Našiel niekto predka v tureckých súpisoch obyvateľstva z čias tureckej okupácie?

TiLK
Dátum registrácie: 29 Apr 2018, 21:09
Predkovia z oblasti: Slovinky, Hrišovce

Na stránke http://www.geni.sk/dalsie-druhy-supisov/ sa ako jeden z možných súpisov uvádzajú aj turecké (osmanské) súpisy daňovníkov:

Turecké súpisy – v časoch tureckej okupácie si aj Turci robili súpisy obyvateľstva a teda počtu tých, ktorí im odvádzali nariadené dávky. Tieto súpisy sa však nachádzajú v maďarských a tureckých archívoch. Jeden takýto súpis bol aj spracovaný – VASS, E.: A szécsényi szandzsák 1554. évi adóôsszeírása. Sú v ňom aj niektoré slovenské obce, ktoré do sečenského sendžaku patrili.

Je to len teoretický tip, alebo viete o niekom, kto v nich aj reálne našiel predka cez bezpečne overenú líniu? Najmä, ak predok nemal urodzený pôvod, záznamy väčšinou končia v 18. storočí, no Turci odišli o necelé storočie skôr. Ak ste v ich záznamoch skutočne predka našli, alebo o niekom takom viete, môžete sa o podeliť o to, ako sa vám to podarilo? Môžete ukázať scan listiny? Ako ste riešili preklad?
jurajpolak
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica

Pochybujem, že toto niekto nájde, keďže takmer určite je tam medzera medzi týmto súpisom a začiatkom matrík. Môžu sedieť mená, ale celú líniu neviem neviem...
Ja napr. mám toto v Urbári z roku 1592, kde mi priezviská sedia, ale matriky následne sa začínajú rokom 1670. V tej medzere sú cca tri generácie, ktoré nemám odkiaľ zobrať.
pkcgm
Dátum registrácie: 15 Jún 2025, 15:33
Predkovia z oblasti: Kšinná, Závada, Vysočany, Valaská Belá

Defterom, tureckym supisom sa venoval Blaskovic Jozef, zverejnil viacero uryvkov a prekladov prikladam jeden z obvodu Zabokreky. Mal viacero clankov na tuto temu, ale k online som sa dostal len k tomuto, ktory prikladam. Su tam jasne identifikovatelne mena a sedia aj na mena v matrikach, prechadzal som matriku Vysocany.

BLAŠKOVIČ, Josef. Ein türkisches Steuerverzeichnis aus dem Bezirk von Žabokreky aus dem Jahre 1664. Archiv orientální, 1977, roč. 45, s. 201.
fefefe
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,

Dá sa kúpiť knižka:
[urlhttps://knihy.bazos.sk/inzerat/187108075/dr-blaskovics-jozsef-az-ujvari-ejalet-torok-adoosszeirasa.php][/url]
Napísať odpoveď