 1887, tak Františka odhadujem tak do 10 rokov pred, alebo niečo po.
Lenže všetci Krátky boli z Hoštejna. V Křižanove (Chrieses) nebol nikto. Ale budem hľadať ďalej.
Ďakujem.
milestone
Veterán
Veterán

milestone napísal:...Inak, to sčítanie ľudu, ktoré Vám poradila p. wera je na FS aj pre ČR. Sú tam aj obe obce - Krumpach aj Křižanov (viac ročníkov).
Dobrý deň, pán Miroslav,

odporučila som Vám hľadať na FS sčítanie ľudu, ktoré je tu: https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library a tu pre obce Krumpach a Křižanov: https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library .

Vyberte si približný ročník, ktorý si chcete prelistovať a kliknite na ikonku fotoaparátu. Je to maratón na čas. Matričný úrad v Ružomberku by Vám to mal istiť, ale to už ostáva na Vašom rozhodnutí. ;)
Miroslav J

Dobrý deň pani "milestone"
Linky, ktoré mi poradila p. wera - preklikal som všetky odkazy čo tam boli, ale nepochopil som, ktorým smerom sa má uberať. Bohužial, nie som v tom "doma".

Linky, ktoré ste mi poslala Vy - predpokladám že to je od mormónov.
Ja o nich viem, a pokúšal som sa tam niečo nájsť aj podľa návodu na nete. Po cca 10 - 15 kliknutiach na rôzne odkazy som sa vždy dostal na začiatok, ale k ničomu konkrétnemu som sa nedostal :cry:
Tieto linky, ktoré ste mi poslala Vy (dokopala ste ma k nim :) ) za tie Vám ďakujem na 53tretiu!!! Prinám sa bez mučenia, na Krumpach a Křižanov so sa zatiaľ vykašlal, ale je tam Frýdek-Místek a pod ním Lískovec a tam sa narodil môj dedo. Tam som si našiel nových, a doplnil k tým o ktorých som vedel asi 15 ľudí... No a v Krásné, kde sa narodil môj pra, prapra a praprapradedo už v roku 1921 asi nežil nikto s týmto menom! K dedovi mám takú perličku - aj keď sa narodil v 1885, matrika je ešte živá, a toto sčítanie z roku 1921 - už bol v Rbk. Viem o ňom veľa, ale dokladmi - nič!
Chcel by som Vás poprosiť, či by ste ma nevedela "dokopať!" :) k Slovensku? Ružomberok si tam už možno nájdem...

Vďaka - M.J.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Miroslav J napísal:Dobrý deň pani "milestone"
Linky, ktoré mi poradila p. wera - preklikal som všetky odkazy čo tam boli, ale nepochopil som, ktorým smerom sa má uberať. Bohužial, nie som v tom "doma".
Ak ste mali na mysli scitanie z r. 1930, tak to, co je akoze online, je k nicomu, pretoze su tam len mena, vsetky ostatne udaje su zaciernene. Ak Vam pani wera radila don nahliadnut, aby ste sa dozvedeli odtial nejake udaje, nemyslela toto online, ale kompletne, kvoli ktoremu je treba zajst do SNA.
Miroslav J napísal:...K dedovi mám takú perličku - aj keď sa narodil v 1885, matrika je ešte živá, a toto sčítanie z roku 1921 - už bol v Rbk. Viem o ňom veľa, ale dokladmi - nič!
Chcel by som Vás poprosiť, či by ste ma nevedela "dokopať!" :) k Slovensku? Ružomberok si tam už možno nájdem...
Online nic z toho obdobia neexistuje. Jedine scitania, ktore su cele a na webe, je cenzus z r. 1869, Tereziansky urbar (druha pol. 18. stor.), supis danovnikov Uhorska z r. 1715 a 1720 a zopar jednotlivych urbarov zachovanych v Magyar országos lévéltár (16.-18. stor).

K ostatnemu sa nevyjadrujem.
milestone
Veterán
Veterán

Miroslav J napísal:...K dedovi mám takú perličku - aj keď sa narodil v 1885, matrika je ešte živá, a toto sčítanie z roku 1921 - už bol v Rbk. Viem o ňom veľa, ale dokladmi - nič!
Dobrý deň, pán Miroslav,

p. wera Vás správne nasmerovala na Sčítanie ľudu, ktoré sa uskutočnilo v roku 1930 na Slovensku (okrem iných sčítaní).
Popisné hárky z rokov 1930 a 1940 sú v digitalizovanej podobe prístupné na http://www.slovakiana.sk. Pozor, nie sú tam zatiaľ všetky, postupne ich dopĺňajú. (Včera bol server nedostupný vo večerných aj nočných hodinách, dnes prebieha údržba).
Do vyhľadávacieho okna si jednoducho vpíšte "scitacie harky Ruzomberok". Po odkliknutí sa Vám následne zobrazia tzv. voľné zdigitalizované hárky. Ak viete ulicu a číslo domu, kde býval Váš dedko, podstatne menej času zabijete pri vyhľadávaní.

Ak aj nájdete popisný hárok, tak výsledok Vás určte neohúri. Zistíte akurát mená ľudí, ktorí tam žili. Pre niekoho aj tento údaj veľa znamená. Všetky kolónky sú totižto začiernené kvôli ochrane osobných údajov.
Tu je téma k tomu: viewtopic.php?f=13&t=7984&hilit=scitacie+harky .

Za predpokladu, že chcete získať xerokópiu tohto hárku, tak si oň požiadajte písomne, elektronicky, alebo osobnou návštevou v Slovenskom národnom archíve v Bratislave.

Ďalej môže byť pre Vás zaujímavá pobočka štátneho archívu v Liptovskom Mikuláši (osobná návšteva) http://archivlm.webnode.sk/ , čo sa týka získania nejakých údajov o Vašom dedkovi, a to archívny fond "Obecný notársky úrad v Ružomberku", kód A24 4 s časovým rozsahom (1921) 1922 - 1945 (1948), ktorý má veľkosť 32,20 bm.
V neposlednom rade môžete študovať aj arch. fond dedičskej agendy Okresného súdu v Ružomberku, ktorá sa zachovala od r. 1917, ale v medzivojnovom období len medzerovito.

Uznávam, že Vám odpovedám duplicitne, ale chcela som Vám to napísať vcelku lopaticky, až zbytočne neklikáte po iných odkazoch. :)
Napísať odpoveď