Ako písať kroniku

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,

pred pár dňami som pristúpil ku kúpe prázdnej knihy, do ktorej by som rád zvečnil pamäte našej rodiny. Na geni.sk som prečítal celý seriál o tvorbe kroník, avšak myslím si, že táto téma stále nie je vyčerpaná, už pri prvých stranách sa stretávam s mnohými konfliktmi - snažiť sa písať objektívne, či radšej subjektívne? Písať na PC, alebo ručne? V prípade knihy, aký typ knihy a písacích prostriedkov použiť? Čím môžem akosi graficky obzvláštniť knihu, v prípade, že nie som žiaden umelec a moje kresby do takejto knihy by čitateľov skôr odstrašili?
Existuje nejaká osnova, ktorú by ste mi poradili, aby som sa jej pri písaní držal? Aké všetky informácie by tu nemali chýbať?

Rád by som taktiež zistil, aké sú skúsenosti tých z Vás, ktorí sa o niečo v podobe kroniky už aspoň pokúsili. Bol by som vďačný za tipy, čomu by som sa mal určite vyhnúť, čo by v kronike za žiadnu cenu byť nemalo.

Za akékoľvek postrehy na spísanie kroniky, rady, tipy budem vďačný. Následne by sme z týchto rád mohli (aspoň čiste teoreticky) napísať nejaký článok, ktorý by sme potom uverejnili priamo na stránke, aby sa prípadní záujemcovia nemuseli vŕtať v hĺbinách tohto fóra, ktoré obsahuje zo dňa na deň stále viac a viac informácií. :-)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pre zaciatok, sice nie celkom to, co hladate, ale aspon nieco k teme:
http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=14&t=4455
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

S myšlienkou kroniky sa pohrávam aj ja, keďže v rodokmeni nie je zďaleka všetko, čo by som chcel. Navyše, keď to „dokončím“, tak to chcem vytlačiť mojej rodine a tá by videla len okienka s menami, strohými informáciami a väzbami, ale chýbali by im hlbšie súvislosti.

Zatiaľ by som môj prvý návrh, na ktorom som začal robiť nenazýval ani kronikou, skôr len poznámkami k budúcej kronike.

Takže ako?

1. Určite na počítači, aby sa k tomu dalo dodatočne vrátiť a zmeniť čo je potrebné. Predsa, človek stále objavuje niečo nové a dopĺňa. Fotky sa dajú naskenovať (následne aj graficky „zrekonštruovať“, ak sú poškodené) a tiež vložiť medzi text. Na tlač je tiež nespočet možností, aby to vyzeralo ako kronika :) Chce to možno trocha viac skúsenosti, ale keď človek zvládol staré matriky, tak nejaký ten Word a spol. zvládnuť musí :)

2. Zapisujem si to zatiaľ po jednotlivých manželstvách - vetvách - od najstaršej až po súčasnosť.

3. Čo by som zapísal. Mená; roky narodenia; úmrtia - aj príčiny; dátumy uzavretia manželstva; povolanie; miesta, kde žili - ak je známy dôvod zmeny bydliska, tak tiež.
Ešte zaujímavejšie sú informácie so sčítaní (ak sú dostupné). Informácie o tom, čím sa živili, v akom dome bývali, aký mali statok, či vedeli písať, čítať...
Určite sa naskytuje aj množstvo ďalších genealogických zdrojov, ktoré sa dajú využiť.

4. Len fakty, alebo aj subjektívny pohľad? Ja sa zatiaľ držím len faktov, aj keď takto je to dosť „nezáživné“. Ale keď človek pridá napr. info so sčítania, tak je to hneď pekne oživené.

V mojom prípade sa napr. ústne dochovali tri verzie, prečo môj pradedo ostal po druhej svetovej vojne v Nemecku a prečo za ním jeho manželka neprišla. Obaja následne uzavreli v danom štáte nové manželstvá a mali nové rodiny. Už nemám ako zistiť, ktorá verzia ich odlúčenia je správna, keďže priami účastníci už umreli, tak som zapísal všetky tri verzie. To bolo moje riešenie.

To je všetko, čo mi tak narýchlo napadlo.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Hmm.
1. Aj keď som členom tej najmladšej generácie, mám pocit, že kniha predstavuje väčšie čaro, než zápisy v PC (ide o čisto môj názor). Na jednej strane sú tu výhody typu, že na PC sa to dá upraviť a doplniť,...
Avšak, fotky sa dajú zrekonštruovať a pridať aj do knihy a za knihu u mňa nahráva jeden argument, ktorý som si už dávnejšie prečítal na nete: Vezmite si album s fotografiami a súbor s fotkami na PC. Každého skôr zláka to prvé. Podobne je to aj s kronikami :D

2. Aj ja plánujem písať po jednotlivých generáciách - tu sa mi načŕta otázka: označujete každý nový manželský pár ako novú kapitolu?
Čo robíte v prípade, že chcete popísať obšírnejšie aj nejaké vedľajšie vetvy rodiny - bratrancov, sesternice, strýkov, prastrýkov, ich deti, vnúčatá...?

4. Prečo si myslíte, že holé fakty sú automaticky nezáživné? Asi skôr ide o to, ako to podáme ;)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

1. Myslel som to tak, že na PC by ste to len spracovali, ale potom samozrejme vytlačili, ako knihu - tu sa ponúka tých nespočet spôsobov, ako to vytlačiť. Môžete to dať potom zviazať 20 krát a dať rodine. A potom urobiť o 5 rokov druhé doplnené vydanie :)

2. Tam som ešte nedošiel :) Zatiaľ sú to fakt len také poznámky a myslím si, že každý si zvolí svoju mieru podrobnosti. Aj podľa toho, do akej hĺbky pátral. Neviem konkrétne poradiť. Ale nová kapitola - asi áno.

3. Ak má niekto spisovateľské danosti, tak určite vyčaruje aj na z prvý pohľad strohých faktov zaujímavý príbeh :)
marekT
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 05 Sep 2012, 02:11
Predkovia z oblasti: Dolný Kubín, Spišská Nová Ves, Kežmarok
Kontaktovať používateľa:

Pekný deň priatelia,
keď sa mi nedávno patricius95 ozval, povedal som si - super nápad, musím mu odpísať. Medzitým sa však udiali ďalšie neradostné udalosti v rodine a tam mi to celé vyfučalo z hlavy. Nuž, možno by bolo fajn oprášiť nedokončený seriál: Ako písať rodinnú kroniku Čo vy na to?
patricius95
Administrátor
Administrátor

Ja som z pochopiteľných dôvodov za to, rozšíriť tento seriál :-)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
marekT
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 05 Sep 2012, 02:11
Predkovia z oblasti: Dolný Kubín, Spišská Nová Ves, Kežmarok
Kontaktovať používateľa:

OK, skúsme spoločne definovať otázky, ktoré by mal seriál riešiť. Prvé diely už máme za sebou, tu je môj nástrel na ďalšie:
  1. Ako štruktúru kroniky zvoliť (obsah, kapitoly...)
  2. Ako kroniku spracovať v PC
  3. Ako kroniku pripraviť na tlač a distribúciu
  4. Ručne písaná kronika - plusy a mínusy
Máte nápady na ďalšie časti?
constance4
Člen
Člen
Dátum registrácie: 25 Mar 2013, 23:12

Dobrý deň všetkým,

ja sa už tie začínam viac venovať otázke písania kroniky, matriky mi pomaly vydali všetky svoje tajomstvá a iné zdroja za chvíľu tiež.

Moja predstava je takáto:
A: kniha napísana na PC - ja sa chystám použit nejaký ten pogram na tvorbu fotoknihy. Bude to asi drahšie, ale mám už s tým nejaké skúsenosti, takže nebudem musiet bojovat s niečím novým.

B: pri tvorbe rodostromu používam myharrittage takže použijem obrázkové výstupy z neho.

C: budem to písat po "rodine" - teda manželskej dvojce s detmi - alebo po nejakých ucelených celkoch (napr. moja sesternica býva v 3generačnom dome, takže ich tam dám všetkých aj so zaťom a vnučkou)

D: a aby to nebolo také strohé - sami asi už začínate pociťovať, že dátum a miesta vám prestávajú stačit, že by ste chceli vediet niečo viac, nejaký príbeh: toto chcem spravit takto: požiadala som mojho otca, aby spísal krátke (jeden odstavec) historky o ľudoch z rodiny - niektoré nemusia byť ani moc prvadivé, dalej historky ako sa niektoré páry spoznali, ako sa žiadalo o ruku, ja na návštevy k rodine chodím výhradne s diktafónom :D možno napísať aj nejakú historiku z genealogického pátrania

E: no a samozrejme fotky, dokumenty, úryvky z matrík, mapy

F: širie súvislosti: historické okolnosti, historia daného mesta v tom období, o remeslách ktorými sa živili, história domu, v ktorom žili

ako sa tak na to pozerám, tak aby som už začala....
temp
Člen
Člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:23

Mna napadlo pisat to rucne, nech aj v tomto je nieco osobne, ale kvoli uprave a opravam to budem robit na pocitaci ( aj to je nakoniec obraz doby ).
Idelane by som chcel zohnat nejaky software pomocou ktoreho by sa dal "jednoducho" vyrobit textovy font s mojim pismom :).
Napísať odpoveď