Rozdielne údaje o tých istých osobách

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Som v podstate ešte len na začiatku svojho pátrania a už v tom mám riadny chaos, očakával som, že údaje z matrík/archívov o tých istých osobách sú rovnaké, no zdá sa, že nie sú.

1.
Môj prapradedo Martin Rajnoha
- sa podľa sobášneho listu (mám pôvodný originál) jeho najstaršej dcéry narodil 5. 1. 1895 v Malej Lehote
- podľa pamäti jeho najmladšej dcéry (jediný žijúci potomok) sa narodil 12. 11. 1895
- požiadal som o výpis v archíve v Banskej Bystrici - podľa nich sa v tom roku narodil v Malej Lehote iba jeden Martin Rajnoha a to 13. 11. 1895, krstený 14. 11
Ktorý údaj je správny?

2.
Moja prababka Helena Rajnohová
- podľa jej rodného listu (mám originál, ale z roku 1959) sa narodila 15. 6. 1922 v Pustých Úľanoch
- podľa sobášneho listu jej dcéry je už Elena a nie Helena a narodila sa v Malej Lehote
Tu beriem ako dôveryhodnejšie staršie údaje, teda rodný list.

Prečo tie rozdiely? Ktoré údaje si mám zapísať do rodokmeňu, ako „pravdivé“?

Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Pri Vašom prapradedovi Martinovi Rajnohovi by som za správny bral údaj z matriky- teda údaj, ktorý Vám zaslal Štátny archív. Odchýlky mohli byť spôsobené z rôznych dôvodov. V prípade sobáša prvej dcéry sa mohol pomýliť zapisujúci farár, zatiaľ čo najmladšia dcéra sa mohla pomýliť sama.
Na druhej strane však pripúšťam, že je možné, že jeho skutočný dátum narodenia bol až 13.11.1895. Ako príklad uvediem moju prababku Máriu. Podľa štátnej matriky sa narodila 21.11. ale podľa cirkevnej matriky sa tak stalo až o deň neskôr, čiže 22.11. Od istého kamaráta som počul, že niekedy museli rodičia uviesť neskorší dátum narodenia, aby sa vyhli opletačkám so zákonom, ak prišli na matriku až po nejakom dlhšom čase (viac ako 1 týždeň).
K rozdielom medzi menom Elena a Helena by som uviedol nasledovné: Latinčina medzi týmito menami nerobí rozdiel, podobne, ako je to s Andrejom a Ondrejom, Jánom a Ivanom. Technicky sa teda mohlo stať, že Vašu prababku niekedy volali Elena, inokedy Helena. Na Vašom mieste by som našiel jej rodný list, a ak tento matričný zápis bude v Malej Lehote, pôjde o Elenu, ak v Pustých Uľanoch, asi pôjde o Helenu.
Prajem veľa šťastia, dúfam, že som pomohol.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Používateľov profilový obrázok
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

1.
podla mna rozhodne podla vypisu z archivu....
2.
podla rodneho listu

rozdiely vznikali tym, ze nasa pamat nas zradza... nepamatame sa presne a kedysi sa do zapisov (napr. o sobasi) zapisali udaje, ktore sobasiacemu boli nadiktovane (nepredkladali sa doklady ako dnes...)
Elena a Helena je vlastne jedno meno, ktore sa mohlo zapisat v oboch podobach (Elena je, myslim, modernejsia verzia...) ze u babky je miesto narodenia ine ako na jej rodnom liste mohlo vzniknut rozne... (napr. aj preslechnutim sobasiaceho, ci jeho omylom, co sa uz asi nedozviete...)
staso
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:33
Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná

Ešte je možný jeden dôvod.
Môj otec sa narodil na vrchárskych lazoch a ako hovorí narodil sa 26.12. Keďže do kostola na krst sa dostali až 1.1., kvôli vzdialenosti a snehu farár mu zapísal dátum narodenia 1.1. a tak ho má uvádzaný aj v dokladoch. Ja mám v rodokmeni uvádzaný dátum narodenia 1.1. a 26.12. v poznámke ako perličku.
Napísať odpoveď