Zistenie rodičov

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

1.Dobrý deň, chcel by som sa spýtať kde a akým spôsobom viem zistiť rodiččov môjho prapradedka nar. približne 1870 takže jeho rodičia sa asi narodili typujem 1830 -40.
Narodenie a úmrtie prapradedka mám takže ako zistím kto boli jeho rodičia. Mám pátrať po sobášnom liste prapradedka ? budú tam uvedený rodičia alebo jeho list narodenia?
Ak bude treba môžem napísať aj presné dátumy, ja si myslím že sa nar. vo Veľkom Ďure okres Levice, kraj Nitriansky takže asi tam to budem zisťovať. Keby že ten rok v obci nemajú budú to mať v Leviciach?

2. druhá otázka je či vo vojenskom historickom archíve viem zistiť info o mojom praprastarkom pôjde asi o roky 1890 - 1900. Budú tam mať také staré informácie? stačí ísť na pobočku alebo do hlavného vojenského hist. archívu?

Ďakujem.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
constance4
Člen
Člen
Dátum registrácie: 25 Mar 2013, 23:12

dado11 napísal:
2. druhá otázka je či vo vojenskom historickom archíve viem zistiť info o mojom praprastarkom pôjde asi o roky 1890 - 1900. Budú tam mať také staré informácie? stačí ísť na pobočku alebo do hlavného vojenského hist. archívu?
Takto staré majú v Prahe v VHÚ. Ale bohužiaľ nemajú, pretože páni z minulého režimu potrebovali sklady na archivovanie svojich praktík a citujem riaditeľa VHÚ: "Kmenové listy narozených v letech 1887–1900 byly v 70. a 80. letech minulého
století téměř všechny vyskartovány."

Skúsiť to ale môžete napíšete majl na VHÚ do Prahy s menami a dátummi, potom eče jeden majl, že súhlasite, že si za to zaplatíte potom. Mne ale do 30tich dní prišla smutná prázdna odpoveď o skartácií. Inak VHÚ zatvárajú tento rok (myslím, že teraz niekedy) takže šupito presto.
constance4
Člen
Člen
Dátum registrácie: 25 Mar 2013, 23:12

pardon neni to VHÚ ale VÚA Vojenský ústřední archiv
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

a ako že zatvárajú ? akože čo už nerobia alebo čo? no a týka sa to bratislavy je to to isté ako v čechách? lebo v lete mám naplánované zájsž do pobočky vojenského historického archívu tam nemajú také staršie veci?
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Ale keby som im aj napísal mám problém.
Viem aj narodenie aj úmrtie aj meno aśamozrejme že aj priezviskolenže jedná sa o priezvisko ktoré sa komolí na -sz, -y a pod. Takže podľa čoho by mi to vedeli zistiť keď im pošlem zlé priezvisko? podľa rod. čísla alebo iba podľa dátumou?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

dado11 napísal:1.Dobrý deň, chcel by som sa spýtať kde a akým spôsobom viem zistiť rodiččov môjho prapradedka nar. približne 1870 takže jeho rodičia sa asi narodili typujem 1830 -40.
Narodenie a úmrtie prapradedka mám takže ako zistím kto boli jeho rodičia. Mám pátrať po sobášnom liste prapradedka ? budú tam uvedený rodičia alebo jeho list narodenia?
Ak bude treba môžem napísať aj presné dátumy, ja si myslím že sa nar. vo Veľkom Ďure okres Levice, kraj Nitriansky takže asi tam to budem zisťovať. Keby že ten rok v obci nemajú budú to mať v Leviciach?

....
Pisete, ze prapradedko sa narodil priblizne r. 1870 a v dalsom pisete, ze mate jeho narodenie. Takze viete, alebo neviete presny datum jeho narodenia? Ale aj keby ste nevedeli, matriky Velkeho Dura su ulozene v SA Nitra, takze sa treba objednat a hladat v matrike narodenie prapradedka. Totiz matrika V. Dura (resp. spravne Dolneho Dura) nie je na mormonskych strankach zverejnena (zo znamych dovodov). Okrem toho je potrebne poznat vierovyznanie Vasho predka, aby ste vedeli, v ktorej matrike hladat. V Duri boli aj reformovani a ti patrili pod farnost Lok. Z nej niektore matriky su na nete, ale nie z Vasho obdobia, takze zvysok je treba tiez hladat v SA Nitra.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

duros: no ten dátum ktorý viem sa týka môjho prapradedka a u neho chcem zistiť veci ohľadne vojenčiny.

a narodenie ktoré neviem ide o rodičov môjho prapradedka a o tých chcem zistiť iba ako sa volali rodičia môjho prapradedka a o ich narodenia a úmrtia - presnejšie tý rodičia by boli moji prapraprarodičia.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

No ja by som vojenské informácie išiel hľadať osobne do Levíc čo je okresné mesto. ale mám tu aj komentáre že by som mal ísť radšej do BA.

a tých rodičov aj rovno na matriku vo Veľkom Ďure. Takže musím ísť do Nitri? alebo to majú aj osobne v Ďure?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

dado11 napísal:duros: no ten dátum ktorý viem sa týka môjho prapradedka a u neho chcem zistiť veci ohľadne vojenčiny.

a narodenie ktoré neviem ide o rodičov môjho prapradedka a o tých chcem zistiť iba ako sa volali rodičia môjho prapradedka a o ich narodenia a úmrtia - presnejšie tý rodičia by boli moji prapraprarodičia.
Ale ved ja som pochopil. V matrike si najdete ten datum narodenia Vasho prapradedka a v zapise o jeho narodeni budu uvedeni jeho rodicia. Tak sa dozviete rodicov prapradedka - to je prvy krok (nepoznate ich mena a sam pisete, ze chcete vediet, ako sa volali). Potom budete hladat ich narodenie, resp. sobas (kde by mal byt uvedeny vek pri sobasi) a nasledne budete hladat ich narodenie, podla toho, aky rok narodenia Vam vyjde. Upozornujem, ze vek pri sobasi a umrti sa udaval fararovi ustne, takze ho treba brat s rezervou a hladat v istych casovych odchylkach.
Preco stale chcete hladat nieco v Duri? Skuste si precitat na stranke geni.sk nieco o matrikach a statnych archivoch. Ak som Vam raz napisal, ze mate ist do Statneho archivu Nitra, tak si z Vas nerobim srandu, rovnako ako ti ludia, ktori Vam vojenske veci radia hladat...nie v Leviciach.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

No preto som chcel v Leviciach a v Ďure lebo je mi to blízko a tie info o nar. rodičov prapradedka tam budú mať.
No máte pravdu že v hlavných archívoch je istota. A dalo by sa tá vojenčina prapradedka okolo 1890-1900 aj cez email?

1.A teraz iná otázka dá sa zistiť vojenčina v archíve Nitra pobočka Levice ide o môjho pradedka nar. 1913 a vojenčina 1933-35.´nar. vo Veľkom Ďure. Dá sa to v Leviciach? alebo v tých hlavných archívoch je viac informácií o tom istom?

2. a druhá otázočka kde sa dá zistiť info o pôsobení ako hasič? jedná sa o slovensko a o 1.čsr.
Dá sa to vo vojenskom historickom archíve? alebo v okresnom či obecnom hasičskom zbore?
alebo inde ak tak kde?
Napísať odpoveď