Dobrý deň všetkým, v poslednej dobe vás zásobujem, ale keď vidím aké sú tu kapacity. Veľmi mi pomáhate! Prosím viete niekto preložiť poznámku v sobášnej matrike – myslím celý ten posledný stĺpec?. Jedná sa o 12.1.1874 ženích Mathias Lipovszky.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 2029472288
Prečítanie latiny - Lipovsky
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

este som zabudla na jednu poznamku pri narodeni Mathiasa - v poradi druhy zaznam. V poslednom stlpci je napisane meno a datum, moze to byt info o jeho zene? https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1299503146
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Zacnem od druheho prispevku - ano, je to poznamka o sobasi dotycneho, ale nie je zhodny s tym, ktoreho sobas uvadzate v prvom prispevku. Ten druhy je narodeny v r. 1861, pricom ten prvy podla veku pri sobasi sa narodil v r. 1849. Teraz k poznamke toho prveho - Je tam uvedene, ze sluzil momentalne u vojenskeho utvaru (neviemakeho) v Babolne https://maps.google.com/maps?q=B%C3%A1b ... o&t=m&z=10
Druha cast poznamky je o udeleni dispenzu v pokrvnom pribuzenstve v 2. a 3. stupni.
Druha cast poznamky je o udeleni dispenzu v pokrvnom pribuzenstve v 2. a 3. stupni.
- duros
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Nic mimoriadne sa nedialo, len bol na vojne (ako za nasich cias povinna vojenska sluzba). Pritom si treba uvedomit, ze vtedy trvala vojenska sluzba dlhsie ako sme poznali my.malawka napísal:...Z akeho dovodu tam mohol byt v tej Bobolne? Dialo sa nieco alebo dobrovolne? Dakujem za preklad
Dakujem za prelozenie.
Nevedeli by ste mi este poradit s tymto textom? https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n819185455 Jedná sa mi o 11 riadok, kde je vyraz podobajuci sa menu Lipovszky a este 4-ty riadok od konca, kde je vyraz Lamos. Nasla som dokumenty, ktore hovoria o slachtickom rode Lamos alias Lipovsky, a preto ma napadla tato spojitost. Hovori ten text o slachtickom rode Lamos v Dubovici alebo je to uplne inak? Dakujem
Nevedeli by ste mi este poradit s tymto textom? https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n819185455 Jedná sa mi o 11 riadok, kde je vyraz podobajuci sa menu Lipovszky a este 4-ty riadok od konca, kde je vyraz Lamos. Nasla som dokumenty, ktore hovoria o slachtickom rode Lamos alias Lipovsky, a preto ma napadla tato spojitost. Hovori ten text o slachtickom rode Lamos v Dubovici alebo je to uplne inak? Dakujem
- duros
- Administrátor
...som pisal predsa, ze ide o dispenz v 3. a 4. stupni pribuzenstva.Mojmír napísal:...
Druhá veta je po latinsky a vraví čosi o "dispensati", čiže odpustkách.
V tom 11. riadku urcite nie je Lipovsky. Je pred tym skratka S., co by mohlo znamenat sanctus (sancti) - svaty, a to problemove slovo obsahuje namiesto "p" pisameno "q". Skor mi to pripominia Liquor....???malawka napísal:...
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
povedal by som, že tam je napísané liquoribus 

S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský