Pôvod priezviska Lihosit(h)/ Lichosit(h)

Hladanie priezviska
Eliz.vargova
Dátum registrácie: 05 Jún 2024, 22:52
Predkovia z oblasti: Lihosith, Trnava, Slovensko, Poľsko

Dobrý deň,
vedel by mi niekto pomôcť/poradiť s pôvodom priezviska Lihosit(h), resp. Lichosit(h).
Ďakujem vopred.
Andrej Uhliarik
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 21:16

Neviem, či to pomôže, ale s priezviskom som sa stretol v 19. storočí vo Vyšnej (Veľkej) Lipnici v Poľsku.
Eliz.vargova
Dátum registrácie: 05 Jún 2024, 22:52
Predkovia z oblasti: Lihosith, Trnava, Slovensko, Poľsko

Máte aj nejaké konkrétnejšie informcie, prosím? Máme rodinu aj v Poľsku, takže by mi to možno pomohlo. Ďakujem pekne.
Andrej Uhliarik
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 21:16

V roku 1818 sa vo Vyšnej Lipnici narodil Jozef Adamčík-Lihosit, syn Jána Adamčíka a Veroniky Lihositovej. Keďže matriky z farnosti nie sú (aspoň pokiaľ viem) dostupné na FamilySearch, toto je všetko čo viem. To priezvisko som ďalej neskúmal.

Na internete sa nachádza aj zoznam hrobov vo Vyšnej Lipnici a vyzerá, že priezvisko Lichosyt sa tam stále vyskytuje.
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

Andrej Uhliarik napísal: 12 Jún 2024, 07:46 V roku 1818 sa vo Vyšnej Lipnici narodil Jozef Adamčík-Lihosit, syn Jána Adamčíka a Veroniky Lihositovej. Keďže matriky z farnosti nie sú (aspoň pokiaľ viem) dostupné na FamilySearch, toto je všetko čo viem. To priezvisko som ďalej neskúmal.

Na internete sa nachádza aj zoznam hrobov vo Vyšnej Lipnici a vyzerá, že priezvisko Lichosyt sa tam stále vyskytuje.
Nielenže vyskytuje, ale starostom (wójt) jednej z Lipníc je Lichosyt/Lihosit
https://mieszkancy.lipnicawielka.pl/wladze-gminy-2/

Máte vedomosť, kde sa narodil Vami menovaný Jozef Adamčík-Lihosit? Ono totiž priezvisko Adamčik sa vyskytuje aj na slovenskej časti Oravy, čo však nič nemusí znamenať, migrácia obyvateľov bola v minulosti značná.

K cirkevným matrikám - nachádzajú sa stále na farských úradoch v poľských farnostiach (parafia), druhopisy za obdobie, keď patrili tieto obce k Slovensku, by sa mali nachádzať v archíve Spišskej kapituly. Tu na fóre bola o tom diskusia....

Civilné matriky viedli v týchto obciach Oravy tak, ako u nás - od 1895. Na obciach/gminách (Urząd Stanu Cywilnego /matričný úrad/) majú tuším, že len indexy, samotné matričné knihy mali odovzdať do archívov.
Napísať odpoveď