Dobrý deň
Viete mi prosím niekto objasniť, čo presne vykonával človek s funkciou curator schola, aké konkrétne činnosti ? Staral sa o financie, alebo rokoval s úradmi, čo mohol tak manažovať v tej dobe?
Mám predka, ktorý bol krajčír a zároveň mal tú funkciu a celkom nerozumiem, prečo by mal zrovna krajčír mať niečo so školou, som zmätená. Pochádzal z Čiech/Moravy a prišiel do Pezinka okolo roku 1764, kedy sa tam oženil. Myslíte si, že musel vedieť písať a čítať ak mohol vykonávať danú funkciu? Je pre mňa nepochopiteľné, prečo zverili taký post krajčírovi, mohlo to súvisieť s tým, že zrejme asi vedel nemecky, staré zápisy v meste (mimo farskych) boli v švabachu?
Ďakujem vopred za Vaše postrehy.
Curator schola - jeho činnosť
Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.