Miesto narodenia.

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Kľúčovým bodom v horeuvedenej záplave informácií je hľadanie pôvodu Františka Krátkeho. Podľa sobáša r. 1914 sa mal narodiť r. 1885 v obci Lískovec v Čechách. V ČR je niekoľko Lískovcov. Podľa

http://www.genteam.at/ (nutná registrácie, link Gazeteer)

je 5 Lískovcov pod týmito farnosťami:

farnosť Štepánov, archív Brno
farnosť Koryčany, archív Brno
farnosť Brno mesto, sv. Štepán, archív Brno
farnosť Frýdek místek, archív Opava
farnosť Lučina, archív Plzeň
Všetky tieto archívy sú online. Najlepším "rozcestníkom" je táto stránka:

https://digi.ceskearchivy.cz/index_main.php?lang=cs&

Samozrejme, to čo vám radili vyššie (civilná matrika v Ružomberku) stále platí ale kým príde odpoveď, aspoň sa precvičíte v hľadaní v českých matrikách, tomu sa už nevyhnete.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Miroslav J napísal:...No a v Krásné, kde sa narodil môj pra, prapra a praprapradedo už v roku 1921 asi nežil nikto s týmto menom! K dedovi mám takú perličku - aj keď sa narodil v 1885, matrika je ešte živá, a toto sčítanie z roku 1921 - už bol v Rbk. Viem o ňom veľa, ale dokladmi - nič!...
Citujem ten moment, kedy pán kolega Miroslav plynule prešiel bez založenia novej témy, od Františka Krátkeho, kde sa snaží zistiť jeho miesto pôvodu k jeho dedovi (meno nepoznáme), ktorý sa narodil v r. 1885, o ktorom vie veľa, o. i., že sa narodil v Lískovci u Frídku, len nemá žiadne doklady o jeho životnej púti, (citácia nižšie).
Miroslav J napísal:...Ostáva už len možnosť napísať do Rbk na faru. Odtiaľ mi asi po troch mesiacoch poslali opis sobášneho listu babičky a deda, ale miesta narodenia uviedli ako Lisková a Krompachy. Dedo sa narodil v Lískovci (u Frýdku) a babička v Krumpachu (Zábřeh). Písmom je to veľmi podobné a keď je to ešte k tomu latinsky a ručne - pochopitený omyl...
Miroslav J
Dátum registrácie: 09 Apr 2016, 19:51
Predkovia z oblasti: Krumpach (Zábřeh); Lískovec (Frýdek Místek); Ružomberok

od užívateľa Imrich » 15 Apr 2016, 19:53
Kľúčovým bodom v horeuvedenej záplave informácií je hľadanie pôvodu Františka Krátkeho. Podľa sobáša r. 1914 sa mal narodiť r. 1885 v obci Lískovec v Čechách. V ČR je niekoľko Lískovcov...
S prvou vetou 100% súhlasím.
V druhej vete to platí len za r. 1914 (= František Krátky, manžel sestry mojej babičky, sobáš v Ružomberku r. 1914 ) - údaje ďalej sa týkajú už druhej osoby (= Jan Jurok, môj dedo, nar. 1885, Lískovec u Frýdku, Morava).
od užívateľa milestone » 15 Apr 2016, 23:55
Citujem ten moment, kedy pán kolega Miroslav plynule prešiel bez založenia novej témy, od Františka Krátkeho, kde sa snaží zistiť jeho miesto pôvodu k jeho dedovi (meno nepoznáme), ktorý sa narodil v r. 1885, o ktorom vie veľa, o. i., že sa narodil v Lískovci u Frídku, len nemá žiadne doklady o jeho životnej púti,
Najprv ďakujem za oslovenie "pán kolega", aj keď je každému jasné že som tu úplný začiatočník, a ešte k tomu nie moc šikovný v prehľadávaní odkazov na net...
Na žiadnu nové tému som nijak neprešiel. Napísal som to len ako "perličku" a chcel som ukázať, 1.) že aj keď pošlú nejaký výpis z matriky, nemusí to byť 100% správne (viď Lisková - Lískovec...), 2.) že o osobách s ktorými sme sa poznali aj osobne, vieme niekedy zistiť menej ako o tých z pred 150 rokmi... A to bolo všetko!
Ale ako správne napísal pán Imrich - stále platí:
Kľúčovým bodom v horeuvedenej záplave informácií je hľadanie pôvodu Františka Krátkeho.
Zatiaľ som sa sústredil na ten Křižanov. Lenže ani v r. kat matrikách a ani v sčítaní obyvateľstva z rokov 1869, 1880, 1890, 1900, 1910 sa meno Krátky nenachádza.
Napísať odpoveď