opakovany sobas, r. 1803

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobry den, ak niekto viete poradit, ako si vysvetlit opakovany sobas mojich predkov, Michal Smajda a Anna Hanzo. Prvykrat sa zosobasili 9.februara 1803 v Opinej (pri Kosiciach), a potom znovu o dva dni neskor 11.2.1803 (ak dobre citam ten datum) v Kölcse vo vychodnom Madarsku. Neviem dobre po madarsky, mozno je nejaka vysvetlujuca poznamka v tom zapise? Co ma prekvapuje je aj fakt, ze sa tak rychlo stihli presunut (na vozoch?) z jednej dediny do druhej, predsa len je to minimalne 150 km… Dakujem, Martina
Kolcse: zapis stranka vlavo, v prostriedku
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=181989
Opina:
Smajda Mihaly_Anna Hanzo M1803 Opina.png
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
podľa môjho názoru nejde o opakovaný sobáš. V zmysle vtedajších cirkevných predpisov sa mal zápis o sobáši zaznamenať v matrikách oboch farností, z ktorých snúbenci pochádzali. Sobáš sa podľa mojej mienky konal 9.2.1803 v Opinej (vychádzam zo skutočnosti, že sú tu uvedené i mená svedkov) a do matriky v Kölcse bol zaznamenaný dodatočne na základe písomného potvrdenia od farára z Opinej.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

"V zmysle vtedajších cirkevných predpisov sa mal zápis o sobáši zaznamenať v matrikách oboch farností, z ktorých snúbenci pochádzali."

Dobry den Patrik, viete mi upresnit, v ktorom obdobi by to zhruba malo platit? Bohuzial, asi si z toho farari prilis tazku hlavu nerobili, lebo ja som sa vo viacerych vetvach dostala do slepej ulicky, lebo neviem odkial pochadzala nevesta a tym padom ani neviem dohladat sobas, a v bydlisku zenicha urcite ziadny zapis o sobasi nemam.
Co sa tyka toho Kölcse, v sobasnej matrike nie su pri ziadnom sobasi zapisani svedkovia, iba zenich a nevesta, a pripadne obcas mena ich otcov. Tiez mohli tu evidenciu viest podrobnejsie…. Zdravim, Martina
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

MartinaS napísal: 30 Mar 2020, 15:33 "V zmysle vtedajších cirkevných predpisov sa mal zápis o sobáši zaznamenať v matrikách oboch farností, z ktorých snúbenci pochádzali."
Toto nariadenie bolo v platnosti od roku 1625. Uvedomujem si, že sa nedodržiavalo vôbec dôsledne a len minimum farností obsahuje takéto zápisy.Skôr som tým chcel vysvetliť, prečo ste objavili ten istý zápis v dvoch matrikách. V dohľadnej dobe by sa na geni.sk mal objaviť článok, ktorý sa sviatosťou manželstva zaoberá.
MartinaS napísal: 30 Mar 2020, 15:33 Co sa tyka toho Kölcse, v sobasnej matrike nie su pri ziadnom sobasi zapisani svedkovia, iba zenich a nevesta, a pripadne obcas mena ich otcov. Tiez mohli tu evidenciu viest podrobnejsie...
Súhlasím. Stále však platí, že ak by sa sobáš konal v Kölcse, potom by s vysokou pravdepodobnosťou neboli v matrike Opinej zapísaní svedkovia. Keďže v Opinej svedkovia zapísaní sú, predpokladám, že sa sobáš konal tam.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď