Bydlisko môjho predka v 19. storočí (všeobecné, Šoltýska)

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
andrens.official
Dátum registrácie: 18 Júl 2024, 14:54
Predkovia z oblasti: Andrášik, Škrabák, Bambura, Šatara, Gerhart/Gerhard (Gerhadt) z Pešti, Kvak, Semerák, Gajdoš, Kubaliak, Šoltýska, Ďubákovo, Stojná, Dobrý Potok, Ipeľský Potok, Detvianska Huta, Kokava nad Rimavicou, Gajdoška, Kotoška, Lom nad Rimavicou

Zdravím,
mám naozaj veľkú otázku, na ktorú si neviem odpovedať sám ani pomocou internetu a potrebujem s tým pomôcť.
Ako zistím, v ktorom dome bývali moji predkovia?

Neviem, čo sa mám ďalej pýtať, len chcem vedieť, ako ďalej. Viem, že môj praprastarý otec Ondrej Kvak sa narodil 4. novembra 1877 na Šoltýske 18., ale chcem vedieť, ktorý dom s 18. číslom je to v súčasnosti.
Zdroj:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view

Predstavujem si, že idem na Šoltýsku a nájdem tam ten presný dom, v ktorom Ondrej naozaj býval so svojimi rodičmi, ale neviem ho nájsť, keď viem, že číslo 18. vtedy nepredstavovalo súpisné číslo domu.

Existujú nejaké stránky, ktoré by mi s týmto mohli pomôcť a prípadne zobraziť číslo 18. na historických mapách, aby som vedel, o aký dom v skutočnosti ide?

Ako 19-ročný som v tomto druhu bádania doslova nováčik, takže s dedičnými dokladmi pracovať naozaj neviem, ale ocením každú pomoc alebo radu k tejto problematike.
Ďakujem!
A. Andrášik
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

andrens.official napísal: 19 Júl 2024, 00:20 Zdravím,
mám naozaj veľkú otázku, na ktorú si neviem odpovedať sám ani pomocou internetu a potrebujem s tým pomôcť.
Ako zistím, v ktorom dome bývali moji predkovia?

Neviem, čo sa mám ďalej pýtať, len chcem vedieť, ako ďalej. Viem, že môj praprastarý otec Ondrej Kvak sa narodil 4. novembra 1877 na Šoltýske 18., ale chcem vedieť, ktorý dom s 18. číslom je to v súčasnosti.
Zdroj:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ction=view

Predstavujem si, že idem na Šoltýsku a nájdem tam ten presný dom, v ktorom Ondrej naozaj býval so svojimi rodičmi, ale neviem ho nájsť, keď viem, že číslo 18. vtedy nepredstavovalo súpisné číslo domu.

Existujú nejaké stránky, ktoré by mi s týmto mohli pomôcť a prípadne zobraziť číslo 18. na historických mapách, aby som vedel, o aký dom v skutočnosti ide?

Ako 19-ročný som v tomto druhu bádania doslova nováčik, takže s dedičnými dokladmi pracovať naozaj neviem, ale ocením každú pomoc alebo radu k tejto problematike.
Ďakujem!
Odporučil by som Vám nasledujúci postup

-vyhľadať v tzv. pôvodnom katastrálnom operáte Vašu obec Šoltýska. Teda vyhľadanie rastrovej mapy z 19. storočia, malo by ísť o mapu Ge 114 z roku 1868. Overte si to na linku nižšie. Ide o mapu celého katastra Kokavy, tak sa musíte v tej mape zorientovať ... túto mapu by mali mať aj na obci Šoltýska.

https://www.geoportal.sk/sk/archiv/koma ... ny-operat/

--obec Šoltýska by mala mať uvedené katastrálne mapy, z ktorých Vám vyčítajú, kde sa pôvodne dom č.18 nachádzal (číslo parcely z mapy Ge 114) a o aké číslo parcely (EKN, CKN) ide dnes.

-doplniť výskum môžete o nasledujúce. Ak Vaši predkovia bývali na dome č. 18, tak vyhľadajte na Správe katastra pozemno-knižný protokol (PKV), ktorý obsahuje dom č.18. Následne vykonajte genealogický výskum, či uvedení ľudia boli Vašimi predkami.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

andrens.official napísal: 19 Júl 2024, 00:20 Ako zistím, v ktorom dome bývali moji predkovia?

Viem, že môj praprastarý otec Ondrej Kvak sa narodil 4. novembra 1877 na Šoltýske 18., ale chcem vedieť, ktorý dom s 18. číslom je to v súčasnosti.

Dobrý deň,
neoddeliteľnou súčasťou výskumu je, aby ste si naštudovali aj históriu danej obce. OcÚ Šoltýska vydal knihu v r. 2014 s názvom "Šoltýska - Monografia obce". Skúste si ju zohnať a preštudovať vo vlastnom záujme. https://www.soltyska.sk/zakladne-informacie/

Od 13.09. 2018 je tu zverejnený článok "Urbárske a pozemkové spisy a ich význam v genealógii" od autora pána Patrika Zakarovského. https://www.geni.sk/urbarske-a-pozemkov ... enealogii/
Svojím obsahom presne pojednáva o tom, čo potrebujete zistiť. Prajem veľa šťastia! ;)
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Dobrý deň.
Autor spomínanej monografie o Šoltýske je pán Ing. Juraj Laššak z Hriňovej. Je to veľký znalec tohto regiónu. Je autorom viacerých kníh o danej oblasti. Pred pár rokmi som s ním spolupracovala. Skúste sa s ním skontaktovať.

mail: juraj.lassak@slovanet.sk

Začiatkom 19. st. prišiel do Šoltýsky / Antalfalvy / Jozef Kvak z Veselého / Oravské /, mojej rodnej obce.

Držím Vám palce. Anina
Napísať odpoveď