Dobrý deň. V pátraní po predkoch som nováčik a rád by som sa nechal nasmerovať skúsenejšími v tejto oblasti, pretože nech sa snažím akokoľvek, zatiaľ nedarí sa mi.
Hľadám mena a dátumy narodenia rodičov môjho posledného známeho predka.
O mojom poslednom predkovi viem že sa volal Pavol (možno Pavel) Kubačka, nar. 5.1.1902 v Liptovskej Lužnej. Umrel 1.3.1979, miesto úmrtia nepoznám. Jeho manželka bola Mária Dunajová nar. 2.2.1904 v Chlebnice. Umrela 26.2.1986, miesto úmrtia tiež nepoznám. Jeho súrodenci by mali byť Ondrej, Mariena, Valent, Marcel, Štefan, Matúš. Dátumy a miesta narodenia a úmrtia jeho súrodencov tiež nepoznám. Pravdepodobne boli rimsko katolického vyznania. Usudzujem podľa môjho starého otca.
Doteraz som skúšal familysearch.
Záznamy o narodeniach z roku 1902 z Liptovskej Lužnej som však nenašiel.
Vedeli by ste ma prosím nasmerovať kde na internete hľadať, poprípade na akú matriku sa obrátiť? Mate nejaký tip ako sa dostať k informácií o jeho rodičoch?
Ďakujem veľmi pekne za akékoľvek informácie.
Kubačka, nar. 1902 v Liptovskej Lužnej
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Vitajte! Niečo o matrikách v našom článku: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Váš predok bude v štátnej matrike z r. 1895-1906, ktoré sú uložené na pracovisku štátneho archívu, vo Vašom prípade v Liptovskom Mikuláši. Tieto nie sú dostupné online, iba fyzicky.
Váš predok bude v štátnej matrike z r. 1895-1906, ktoré sú uložené na pracovisku štátneho archívu, vo Vašom prípade v Liptovskom Mikuláši. Tieto nie sú dostupné online, iba fyzicky.
-
- Dátum registrácie: 11 Dec 2021, 11:08
- Predkovia z oblasti: Liptov: Bobrovec, Liptovská Lužná
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Pomaly sa snažím vstrebávať info z tohto webu, ale pri tých archívoch mi to nebolo jasné.duros napísal: 11 Dec 2021, 12:35 Vitajte! Niečo o matrikách v našom článku: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ešte ma napáda jedna otázka. Na webe MV SR je časť venovaná genealógií:
https://www.minv.sk/?genealogia-rodinna ... rodopis-21
Uvádza sa tam že:
Archív umožňuje prístup k matrikám formou osobného štúdia v bádateľni, archív tiež poskytuje genealogické údaje pre žiadateľa formou vyhotovenia výpisu z matriky
alebo formou genealogickej rešerše.
Rozumiem tomu správne, že ak viem miesto a dátum jeho narodenia, tak mi za poplatok urobia výpis v ktorom uvidím aj meno jeho rodičov, bez toho aby som tam musel ísť?
Mne by zatiaľ stačilo poznať meno jeho rodičov, pokiaľ sa situácia s pandémiou troška upokojí.
Vopred ďakujem za usmernenie.
- duros
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Nedávajte si robiť rešerš. Zavolajte do archívu a nechajte si poslať sken, alebo kópiu toho záznamu za poplatok.Ado napísal: 12 Dec 2021, 10:57 ....
Uvádza sa tam že:
Archív umožňuje prístup k matrikám formou osobného štúdia v bádateľni, archív tiež poskytuje genealogické údaje pre žiadateľa formou vyhotovenia výpisu z matriky
Rozumiem tomu správne, že ak viem miesto a dátum jeho narodenia, tak mi za poplatok urobia výpis v ktorom uvidím aj meno jeho rodičov, bez toho aby som tam musel ísť?
Mne by zatiaľ stačilo poznať meno jeho rodičov, pokiaľ sa situácia s pandémiou troška upokojí.
-
Super, som rád že sa to dá aj takto na diaľku.duros napísal: 12 Dec 2021, 11:06Nedávajte si robiť rešerš. Zavolajte do archívu a nechajte si poslať sken, alebo kópiu toho záznamu za poplatok.Ado napísal: 12 Dec 2021, 10:57 ....
Uvádza sa tam že:
Z toho scanu sa dá vyčítať len meno jeho rodičov, alebo sa zapisovali v tej dobe aj dátumy ich narodenia, poprípade miesto narodenia?
- duros
- Administrátor
Vek, miesto narodenia, povolanie, etc. Ten typ matrík vyzerá takto (áno, aj na Slovensku to bolo vtedy celé v maďarčine):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1452460
-
Vďaka za ukážku. Ako som sa dnes presvedčil, je to tak. Z archívu mi prišla kópia z matriky a je v maďarčine. Musím pochváliť zamestnancov za rýchlosť. Behom jednej hodiny som dostal odpoveď.duros napísal: 12 Dec 2021, 17:17 Vek, miesto narodenia, povolanie, etc. Ten typ matrík vyzerá takto (áno, aj na Slovensku to bolo vtedy celé v maďarčine):
Ako som dnes zistil, preložiť to z maďarčiny je tá jednoduchšia časť. Horšie je to s čítaním toho škrabopisu.
Čítam správne že jeho pôvodné meno bolo Huba Kubačka? Zatiaľ som sa nestretol s tým, že by niekto mal dvoj priezvisko. Neviete náhodou či to "Huba" má nejaký význam, že sa dal radšej premenovať? Zeby to bolo niečo hanlivé?
Dokázali by ste z toho textu vyčítať meno otca a matky?
- duros
- Administrátor
Takýto typ priezviska sa objavuje v lokalitách, kde je viac rodín toho istého priezviska. Hovorí sa mi aj prezývka/alias/prídomok. Všimnite si poznámku vpravo hore.
Prepis a preklad:
otec: Huba Kubacska András - Ondrej Huba Kubačka
vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolík
povolanie: kisbirtokos és napszámos - maloroľník a nádenník
Miesto narodenia: Luzsna - Lužná
vek: 30
matka: Huba Kubacska Andrásné Veszelovszký Mária, Mária Veselovská (Ondreja Hubu Kubačku)
vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolíčka
povolanie: háztartásbeli - v domácnosti
vek: 22
dátum a čas narodenia: után 8 nyolcz - po 8. hodine
pohlavie: fiu - chlapec vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolík
Meno: Pál - Pavol
Prepis a preklad:
otec: Huba Kubacska András - Ondrej Huba Kubačka
vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolík
povolanie: kisbirtokos és napszámos - maloroľník a nádenník
vek: 30
matka: Huba Kubacska Andrásné Veszelovszký Mária, Mária Veselovská (Ondreja Hubu Kubačku)
vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolíčka
povolanie: háztartásbeli - v domácnosti
vek: 22
dátum a čas narodenia: után 8 nyolcz - po 8. hodine
pohlavie: fiu - chlapec vierovyznanie: római katolikus - rímskokatolík
Meno: Pál - Pavol