Krallik

Hladanie priezviska
alka
Dátum registrácie: 28 Apr 2019, 18:05
Predkovia z oblasti: Nitra, Nové Zámky, Jacovce, Veľký Kýr (rod Zimanyi), Těšínsko, Vídeň, Záp.Vojvodina (rod Majer)

Dobrý den,
mám v rodokmenu příjmení Krallik, tato osoba žila v první polovině 19.století ve městě Šivac na pomezí nynějšího Srbska a Maďarska.
Nemůžu se tady dostat hlouběji do minulosti, nevím, kterým směrem pátrat.
Podle vyhledávání na netu to vypadá, že původ tohoto příjmení je v Turecku.
Na "familysearch" se toto jméno vyskytuje mj. často na Slovensku, proto se obracím s dotazem k vám.
Dále je tady souvislost mezi Slovenskem a městem Šivac. Podle wikipedie na konci 18.století (cca) se v tomto městě usadilo několik katolických slovenských rodin, které byly časem maďarizovány. Mohlo by se to týkat i mé osoby Krallik, což by mě mohlo v pátrání posunout.

Takže mám vlastně dvě otázky:
- kde má původ příjmení Krallik
- kde bych mohla zjistit něco o kolonizaci této oblasti Srbska Slováky

Možná už ani nejsem ve správné sekci....

Děkuju předem za každou radu
Al.

(
Vlado
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2017, 21:00
Predkovia z oblasti: Tirpák, -Vojčice, Sečovská Polianka, Vranov n.T., Sečovce, Udavské

alka napísal: 19 Jún 2020, 23:21 Dobrý den,
mám v rodokmenu příjmení Krallik, tato osoba žila v první polovině 19.století ve městě Šivac na pomezí nynějšího Srbska a Maďarska.
Nemůžu se tady dostat hlouběji do minulosti, nevím, kterým směrem pátrat.
Podle vyhledávání na netu to vypadá, že původ tohoto příjmení je v Turecku.
Na "familysearch" se toto jméno vyskytuje mj. často na Slovensku, proto se obracím s dotazem k vám.
Dále je tady souvislost mezi Slovenskem a městem Šivac. Podle wikipedie na konci 18.století (cca) se v tomto městě usadilo několik katolických slovenských rodin, které byly časem maďarizovány. Mohlo by se to týkat i mé osoby Krallik, což by mě mohlo v pátrání posunout.

Takže mám vlastně dvě otázky:
- kde má původ příjmení Krallik
- kde bych mohla zjistit něco o kolonizaci této oblasti Srbska Slováky

Možná už ani nejsem ve správné sekci....

Děkuju předem za každou radu
Al.

Zdravim vás,
prvé čo má napadlo je stránka venovaná Slovákom vo Vojvodine:
http://slovackizavod.org.rs/
Vlado.
S pozdravom ostáva Vlado
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Nešiel by som s tým výkladom priezviska do Turecka, alebo inej exotiky, aj keď podľa Stručného etymologického slovníka slovenčiny (aut. Ľubor Králik a kol., vyd. VEDA, Bratislava 2015) pripúšťa sa aj pôvod slova na Pyrenejskom polostrove, ovšem podľa antických svedectiev. Slovo králik sa však používa na území Slovenska min. od 16. storočia.
K tým Slovákom v Srbsku prikladám aj stránku http://www.kulpin.net/, na ktorej bola uverejňovaná aj práca p. Kulika o pôvode priezvisk Dolnozemských Slovákov, bohužiaľ, momentálne je táto sekcia nedostupná, resp. sú dostupné priezviská iba od A po H. Na webe sú aj matriky od r. 1822.
Prípadne Vám odporúčam kontaktovať učiteľa histórie, s ktorým sa osobne poznám, Jaroslava Miklovica zo Starej Pazovy, email jaroslav.profesor.miklovic_zavinac_gmail.com, alebo na FB.
alka
Dátum registrácie: 28 Apr 2019, 18:05
Predkovia z oblasti: Nitra, Nové Zámky, Jacovce, Veľký Kýr (rod Zimanyi), Těšínsko, Vídeň, Záp.Vojvodina (rod Majer)

Děkuju Vám oběma za odkazy k pátrání a za kontakt.
Mám jednu technickou otázku, i když při mé frekvenci výskytu zde o nic nejde: v nastavení mého profilu mám zatrženo nezobrazovat přítomnost na foru, ale nějak mi to nefunguje. Kde dělám chybu?
Al.
Napísať odpoveď