Kde a ako zistit potomkov prarodicov?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Dobrý deň, chel by som zistiť koľko detí mala moja prastarká môj dedko vie že 4 aj s ním a ešte pár (asi 2) malých dievčatok ktoré zomreli pri narodení a chcel by som vedieť koľko ich bolo a možno aj narodenie kde alebo či vôbec sa to dá zistiť.
Ďakujem.
Naposledy upravil/-a duros v 16 Feb 2013, 21:51, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Otazku je potrebne viac specifikovat. Z nazvu temy "Deti" sa neda nic dedukovat.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ak je to ta prastarka, o ktorej pisete, ze neviete, kedy sa presne narodila (ale urcite v r. 1920), ide o tzv. zive matriky, ktore nie su v archivoch, ale na matricnych uradoch. Do nich mozu nahliadnut len osoby, ktorym to dovoluje zakon, alebo nimi splnomocnene osoby. Osoby, ktorym to dovoluje zakon, su priami pribuzny (atd.) a tie musia svoj povod preukazat rodnym listom, obcianskym preukazom, etc. Za nahliadnutie do matgriky sa plati spravny poplatok, za kazdy jeden vypis 5 Eur.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

ďakujem za info iba ja sa snažím zistiť dcéri mojej prastarkej ale nevieme o nich nič. iba rodičov a že kneď zomreli. Je o tom dáka zložka teda vedel by som sa vôbec k tomu vypátrať?
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ved som Vam napisal, ze tieto udaje zistite jedine na matrike. Ktora matrika to je, musite vediet Vy (kde zili Vasi prastari rodicia). Ide o roky, ktore v zmysle nasej legislativy nie su verejne pristupne. To som pisal uz vyssie.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

jáj tak. no iby sa bojím že o tom záznam nenájdem lebo to bolo počas ( 2.svetovej vojny) a ked dieťa skôr zomrelo ako dostalo meno ale možno v matkynej zložke bude aspoň koľko detí mala čo myslíte?
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Prosim Vas, ziadna "zlozka" nejakej osoby neexistuje. Matrika je kniha zaznamov (narodenych, sobasenych, zomrelych), kde sa zapisuju v casovej postupnosti udaje uvedene v zatvorke tak ako nastali v atrakcnom obvode prislusnej matriky (jedine clenenie su tie narodenia, sobase a umrtia) bez ohladu na rodinu.
To, ze bola 2. svetova vojna nehra ziadnu rolu. Evidencia bola a zachovala sa (ak teda nevyhorel matricny urad, alebo nieco podobne). Tu vsak treba poznamenat, ze uz zaciatkom 19. storocia sa zacali vyhotovovat druhopisy cirkevnych matrik, ktore sa zasielali tusim na biskupsky urad. Takze predpokladam, ze nejaky sposob "zalohovania" mali aj v 20. storoci (aj ked ma to nikdy nezaujimalo).
Napísať odpoveď