zápisy sobášov v Šamoríne - niektoré výrazy "VYRIEŠENÉ"

Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra

Dobrý deň

Chcem pekne poprosiť, či mi niekto viete objasniť niekoľko výrazov z maďarčiny, google translator mi hádže nezmysly.

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SH-L6Z
- 15.6.1846
Csiba Ferencz, slobodný mládenec, obuvnícky majster, Tejfaluban, odavaló szuletesi
Tejfalu je obec Mliečno), zaujíma ma tá koncovka ...ban, znamená to, že momentálne býva v Mliečne, čiže niečo ako mliečnan?
A čo znamená "odavaló szuletesi = ? (translator to prekladá ako "vhodné narodenie", čo je nezmysel).
manželka má uvedené: "szinte ott szuletet" = ? (translator to prekladá ako "takmer sa tam narodil", čo je nezmysel).

27.4. Mária Rigó má uvedený výraz Kilitibol Somorjaban, nerozumiem významu koncoviek "bol" a "ban" vo vzťahu k obciam (Kiliti je Dunakiliti a Somorja je Šamorín). Znamená jedno z toho, kde sa narodila a druhé, kde žije, a ktorej obci sa ktorá koncovka týka?

20.7. Ferencz Ko má uvedený výraz Csotortoki plebánbol, Tejfalum lakik, rozumiem tomu správne, že zápis bol urobený aj vo Štvrtku na ostrove a Ferencz teraz býva v Mliečne?

Problém mi robí to, že farár zapisoval jednotlivé zápisy nejednotne, zrejme tak, ako sa mu zrovna v ten deň zachcelo a potrebujem si urobiť v tých výrazoch jasno, nakoľko sa také koncovky a slovné spojenia nachádzajú aj v iných zápisoch, tak aby som sa vo všeobecnosti v tom vyznala. Správne pochopenie tvaru obce je dôležitý údaj, pretože je rozdiel, či sa v danej obci ten človek narodil, alebo tam iba teraz býva .

Ďakujem
Naposledy upravil/-a Monicina v 09 Jan 2026, 19:12, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
obi
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Feb 2017, 18:58
Predkovia z oblasti: Obenau,Stouy,Rakúsko,Maďarsko,Slovensko

Csiba Frencz Csizmádia mester,Tejfaluban, odavaló születésü
Čiba František obuvnícky majster v Mliečne a tam aj narodený

szinte(szintén) ott születet=tiež sa tam narodila

napszámos Kilitiböl, Somorjában = nádeník z Kiliti v Šamoríne

Csütörtöki Plébaniíábol, Tejfalun lakik = Z Fary vo Štvrtku na Ostrove, bytom v Mliečne

s pozdravom
Obi
Monicina
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Žitný ostrov, okolie Kráľovského Chlmca, Zakarpatská Rus, Liptov, Horná Nitra

Veľmi pekne vám ďakujem, už je mi to jasné. :D
Napísať odpoveď