Umrtie detí vo vojne

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Dobrý deň, existujú záznamy o mladých vojako? Hľadám niečo o starkinom bratovi.

Na tabuľke je napísané:
Lajos Ivan nar.:12.9.1935 úmr.: 26.8.1945

Lenže všetok na tej tabuľke je po maďarsky teda Lajos=Ladislav, aj dátum bol opačne ale ten ktorý som sem dal je už správny preložený do slovenčiny.
Najviac čo ma mrzí je že niekto z našej rodiny ceduľku preniesol. On bol pochovaný na cintorín na Málaši aj ceduľku tam mal a na nej meno + datúmy lenže niekto to vybral zo zemi a zobral do Levíc na hrob jeho rodičov a súrodencov a tá tabuľka je teraz tu v Leviciach zapichnutá k hrobu jeho rodičov.Ja som už písal na Málaš a odtiaľ mi napísali že na žiadnej z ceduliek vojakov nieje jeho meno alebo nieje vyditeľné. Ja sa čudujem že oni to posudzujú podľa výzoru hrobu ja si myslím že by mali mať na tom cintoríne knihu kde by bol zapísaný.

Je nejaká stránka o tom? - teda o mladých vojakoch či teda o padlých vojakov keďže zomrel ako dieťa na vojne. Alebo ako zistiť kde bol presne pochovaný? viem že na Málaši ale neviem kde.

Ďakujem.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Niekolko Lajosov Ivanov najdete v tej databaze IQSYS z vedlajsej otazky.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Áno je tam niekoľko Lajosov ale niekto tam nieje s tým rokom narodenia.
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No a ja Vam to cele zeriem s tym mladym vojakom... to bude asi popoludnajsou unavou. To bolo predsa dieta! Aj ked teraz vidim, ze ste pisali aj o dietati. Menim nazov temy, tymto len zavadzame ludi.
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Áno, jedná sa o dieťa presne mal 10 rokov keď zomrel na vojne.
martin02
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 28 Jan 2013, 16:16
Predkovia z oblasti: farnosti Brezany, Lazany, Bojnice

Tu sa snáď isto jedná o civilnú obeť, tak jedine v príslušnej úmrtnej matrike by som povedal... databáza na internete určite nie je
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

dado11 napísal:Áno, jedná sa o dieťa presne mal 10 rokov keď zomrel na vojne.
zomrel POČAS vojny, preco predpokladate, ze NA vojne? :?
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Prečo si to myslím? - no ja viem že bol pochovaný na vojenskom cintoríne na Málaši takže musel padnúť vo vojne dátum nar. a úmr. som sem už dal.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

No nech uz je ako chce, z tabulky a hrobu okrem datumov nic nezistite. Mate datum narodenia, mate datum umrtia. Su to sice este tzv. zive matriky, ale keby ste poziadali o nahliadnutie do matricnej knihy, zaiste by ste dozvedeli aspon pricinu umrtia. Ked nie v matricnej knihe obecneho uradu, skuste zajst na prislusny farsky urad, ci by pan farar nebol taky ochotny. Toto vidim ako najschodnejsiu cestu, aby ste zistili nieco viac.
Inak k tomu vojnovemu cintorinu v Malasi - Ministerstvo vnutra ma evidenciu vojnovych hrobov a pomnikov. Je fakt, ze mozno nemaju vsetko, ale v tejto evidencii je len pamatnik obetiam 1. a 2. svetovej vojny v Malasi, nie cintorin: http://www.vs.sk/uevh/hrob_detail.aspx?ID=29554
Na stranke obce sa pise, ze 2. svetova vojna si vyziadala 18 obeti z radov obyvatelstva. Takze niekto sa tym uz iste zaoberal.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Pán Dado,
možno sa jedná len o preklep z Vašej strany, alebo ide o nejaké nedorozumenie, no zdá sa Vám normálne, aby pri boji vo vojne zomrelo
10- ročné dieťa? Snáď ako civilná obeť, no nie ako jeden z bojovníkov, veď to vôbec nedáva žiaden zmysel. Na druhej strane, v II. svetovej vojne mohol zomrieť ťažko - Slovensko bolo oslobodené v mesiacoch január - máj 1945, Vami zadaná osoba zomrela v auguste...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď