VYRIESENE: rodicia dietata Maria Nedelka 13.09.1832 Výčapy-Opatovce, okr. Nitra

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
vrazic
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 24 Dec 2018, 13:29
Predkovia z oblasti: Vrazsics

Dobry večer,

Poprosil by som skúsenejších o pomoc pri ziskaní informácii ohladne rodičov dieťaťa Maria Nedelka 13.09.1832 narodenej vo Výčapy-Opatovce, okr. Nitra.

Dokázal som ziskať rodny záznam z archívu pre dieťa Maria Nedelka 1832, v ktorom sú uvedení rodičia:

otec - Francisci Nedelka
matka - Anna Rabajka

snažím sa získať ich svadobný záznam, krsty...

Nakolko mám problem nájst na Familysearch DGS: 5363620 Film 2273732 Item 6, chcel by som sa skúsenejších spýtať, či nemajú prístum ku knihám Výčapy - Opatovce okr. Nitra, alebo aspon ku Indexu svadieb, krstov pred rokom 1832.

Neviem, kde robim chybu, ale Index by mal byt pod 5223197 Film 2273734 Item 1 - ale mne to vyhodí inú dedinu, než Výčapy-Opatovce.

A, ešte by som poprosil, či je nejaká možnosť získať obrázok tohoto záznamu:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... LB?lang=en

Dakujem

Roman
Naposledy upravil/-a vrazic v 05 Mar 2026, 19:48, upravené celkom 1 krát.
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

1) František Nedelka (Nedjelka) bol pastierom oviec (opilio). Jeho prvá manželka bola Katarína Balážová (Balass), s ktoru mal deti: Annu (4.8.1811 D. Lefantovce ), Alžbetu (20.6.1816 D. Lefantovce), Máriu (20.4.1821 Veľké Suľany) a Michala (30.1.1827 H. Lefantovce). Katarína zomrela24.9.1831 v D. Lefantovciach ako 53-ročná.

2) Vdovec František Nedelka sa v H. Lefantovciach 14.11.1831 oženil s vdovou Annou Szajko.
Anna sa prvýkrát vydala 9.1.1826 v H. Lefantovciach ako Anna Hrabanszki za vdovca Michala Szajko.

3) Michal Szajko sa prvýkrát oženil 18.10.1801 v H. Lefantovciach s Katarínou Lauro, ktorá 26.11.1825 zomrela v H. Lefantovciach ako 50-ročná (jej meno uvedené ako Vavro). Michal Szajko zomrel 7.10.1831 v Horných Lefantovciach ako 52-ročný (manželka uvedená ako Anna Hrabaj).

baron
vrazic
Nováčik
Nováčik

Dobry den,

dakujem velmi pekne za informácie.

S pozdravom

Roman
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

vrazic napísal: 05 Mar 2026, 19:47 Dobry den,

S pozdravom

Roman
Zdravím,
ešte som našiel v matrike ďalšie údaje:
1) František Nedelka (Nedjelka), manžel Anny Hrabaj, zomrel 27.12.1842 v Horných Lefantovciach vo veku 70 rokov.
2) 15.2.1849 zomrela v Horných Lefantovciach vdova Anna Nedjelka vo veku 46 rokov.
baron
vrazic
Nováčik
Nováčik

baron napísal: 08 Mar 2026, 18:09
vrazic napísal: 05 Mar 2026, 19:47 Dobry den,

S pozdravom

Roman
Zdravím,
ešte som našiel v matrike ďalšie údaje:
1) František Nedelka (Nedjelka), manžel Anny Hrabaj, zomrel 27.12.1842 v Horných Lefantovciach vo veku 70 rokov.
2) 15.2.1849 zomrela v Horných Lefantovciach vdova Anna Nedjelka vo veku 46 rokov.
baron
Dobry vecer,

Dakujem velmi pekne, toto su vzacne udaje.

Ja este idem prebehnut knihu Horne Lefantovce, ci nahodou medzi rokmi 1804-1809 nenajdem narodenie Anna Rabajka, Hrabaj, alebo Hrabanszki...

Nasiel som v tej knihe viac deti Frantiska s jeho prvou zenou Balasska, okrem tych hore, ktore ste mi vyhladali.

Pripadne, nejky typ, kde by som nasiel narodenie Anny alebo muza Frantiska Nedelky?

Tak Anna Hrabajka, Rabajka, Hrabanovski, moj priamy predok /druha zena/ by mohla byt narodena okolo 1803, ale Frantisek okolo roku 1772.

Roman
Napísať odpoveď