VYRIESENE Meno vdovy po zosnulom - Radom, Poľsko, 1940

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Mar 2021, 12:59
Predkovia z oblasti: Horehronie, severné Maďarsko, Považie, rakúska Halič

Dobrý deň,

Prichádzam s prosbou o pomoc, keďže si neviem podariť s dôležitým faktom zo záznamu o úmrtí v poľskom Radome v roku 1940. Zomrel Jozef Tomasz, organmajster, zijuci v Radome, jeho rodicia boli Kazimierz a Pelagia rodena Wolinska. Zosnuly sa narodil 8. marca 1875 v Baranie, farnost Medziera. Vdova po nom bola Aniela, no jej meno za slobodna neviem desifrovat. Ziadna forma, ktoru si myslim, ze viem precitat neprechadza cez polske vyhladavanie.
Zaznam 442, v dolnej casti strany
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=en&i=226
Naposledy upravil/-a littlekubo v 16 Máj 2026, 14:49, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ja tam jej priezvisko nevidím. Je tam Aniela ze S.......
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

z rodiny S. Len netusim z akej. Ako som napisal, ziadna kombinacia nevychadza.
mozno matka zosnuleho bola z Volyne, ale urcite bola z Wolinskych. tak ako Aniela bola ze S
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

littlekubo napísal: 15 Máj 2026, 18:29 ...keďže si neviem podariť s dôležitým faktom zo záznamu o úmrtí v poľskom Radome v roku 1940. Zomrel Jozef Tomasz, organmajster, zijuci v Radome, jeho rodicia boli Kazimierz a Pelagia rodena Wolinska. Zosnuly sa narodil 8. marca 1875 v Baranie, farnost Medziera. Vdova po nom bola Aniela, ...
Zaznam 442, v dolnej casti strany
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=en&i=226
Dobrý deň,
trochu Vám to poopravím. V zázname je zomretý Józef Tomasz Bargiełowski, narodený v obci Baran, RK farnosť Miedzierza.

45. záznam, tu má priezvisko Bargiłowski. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 40&lang=sk
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Dakujem, milestone. Pouzival som striktne vyhladavanie, tak ako je zazname o umrti ci ako ho maju v rodokmenoch potomkovia jeho syna.
No ja myslim, ze vo vyskume mi viac pomoze Aniela. Snazim sa zistil ako mozem mat zhodu DNA s potomkami tejto rodiny, no ich vyskum konci bud synom Jozefa Tomsza, alebo obdobim pred 1918, kedy boli v ruskej casti Polska matricne zaznamy pisane po rusky, coho prikladom je az zaznam o krste/narodeni (nastastie su priezviska zapisovane aj v latinke)
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=en&i=16
wczoraj o godzinie czternastej zmarła w Radomiu Aniela Bargielowska, niepamiętnego nazwiska rodowego, córka Piotra i Stanisławy
:D
ale aspon je tam miesto narodenia a da sa vypocitat kedy
jan
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2014, 15:59

Aniela Strompoć
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Ano ano. Hladal som tu dedinku, wikipedia po polsky ukazala slavneho rodaka menom Henryk Strąpoć, jeho priezvisko som dal do Geneteky a naslo mi to co janovi.

Dakujem vsetkym
Napísať odpoveď