Dobry den,
mam na vas otazku, ktora mi uz dlho vrta hlavou. Vzdy ked sa vratim k rodokmenom, ktore som robil v blizkej rodine, tak natrafim na "prazdne miesta", ktore som nevyplnil. Je to vzdy rovnaka vec a to je miesto sobasa alebo krstu. Vsetci vieme ze do jednej cirkevnej matriky sa zapisovalo vzdy niekolko mensich obci z okolia. Hoci mali svoj kostol v obci, tak zapisane udalosti boli v tej jednej matrike, ktora bola na to urcena. Ako to teda bolo s krstom alebo sobasom? Pri zapisoch sa sice pise odkial manzelia pochadzaju, pripadne kde ziju rodicia krsteneho dietata, ale v akom kostole to bolo vykonavane?
Myslel som ze by sa to dalo zistit podla mena knaza, ale pri zapisoch mi to nevychadza ani tak ani onak. Ako priklad uvediem cirkevnu matriku pre mesto Bardejov, do ktorej sa zapisovala aj nedaleka mestka cast Bardejovska Nova Ves (dalej ako BNV). https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=en&i=302
Hned z prveho zapisu na lavej strane mozeme vidiet spominane miesta (Bart. ako Bardejov a Neovil ako BNV) a meno knaza. Rodicia prvych dvoch deti ziju na roznych miestach ale knaz je rovnaky. Dalsie 3 zapisi su z BNV ale su tam nove mena knazov, ale jedno meno sa da najst aj u krstu pre rodinu z BJ.
Cize mame tu niekolko mien knazov co je pre mesto normalne kedze tu je niekolko kostolov, no problem nastava pri obciach a ich zapisoch. Da sa teda zistit v akom kostole (podla umiestnenia) bol krst alebo sobas? Je v tomto pripade meno knaza jedina indicia alebo sa knazi striedali? Podla mojho laickeho rozumu nechapem preco sa ludia trepali s novorodencom do mesta ked mali kostol pod nosom. No podla tych zapisov to tak bolo a ja len nemam informacie ako to fungovalo? Viem... su to len detaily, ktore nic nezmenia a dolezite je ze zapis existuje, no kedze sa snazim napisat rodinu knihu tak by som rad pri sobasoch uvadzal tuto informaciu.
Samozrejme tato otazka sa tyka kazdej matriky preto budem rad ak by to vedel niekto vysvetlit.
Dakujem a prajem pekny den.