Riečnica a svadby v nej

MichalP
Dátum registrácie: 15 Júl 2024, 09:57
Predkovia z oblasti: Pojezdál Oravská Lesná Slovensko

Dobrý deň prajem.
Chcel by som sa iba spýtať či náhodou niekto nemá Svadby v Riečnici? Skúsim popísať svoj problém. Dávam dokopy informácie o svojich predkoch, dostal som sa ďaleko vďaka Family Search a iba v tejto Riečnici nieje náhľad k dispozícii (krsty) iba pohreby. Ako dôvod viem prečo tak je, len či náhodou v cirkevnej knihe niesu aj svadby ktoré pravdepodobne neboli naindexované vo FS. Proste chcel by som nájsť svadbu môjho predka.

V odpovede vopred ďakujem.

S pozdravom Michal P.
JMK
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 11 Nov 2023, 17:25
Predkovia z oblasti: Bardejov a okolie - Pohronska Polhora

Dobry den,

Matriky su nafotene ale bohuzial su na negative, ktory sa neda pozerat online. Pozrel som sa ake dalsie matriky su na rovnakom negative a ci problem nebude v matrike, ktora je v rozpore zo zakonom SR (teda matrika mozu byt zverejene az po uplynuti 90-100 rokov). Nic tam vsak nieje a najnovsi rok je az 1900 cize neviem preco je tento film zablokovany. Viem ze niektore matriky postupne nahadzaju lebo to pravidelne kontrolujem a raz za mesiac sa najdu nove dostupne matriky. No je to nahodne a v tomto pripade mozete cakat aj roky...

Vase moznosti su:
- objednat sa priamo do statneho archivu (asi Štátny archív so sídlom v Bytči ?) a pohladat si to sam na negativoch.
Na stranke https://matriky.genedict.net sa pise ze svadby z obce Riecnica su zachovane od roku 1789 do 1896. To su prave tie, ktore by mali byt na tom nedostupnom negative. Tieto matriky su vsak napisane ze obsahuju aj tieto filialky: Harvelka, Homá Tižina.
(Informacie su zo "Zbierky cirkevnych matrik" (zo statneho archivu v Bytci) - PDF dokument - strana 70 - https://www.minv.sk/swift_data/source/v ... 20cast.pdf )

- druha moznost je ta, ze na FS sa pozriete na matriky Stara Bystrica. Ta obsahuje tieto filiálky: Klubina, Krasno nad Kysucou, Lutise, Nova Bystrica, Radôstka, Riecnica, Zborov. V tomto pripade vam neviem povedat ake a kolko informacii sa zapisovalo z tychto obci. Kedze Riecnica mala vlastnu matriku tak neviem co sa zapisovalo do Starej Bystrice. Celkovo nemam skusenosti s "filialkami" takze tu vam snad poradi niekto dalsi.
MichalP
Dátum registrácie: 15 Júl 2024, 09:57
Predkovia z oblasti: Pojezdál Oravská Lesná Slovensko

Ďakujem Vám za rady. Presne o týchto veciach som vedel ohľadom Riečnice na Family Search. Môžeme len dúfať že v blízkej budúcnosti to tam bude k dispozícii. A čo sa týka môjho problému, už sa to vyriešilo za pomoci pána baron (uživateľské meno).
Napísať odpoveď