VYRIEŠENÉ - Sobáš súrodencov - čítanie poznámky

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
MateZ
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 09 Apr 2025, 15:13
Predkovia z oblasti: Lutila, Papradno

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o pomoc pri preklade a čítaní poznámky zo sobášnej matriky.

Záznam č. 11 Andreas Puškár a Paulina Dvorak, v poznámke sa niečo píše, pomocou AI som to preložil že ich sobáš nie je sobášom súrodencov a je to oslobodené od prekážok?

A zároveň čo prosím znamená poznámka pri rodičoch, kde je * (hviezdička) Primus magitus?... až do konca tým malým písmom?

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ang=sk&i=4

Ďakujem veľmi pekne za pomoc pri rozšifrovaní a preložení.
Naposledy upravil/-a MateZ v 15 Máj 2025, 11:30, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

stĺpec "Poznámky":
Dispensati in Impedimento Affinitatis primi gradus; documentum sub N(umer)o 1123 de dato 1892 Nov(embri) 29 exstat in Archivo parochiali
duamvis ter promulgati, dispensati sunt quoqe a tempore Sacro
Preklad:
Dišpenzovaní od prvého stupňa prekážky afinity; Dokument pod číslom 1123, datovaný 29. novembra 1892, existuje vo farskom archíve.
Hoci boli trikrát ohlasovaní, boli dišpenzovaní od tohto kvôli času.

Afinitné príbuzenstvo: https://www.ludovakultura.sk/polozka-en ... buzenstvo/

Stĺpec Rodičia:
Primus maritus, Josephus Puškár Kanina, mortuus est Budapestini
Preklad:
Z prvého manželstva Jozef Puškár Kanina zomrel v Budapešti.
MateZ
Nováčik
Nováčik

Ďakujem, viete mi prosím ale vysvetliť ako mám ďalej smerovať? Lebo som sa zamotal, kvôli záznamu č. 10, ktorý som si až teraz všimol.

Vysvetleniu afinitného príbuzenstva chápem/nechápem po prečítaní si pomocného článku ktorý ste zdielali, ale ak to chápem, tak mali svadbu švagrovia so švagrinami? Alebo ako tomu môžem chápať?
Naposledy upravil/-a MateZ v 14 Máj 2025, 22:23, upravené celkom 2 krát.
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Záznamy 10. a 11. znamenajú, že dvaja bratia si vzali dve sestry. K afinitnému príbuzenstvu sa treba dopracovať ďalším bádaním po rodičoch snúbencov a ich predkoch.
MateZ
Nováčik
Nováčik

Ale chápem to správne že

Rodičia osoby Andreas al. Puškár Kanina sú Kanina Puškár Josephus a Rosalia Vanya
Rodičia osoby Paulina Dvorak al. Kanina vidna Puškar sú Kanina Dvorak Joannes a Paulina Cservenak

Kto ale potom zomrel komu v Budapešti, keďže som sa zamotal v tých priezviskách?
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

MateZ napísal: 14 Máj 2025, 22:23 Ale chápem to správne že

Rodičia osoby Andreas al. Puškár Kanina sú Kanina Puškár Josephus a Rosalia Vanya
Rodičia osoby Paulina Dvorak al. Kanina vidna Puškar sú Kanina Dvorak Joannes a Paulina Cservenak

Kto ale potom zomrel komu v Budapešti, keďže som sa zamotal v tých priezviskách?
Zdravím,
v Budapešti zomrel Jozef Kanina (n. 27.2.1861, rod. Jozef Kanina a Rozália Vaňová), prvý manžel Paulíny Kaninovej (n. 21.5.1868, rod. Ján Kanina a Paulína Červenáková). Ich sobáš bol 10.5.1886.

Sestry Paulína (1868) a Anna (1871) pochádzali z domu č. 116 a bratia Jozef (1861), Andrej (1866) a Ján (1869) z domu č. 91, resp č. 4.

baron
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Inak aj takto: afinitné príbuzenstvo je tzv. švagrovské príbuzenstvo. Takže Pavlína si pravdepodobne po smrti svojho prvého manžela, Jozefa, vzala za manžela jeho brata Ondreja.
MateZ
Nováčik
Nováčik

Ďakujem za vaše odpovede, zamotali ste mi to a teraz to postupne prekreslujem a rozuzlujem.

V závere otázka, ak niekto zomrel v Budapešti, je možné že bude zapísaný tam, alebo v matrike jeho trvalého bydliska, kde nakoniec možno mohol byť pochovaný? Ide mi len o nasmerovanie, kde je možné hladať jeho úmrtie.

FORUM JE VYRIEŠENÉ.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

MateZ napísal: 15 Máj 2025, 11:30 Ďakujem za vaše odpovede, zamotali ste mi to a teraz to postupne prekreslujem a rozuzlujem.

V závere otázka, ak niekto zomrel v Budapešti, je možné že bude zapísaný tam, alebo v matrike jeho trvalého bydliska, kde nakoniec možno mohol byť pochovaný? Ide mi len o nasmerovanie, kde je možné hladať jeho úmrtie.

FORUM JE VYRIEŠENÉ.
Skôr v Budapešti. V minulosti sa nezvykli mŕtvi prevážať domov, ale pochovali ich tam, kde zomreli.
Napísať odpoveď