Úmrtie Štefan Belányi 1837 Hosťová, kostolník?_maďarčina_VYRIEŠENÉ

FrantisekB_Bel
Dátum registrácie: 27 Aug 2024, 11:01
Predkovia z oblasti: Beláň

Dobrý deň, dočítal som sa tu na stránke celkom zaujímaví článok ohľadom kostolníkov z okolia Ličartoviec. Ja mám pri úmrtí svojho predka Štefana Belányiho zaujímavú poznámku:
´´21. 1. 1837 Belányi István Tisztes özvegy – kovács müvész, plébánia körében kebelező Jámbor Hiveknek Nesztora (legidöseb-bike) Társas Életrekelt Feb 2 1777 ben, midőn Letének 24-dik Évét számila már.´´
v preklade by to malo znamenať:
´´21.1.1837 Štefan Belányi, ctený vdovec, kováč, nestor a popredný člen náboženského spoločenstva. Sobášený 2. februára 1777 vo veku 24 rokov.´´
Môže toto znamenať, že bol kostolník resp. čo to presne znamená z toho obdobia?
V tom článku o kostolníkoch ste písali, že existujú nejaké ešte iné zdroje okrem matrík, kde sa nejakým spôsobom spomínajú kostolníci. Vedeli by ste mi prosím vás poskytnúť tento zdroj? Možno mi to pomôže dostať sa ďalej v rodokmeni, lebo pri tomto mojom predkovi som sa zasekol. Pri sobáši má poznamenané, že je Hosťovčan, ale určite nebol pôvodom z Hosťovej, lebo pri daňovom súpise z roku 1752 sa ešte žiaden Belán (Belányi, Belány) nenachádzal v Hosťovej.
Vopred ďakujem za pomoc.
Prílohy
Belan István és Erzsébet_ házasság.jpg
20230216_112628.jpg
Naposledy upravil/-a FrantisekB_Bel v 03 Sep 2024, 12:56, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
využil som údaje z kanonických vizitácií a z farských protokolov. To sú knihy, ktoré zaznamenávali rôzne obežníky, ktoré prišli na faru a kňaz si ich prepísal do protokolárnej knihy. V mojom prípade som mal šťastie a kniha sa venovala aj histórii farnosti, a tak tam boli spomenutí aj kostolníci.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
FrantisekB_Bel

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, skúsim vypýtať v archíve, či niečo také budú mať. Ešte raz ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

FrantisekB_Bel napísal: 29 Aug 2024, 13:03 Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, skúsim vypýtať v archíve, či niečo také budú mať. Ešte raz ďakujem.
Farské protokoly by v prípade R. kat. Cirkvi mal opatrovať skôr farský úrad.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
FrantisekB_Bel

OK, tak skúsim aj tam sa spýtať, či sa niečo zachovalo.
Ešte raz ďakujem.
Napísať odpoveď