Súpisy a majetky šľachty

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň,

v poslednom čase sa venujem výskumu svojich šľachtických predkov. Zároveň som začal študovať Tereziánsky urbár a súpisy daňovníkov z rokov 1715,1720, 1828. Tam sú však uvedení skôr poddaní a ja by som sa chcel spýtať, kde by sa dali nájsť súpisy šľachty a ich majetkov?

Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Jakub Smutný
korusun
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2024, 21:16

Často sa robili zoznamy šľachticov na úrovni žúp, predpokladám, že teraz musia byť v regionálnych štátnych archívoch.
Taktiež existoval celoštátny zoznam šľachticov z rokov 1754-55, ktorý tiež vydal Illésy, je online tu v pdf. https://real-eod.mtak.hu/5110/
A samozrejme, vždy sa oplatí pozrieť si aj dokumenty z vyšetrovania šľachty https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library a https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library + dokumenty na úrovni žúp Acta Nobilitaria.
Tie sú väčšinou online pre súčasné Maďarsko (použite katalóg familysearch, Maďarsko + názov župy), ale zo súčasného Slovenska sú tuším v rôznych slovenských regionálnych archívoch...
Pre niektoré uhorské župy som videl aj záznamy „taxatio nobilium“ a „nemesi javak összeírása“ (=súpis šľachtických majetkov) na familysearch v časti Taxation-> Feudáliskori összeírások (príklad zo župy Vas https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library ) Som si istý, že podobné záznamy sa robili vo všetkých župách historického Uhorska, len nie všade sú digitalizované.
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen

Ďakujem, pozriem to
fefefe
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,

Jakub Smutný napísal: 18 Júl 2024, 15:22 Dobrý deň,

v poslednom čase sa venujem výskumu svojich šľachtických predkov. Zároveň som začal študovať Tereziánsky urbár a súpisy daňovníkov z rokov 1715,1720, 1828. Tam sú však uvedení skôr poddaní a ja by som sa chcel spýtať, kde by sa dali nájsť súpisy šľachty a ich majetkov?

Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Jakub Smutný
O aké rody sa zaujímate?
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen

Zaujímajú ma najmä novohradské rody - Balás de Sipek, Aranyi, Domanyiky, Vladár, Márkus, Ebeczky a Szecsenyi. Okrem toho aj rody z Bratislavskej župy - drobní zemania z južného Slovenska (Bartalos, Mátis, Hamar atď.) a rody Balažovičovcov (Bíňovce) a Šimočičovcov (Horná Krupá)
korusun
Člen
Člen

Jakub Smutný napísal: 19 Júl 2024, 13:58 Zaujímajú ma najmä novohradské rody - Balás de Sipek, Aranyi, Domanyiky, Vladár, Márkus, Ebeczky a Szecsenyi. Okrem toho aj rody z Bratislavskej župy - drobní zemania z južného Slovenska (Bartalos, Mátis, Hamar atď.) a rody Balažovičovcov (Bíňovce) a Šimočičovcov (Horná Krupá)
možno budete mať šťastie na rodiny z župy Nógrád, pozrite si tu zbierky „Nobility“ (Šľachta) a „Taxation“ (Dane):
https://www.familysearch.org/search/cat ... =743932-50

Medzi daňovými záznamami vidím aj dokumenty o šľachtických príspevkoch „Nemesi birtokok jövedelme“ a „Nemesi hozzájárulással kapcsolatos iratok“.

Nepoznám všetky fondy bratislavskej župy, ale viem, že v ich zbierke Nobilitaria majú dokumenty o „Barthalos“ (krabica č. 4.), „Matis“ (krabica č. 35.) a „Hamar“ (krabica č. 19.), ale tie by mohli byť bádateľne len osobne? Existuje tam aj rodina „Matús“.

V knihe Šľachta Bratislavskej stolice je aj záznam o rodinách Barthalos a Matús.
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň
Zaujala ma táto téma, netušila som, že aj šľachta mala tiež súpis dani.
Chcem sa opýtať, v akom archíve sa nachádzajú tie krabice zbierky Nobilaris a máte niekto k dispozícii ten zoznam rodov s číslami krabic? Zaujíma ma viacero rodov zo Žitneho ostrova (Bartal, Lukács, Görcs, Kulcsár, Godány, Gönczöl, Mészáros de Nagy Lucse, Nitro de Sarosfa, Sarkozy de Nádasd, Póda, Süke, Vizkelety, Takács de Kis Joka, Mehes, Katona, Vida, Kajdacsi, Jankó, Kozma, Juhász, Paraszty, Sidó, Tejedi alebo Thédy, Mattus, Both, Kosár , Csiba, Lelkes, Bucsuhazy, Bély, Kósa, Hegyi, Iván, Kisleghi, Jozan alias Konyár), teda bývalá bratislavská župa. Z komárňanskej župy rod Both.
Ďakujem
Jakub Smutný
Aktívny člen
Aktívny člen

Ešte raz vám všetkým ďakujem, ani som nedúfal, že sa mi podarí zistiť také veci: našiel som dokonca celé genealógie tých šľachtických rodov a neraz som sa dostal aj o 3-4 generácie ďalej, ako som bol :D
korusun
Člen
Člen

Monicina napísal: 20 Júl 2024, 09:42 Dobrý deň
Zaujala ma táto téma, netušila som, že aj šľachta mala tiež súpis dani.
Chcem sa opýtať, v akom archíve sa nachádzajú tie krabice zbierky Nobilaris a máte niekto k dispozícii ten zoznam rodov s číslami krabic? Zaujíma ma viacero rodov zo Žitneho ostrova (Bartal, Lukács, Görcs, Kulcsár, Godány, Gönczöl, Mészáros de Nagy Lucse, Nitro de Sarosfa, Sarkozy de Nádasd, Póda, Süke, Vizkelety, Takács de Kis Joka, Mehes, Katona, Vida, Kajdacsi, Jankó, Kozma, Juhász, Paraszty, Sidó, Tejedi alebo Thédy, Mattus, Both, Kosár , Csiba, Lelkes, Bucsuhazy, Bély, Kósa, Hegyi, Iván, Kisleghi, Jozan alias Konyár), teda bývalá bratislavská župa. Z komárňanskej župy rod Both.
Ďakujem
Poslal som vám súkromnú správu
Napísať odpoveď