Našla som svadbu svojich predkov Jozef Ružička + Mária Šimončík, rok 1845
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
V matrike pri zápise nie je uvedený ani ich vek, ani rodičia, len to, že Jozef je z Chtelnice a Mária z Boroviec a že obaja sú slobodní. Tak som som hľadala v Chtelnici v rokoch kedy by Jozef pri svadbe mal 17 až 30 rokov a žiadneho som nenašla. Najbližšie čo som našla je Josephus Rozsicz(s?), čo sa síce podobá, ale nezdá sa mi to. Pozrela som aj v Borovciach medzi rokmi 1805 a 1827, ale absolútne žiadny Ružička. Neviem, kde mám ďalej hľadať.
V Borovciach som hľadala aj nevestu Máriu. Našla som dve, jedna narodená v roku 1822, druhá 1824, iným rodičom. Pri obidvoch rodičoch uvedené nobiles. Myslela som si, že nobiles sú šľachtici, ale v matrike sa to opakuje na môj vkus príliš často, čiže význam bude asi iný. Ale ak by teda rodičia naozaj boli šľachtici, nemala by to nevesta uvedené tiež pri sobáši? A hlavná otázka, ktorá z nich to bude?
Ako postupujete v takýchto nejasných situáciách? Ja som doteraz pátrala prevažne v českých matrikách a pri tých slovenských sa nestačím čudovať, ako hrozne boli vedené...dokopy nič tam nie je