Infarkt/srdcová slabosť

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Adam25
Dátum registrácie: 18 Apr 2026, 14:42
Predkovia z oblasti: Turzovka, Vysoká nad Kysucou

Ahojte, idem si sem opäť po rady skúsenejších. V jednej obci sledujem mortalitu v rokoch 1912-1922 (štátne matriky). V septembri 1919 tam zomrelo 40 ľudí, v októbri 49 ľudí, mesiace predtým 15 - 20 ľudí, čiže značne vyššia úmrtnosť. Je to práve v období, kedy v obci zabíjal týfus. Čo ma však prekvapuje je, že z tých 40 mŕtvych malo až 16 z nich ako príčinu smrti "slabosť srdca". Len podotknem, gro z nich boli malé deti do 5 rokov, samotný týfus majú v príčine úmrtia len asi 3 ľudia, zápal tenkého čreva tiež tak . V tej istej obci spätne, v roku 1917 nachádzam neúmerne veľa malých detí, spravidla do 10 rokov, ktoré zomreli na "szívhudés" - infarkt/srdcová mŕtvica. Na niektorých stranách (6 zápisov) je až 4 - 5 takýchto zápisov - malé dieťa a szívhudés. Stretol sa s týmto niekto? Infarkt u malých detí? Dokonca u niekoľkomesačných batoliat? Nie som lekár, no nedokážem si predstaviť, ako mohlo v roku 1919 umrieť toľko detí na "srdcovú slabosť", alebo v roku 1917 na infarkt.
Vopred vďaka :)
natalir
Dátum registrácie: 26 Júl 2022, 15:52
Predkovia z oblasti: Spiš, Gemer, Abov, Orava

Výraz szívszélhüdés (hovorovo skracovaný na szívhűdés) sa v minulosti používal ako ľudové označenie pre náhlu (zdanlivo nevysvetliteľnú) smrť vo všeobecnosti – závažné infekčné ochorenia sa totiž mohli prejaviť podobnými symptómami ako práve v prípade porúch srdcovej funkcie.
https://www.arcanum.com/sk/online-kiadv ... UwMGU5cyJ9
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Kontaktovať používateľa:

Súhlasím s vyššie uvedeným. Väčšina ochorení v podstate vyústi do zlyhania a zástavy srdca.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Adam25
Dátum registrácie: 18 Apr 2026, 14:42
Predkovia z oblasti: Turzovka, Vysoká nad Kysucou

Veľmi pekne ďakujem za objasnenie. Nikdy som sa na to nepozeral tak, že by šlo o iné ochorenia, ktoré vlastne spôsobia zástavu srdca, pozeral som sa len prvovýznamovo:) ešte raz dakujem !:)
Napísať odpoveď